CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON UP

Ceasul atomic a luat viteză

3 comentarii / 786 vizualizări / 28 martie 2023

Occidentul e în alertă. Maximă! Pentru că Vladimir Putin instalează o parte a arsenalului nuclear în Belarus. Sub pretextul ofertei făcute de Marea Britanie de a dota armata ucraineană cu obuze cu uraniu sărăcit. În realitate, decizia s-a luat demult. De dinainte ca Belarus să modifice Constituția, permițând astfel instalarea arsenalului nuclear în imediata vecinate a NATO și respectiv Uniunii Europene. În ce măsură ceasul extincției omenirii și-a accelerat ticăitul?
Washingtonul este în flăcări. În armonie cu toate celelalte state NATO. Federația Rusă este acuzată de o provocare fără precedent. O amenințare catastrofală cu arme atomice tactice la adresa statelor NATO și UE, cu care se învecinează Belarus. Până la un punct, criticile la adresa lui Vladimir Putin sunt întemeiate. Pentru că orice escaladare, mai ales de natură nucleară, constituie un pericol grav nu numai la adresa păcii, ci chiar la adresa existenței în continuare a civilizației, așa cum o cunoaștem azi. Un asemenea argument se întemeiază și pe afirmațiile făcute ieri, afirmații extrem de grave, de către Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate de la Kremlin, fost șef al temutului serviciu secret al Moscovei, conform cărora NATO s-a implicat direct în războiul din Ucraina împotriva Federației Ruse. Având drept obiectiv învingerea și dezintegrarea Rusiei.
Aceste desfășurări de forță și duelul declarațiilor au loc cu doar o săptămână înaintea desfășurării „Summitului democrației”, unde cu certitudine vom auzi din nou acuzații dure împotriva regimului lui Vladimir Putin. Care regim, ce să vezi, a decis noi recrutări, de sute de mii de militari, în vederea unei ofensive de primăvară. În timp ce alte sute de mii de ruși fug de război și se adăpostesc în diverse paradisuri turistice. Cum ar fi insula indoneziană Bali. Unde anul trecut s-au refugiat nu mai puțin de 60.000 de ruși. Iar în acest an, în primele trei luni, încă 22.000. Ruși care prin comportamentul lor de-a dreptul scandalos, prin orgiile pe care le organizează în ceea ce de acum se numește „Little Rusia”, au stârnit contrareacția mediului religios, dar și mediului polițienesc.
Afirmam că acest val de critici la adresa Moscovei este justificat doar până la un punct. Judecând însă la rece lucrurile, nu putem să nu observăm că nu Rusia a inventat această practică periculoasă de proliferare a bazelor nucleare în alte state. Washingtonul și-a deplasat de mult timp o parte a arsenalului său nuclear la mare distanță de granițele sale naționale, în Turcia, în Germania, în Italia, în Olanda și în Belgia. Ba la un moment dat s-a discutat la nivel înalt destul de aplicat și despre aducerea în România a unor arme nucleare utilizabile într-un război nuclear tactic și strategic. În principiu și judecând lucrurile la rece, Rusia nu face nimic diferit.
Problema este că astfel crește exponențial riscul unor accidente de natură nucleară sau chiar a unor incidente în urma cărora situața ar putea să scape de sub orice control.
La un capăt al planetei, liderul octogenar al celui mai militarizat stat al lumii, aflat la prima sa vizită în Montreal, confundă Canada cu China. La celălalt capăt al planetei, de la Moscova, scapă o înregistrare, a cărei autenticitate este parțial recunoscută de principalul personaj implicat și din care rezultă că cei mai apropiați oameni de Vladimir Putin consideră că acesta este un criminal iresponsabil, care distruge Federația Rusă. Cât de greu sau cât de ușor este în aceste condiții ca unora sau altora dintre protagoniștii acestei drame de nivel global să le scape degetul într-o bună zi pe butonul nuclear, de teama de a nu fi primii atacați. Sau din greșeală. Sau fiindcă le tremură mâna. De la un început de Parkinson.
Răspunsul la întrebarea din titlu ar trebui să ne alarmeze pe toți. Da! Ticăitul ceasului nuclear s-a accelerat.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. 1) În cazul că se va efectua transferul de arme nucleare tactice în R. Belarus, acestea vor avea același regim cu cele deja amplasate de SUA / NATO în mai multe țări europene (peste 100 buc. în vreo cinci țări, cu „puteri” ce merg până la 50 kT) („Hiroshima” a avut cca. 10 kT).
  Diferența e doar că existența armelor nucleare SUA & NATO, nu a mărit, și nu „mărește pulsul” nimănui, deoarece, „toată lumea știe” că acestea sunt f. „Civilizate”, și nu fac decât să „apere Democrația” și „pacea pe pământ”, în timp ce, „ale Rușilor”, negreșit că aduc „apocalipsa”.

  2) „Clasicele” speculații (bazate pe „surse credibile”), cu „Putin – criminalul iresponsabil” (etc.), deși sunt „delicioase” pentru „gură-cască”, sunt nedemne de un jurnalist cu oarece pretenții, care ar fi știut „cât de cât” cam cum e cu „lanțul de validare / comandă” pentru lansarea unor astfel de arme (și la „Americani” și la „Ruși”). Să speculezi că cei ce au conceput un astfel de sistem l-au lăsat vulnerabil la o „tremurătură de deget”, nu e o naivitate ; e o mârlănie, special aruncată „pe piață”, ca să sporească singurul „combustibil” ce alimentează războiul : ura față de „Ruși”.
  Pericolul real nu e „lansarea accidentală”, ci chiar lansarea voită, moment față de care, e tot mai evident că ne aflăm la „un pretext distanță”.
  Iar cei ce caută pretexte „cu lumânarea”, sunt tocmai „Americanii”, nu „Rușii”.

 2. Acei nebuni care conduc lumea. De ce nu se duc rusii si americanii intr-o zona nelocuita sa se bata pana nu mai pot? De ce trebuie sa implice si alte natiuni ? De ce celelaltae natiuni se lasa tarate in aceasta nenorocire pusa la cale de doi nebuni?

 3. Rusia muta arme nucleare in Belarus datorita insistentei SUA de a baga tarile experiment numite „Suedia” si „Finlanda” in NATO, contrar vointei autohtonilor si contrar constitutiilor acestor tari care se vad obligate de a intra in slugarnicie la turci, fiind obligate sa incalce drepturile omului, sa livreze kurzi pe motive etnice la turci, sa vanda arme la turci si sa isi incalce propriile tratate internationale si Constitutia. State „neutre” care intra in NATO, pacat ca din state neutre au ajuns state experiment ca Romania.

  N-are legatura cu munitia radioactiva trimisa de UK+USA Ucrainei ca sa ne polueze si pe noi, pe ucraineni si pe rusi cu cancer radioactiv.
  Asta ca sa vedeti cat de disperati sunt occidentalii sa ucida rusi, ei nu dau un scuipat pe tarile vecine cu Ucraina care, indirect, vor fi si ele poluate de uraniu (aerul circula, uraniumul intra in pamant, in panza freatica, apa circula…)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998