CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Cel mai urît dintre pămînteni

3 comentarii / 4663 vizualizări / 27 mai 2019

18 ianuarie 2006:

”În noianul de observații care s-au făcut în mass-media de la izbucnirea scandalului „mătușa” nu se regăsește, credem noi, una aparte, cel puțin pînă acum. Năstase a fost descoperit și redescoperit ca fiind corupt, arogant, avid după bani și putere, fraier și cîte și mai cîte. Un singur lucru nu s-a observat: cel puțin dintr-un anume punct de vedere, cazul lui Năstase reprezintă o premieră. Pentru că niciodată, în istoria atît de îndelungată a scandalurilor din România post-decembristă, un protagonist nu a mai fost atît de singur. De zile-n șir, de cînd liderul pesedist e tocat mărunt în presă, nimeni nu s-a ridicat în apărarea sa. În cazul lui Dan Ioan Popescu, spre exemplu, s-a ridicat o întreagă organizație, cea mai mare din țară a vreunui partid, care a tunat și a fulgerat, a amenințat cu demisii în bloc și a sărit la beregata oricui, de la cei din exteriorul PSD pînă la însuși Ion Iliescu.
În cazul lui Năstase nu a sărit nimeni în sus.
Năstase e singur.
Nici un lider pesedist, mai mărunt sau mai important, nici un baron din teritoriu, nici un senator sau deputat. Din contră, au existat luări de poziție împotriva sa, mai mult sau mai puțin voalate. Pînă și blîndul Văcăroiu i-a aruncat o săgeată otrăvită. Nici din presa care altădată îi înălța osanale atotputernicului premier și care umplea la refuz avioanele guvernamentale la vizitele în străinătate nu s-a ridicat vreo voce în apărarea lui Năstase. Năstase e singur.
Nici unul dintre zecile de sfetnici de taină plătiți, cîndva, cu bani grei, ai lui Năstase nu a mișcat măcar un deget. Nici unul dintre afaceriștii care au prosperat la umbra sa. O situație, practic, fără precedent la noi. Chiar și în cele mai grele posturi în care s-a aflat vreun personaj public în ultimii15 ani s-au mai găsit oameni care să îi sară în ajutor, să caute și alte unghiuri din care ar putea fi privită problema. Pînă și hoțul ucis de Adrian Iovan și-a avut avocații săi mediatici.
Năstase e singur.
Pe la colțuri, colegii săi care se îndoiau cîndva de șale să-l salute, umili, cînd trecea pe culoare se bucură azi și își dau coate: „e mîncat”. Din gașca de zeci de inși nelipsiți de la mega-vizitele prin țară, de la fastuoasele tăieri de panglică, nu a mai rămas nici picior. Năstase e singur. De ce oare? Să fie ticăloșia sa de vină, lipsa de caracter? Să fie neinspirația în a-și alege prietenii, colaboratorii? Să fie prea marea invidie a celor din jur la adresa staturii sale politice? Năstase e singur. Din acest scandal al mătușii poate va ieși dărîmat, poate va ieși teafăr, poate va ieși chiar întărit. Întrebarea e: va fi învățat ceva din lecția singurătății?”

Articolul de mai sus, cu tot cu titlu, l-am scris și publicat acum 13 ani și mai bine.
Adrian Năstase era abia la începutul scandalului și aveau să mai treacă încă 6 ani pînă la trimiterea sa în închisoare. Nu era foarte grav, la acea vreme. Și totuși, pesediștii au fugit de el în momentele grele ca de lazaret. O dovadă cît de mult înseamnă caracterul și camaraderia în politica românească.

A trecut de atunci aproape un deceniu și jumătate.
A venit un alt lider puternic și autoritar la șefia PSD, Liviu Dragnea. Au venit iar valuri-valuri de osanale și jurăminte de iubire fierbinte și devotament necondiționat.

În ultimii doi ani mai ales, toate organizațiile partidului dădeau regulat comunicate de susținere pentru conducătorul iubit:

În tot acest proces, în fruntea noastră, încasând uneori loviturile care ne erau nouă adresate a fost Liviu Dragnea. Acum este datoria noastră, de camarazi, de colegi, de frați, să-i fim alături”(PSD Ialomița);
”Datorită lui Liviu Dragnea, PSD este astăzi un partid mai deschis şi mai prietenos, adaptat exigenţelor şi provocărilor politice actuale”(PSD Dolj);
„PSD Giurgiu consideră că Președintele Liviu Dragnea este singurul care poate menține unit partidul și poate asigura păstrarea guvernării”;
”Cu prilejul zilei de naștere a domnului președinte al PSD, Liviu Dragnea, Organizația PSD Mehedinți îi adresează cele mai calde urări de sănătate, bucurii și prosperitate, dorindu-i, totodată, să se bucure de multiple realizări în viața personală și profesională.”; ”Vă dorim, și ne dorim, să nu ezitați nicio clipă, să nu cedați nicio secundă, niciun pas înapoi! Ba din contră, continuați așa cum vă știm(cum ne știm, de altfel)! Continuați să rămâneți același om vertical, corect și echilibrat; același teleormănean luptător; același român curajos și iubitor de țară!” (PSD Teleorman);
”Să nu vă lăsați înfrânt NICIODATĂ, pentru că Dumnezeu vă deschide în fiecare zi, noi căi pline de lumină!” (PSD Mehedinți)
”PSD are cel mai bun program de guvernare din ultimii 30 de ani datorită unui lider cu viziune, un om care-şi iubeşte ţara, ţara lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD”. (Rovana Plumb)

Și celebra întrebare de la mitingul din 2018:

”Vreți să mai fiu în continuare președintele vostru?”.
Răspuns din mii de piepturi: ”Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!”. Ovații și aplauze în picioare minute-n șir.

Azi, cînd a dat de greu, l-au abandonat, brusc, toți. Absolut toți. Nimeni nu i-a fost alături pînă la momentul plecării de acasă spre pușcărie, pe furiș, cu o mașină diversionistă trimisă să-l apere de presă și de huiduielile reziștilor.

Dragnea de azi nu e nici mai rău, nici mai bun decît Dragnea de ieri. E același. Cu tot cu fapte penale și altele.
Ieri glorificat, azi uitat.
Hotărît lucru, PSD chiar știe să-și devoreze fiii… (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Gresit, Liviu Dragnea nu este cel mai urat dintre pamanteni, urati la Chip si suflet si fara nici o educatie sunt huliganii nazistului puscariabil Klaus Iohannis. Manifestarile huliganice duse pana la animalizare ale huliganilor #rezist,USR ori ai securistilor tortionari comunisti de la +PLUS /Ciolos impotriva condamnatului Liviu Dragnea arata ca acesti huligani iohannsiti sunt in stare de orice manifestari animalice impotriva oricarui pamantean.Atentie Italia, Franta trimit in Parlamentul European socialisti, urmeaza ca huliganii #rezist ai lui Klaus Iohannis sa-i atace animalic si pe acestia?

  2. Ura nazist iohannista impotriva social democartilor romani este bestiala si total animalica.Acesta este nazistul /ouscariabil cuadevarat Klaus Iohannis.

  3. Nazistul, ajuns preș cu susținerea poporului roman, susținut de forte trădătoare interne si externe, a decapitat un patriot roman. Si poporul unde este? Își merita soarta clădită de chioru si dusa la absurd de cancerul nazi!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998