CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cele doua summit-uri care cutremura UE

0 comentarii / 1574 vizualizări / 22 noiembrie 2013

Se intampla chiar in aceste zile. Sunt doua evenimente care, practic, se suprapun. Doua summit-uri. Care ar putea avea un asemenea impact asupra Uniunii Europene, incat dau mari batai de cap Bruxelles-ului. Si cumva in epicentrul acestora se plaseaza interese majore ale Romaniei. Indiferent care vor fi rezultatele, pentru Bucuresti vor exista consecinte majore. Ma refer la summit-ul UE de la Vilnius, care va avea loc joia viitoare si, mai ales, la summit-ul liderilor din China si premierilor din statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, in intervalul 22-25 al acestei luni. Ce s-ar putea intampla in cursul acestor reuniuni? Care ar putea fi rezultatele maxime si minime obtinute? Si unde se plaseaza si cat de mare este interesul Romaniei?

Voi insista mai putin, pentru ca spatiul nu-mi permite, asupra summit-ului de la Vilnius. Cine doreste detalii mai multe ar trebui sa acceseze exceptionalele analize pe aceasta tema semnate de Adrian Severin. Dar, in esenta, este vorba de asocierea sau nonasocierea la UE a Ucrainei. Decizia are o importanta majora si nu are cum sa nu influenteze, in primul rand, situatia Republicii Moldova si, in al doilea rand, situatia Romaniei. Pentru noi, asocierea Ucrainei la Uniunea Europeana este o oportunitate si un avantaj de prima marime. De natura, intre altele, sa dinamizeze procesul de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana. In caz contrar, Ucraina se va asocia federatie de state creata de Rusia. Este o uniune economica, dar si politica in acelasi timp. Daca Ucraina se va plasa intr-o parte si Republica Moldova in cealalta parte, conflictul transnistrean va putea fi incalzit in viitor. Si, din pacate, semnalele sunt negative. UE a conditionat asocierea Ucrainei de permisiunea pentru Iulia Timosenko, fostul premier aflat in opozitie cu actuala conducere, de a fi externata intr-o locatie occidentala. Iar Parlamentul a refuzat. Avantajele pe care UE se pregateste sa le ofere Ucrainei sunt apreciate de catre Kiev drept prea mici, in raport cu dezavantajele conformarii normelor UE. Asa ca, in privinta acestui summit, Bruxelles-ul se pregateste sa ia un pum de aspirina.

Inca si mai important si, daca vreti, mai stresant pentru oficialii UE este summit-ul organizat la Bucuresti. Cel mai important eveniment de acest fel initiat in istoria recenta. Vor fi prezenti premierul chinez Li – o premiera dupa 16 ani – si, tot la Bucuresti, se vor afla saisprezece prim-ministri din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Macedonia. Sunt anuntati peste o mie de participanti. Ce urmeaza sa se intample?

Dupa unii oficiali UE, asistam la cea mai spectaculoasa ofensiva economica, dar si politica a Chinei in aceasta parte a lumii, al carei rezultat ar putea fi o penetrare masiva a uriasului capital de care dispune Beijingul pe piata UE, prin intermediul statelor mai slabe ale continentului. Si care, in mod natural, au nevoie de investitii uriase pe care partenerii mai dezvoltati din UE nu sunt dispusi sa le faca. Romania, ca sa dau doar un singur exemplu, a adopta zilele trecute nu mai putin de zece memorandumuri care permit deschideri ale pietei economice pentru partenerii chinezi.

Ingrijorarea oficialilor de la Bruxelles este atat de mare, incat nu numai ca au lansat teoria conform careia China adopta o strategie de tip ”divide et impera”, dar a transmis tuturor celor 28 de state UE o circulara prin care solicita ca nicio negociere bilaterala sa nu treaca peste liniile directoare stabilite la nivel comunitar si sa informeze prompt staff-ul UE in legatura cu acordurile incheiate cu China.

E de bine sau e de rau? Vom afla in cateva zile. Dar esential este ca, iata, Romania devine un important jucator regional. Si asta e bine. Ramane sa culegem si rezultatele. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998