CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cele doua tinte al propagandei negre

0 comentarii / 1653 vizualizări / 5 ianuarie 2014

In politica, si mai ales atunci cand informatia circula cu mare viteza, propaganda neagra se doveste a fi o arma redutabila. Principalii actori politici nu rateaza ocazia de a utiliza acest instrument. In noul an, 2014, doua sunt tintele majore ale propagandei negre: Parlamentul si Justitia.

Cu certitudine nu este o simpla coincidenta. Cele doua tinte reprezinta puteri in stat. Cea de-a treia putere este Executivul. El poate fi lovit partial sau total, in mod indirect, prin decredibilizarea sau utilizarea in scop propagandistic a propagandei negre. Iar cel mai mare maestru in ultimul deceniu in utilizarea propagandei negre s-a dovedit a fi Traian Basescu. El va juca si in 2014 un rol cheie.

De ce Parlamentul trebuie sa devina tinta numarul unu? In primul rand, dintr-un motiv de natura subiectiva. Traian Basescu a fost de doua ori suspendat de Parlament. De Parlamente diferite. Ca atare, in mod instinctiv, pentru a-si asigura supravietuirea politica, el trebuie sa continue sa-i demonizeze pe parlamentari. Nici nu este prea greu. Deseori, chiar unii dintre ei ii ofera munitia. Mesajul propagat de la Cotroceni si preluat de toate instrumentele butonate de presedintie, inclusiv de o parte a retelelor sociale, este ca parlamentarii sunt nu numai ineficienti, nu numai costisitori, dar si corupti. Este punctul in care se aliniaza determinarile de natura subiectiva, generate de repetata suspendarea a presedintelui, cu o linie de atac generat de cauze obiective. In Parlament, indiferent ce s-ar intampla cu USL, Traian Basescu nu mai dispune de majoritate. Cei mai multi deputati si senatori ii sunt ostili. Ca atare, este greu de prevazut, mai ales in 2014, an de doua ori electoral, ca Legislativul va adopta decizii favorabile intentiilor urmarite de Basescu. Iata de ce, prin simpla logica a luptei pentru putere si chiar dincolo de motivatiile de natura subiectiva, institutia prezidentiala, care reprezinta un al doilea Guvern si care este parte a Executivului atat in politica interna, cat si in politica externa, va actiona in continuare pentru decredibilizarea si demonizarea Parlamentului ca institutie. Aceasta se va intampla pe fondul propagarii, din ce in ce mai insistente, a unei teze pe cat de ticaloase, pe atat de periculoase. Si anume ca intreaga clasa politica este, de fapt, nu numai expirata, ci si responsabila pentru toate nemultumirile acumulate de populatie. Asadar, responsabilitatea pe care ar trebui sa o deconteze o serie intreaga de politicieni, in frunte chiar cu Traian Basescu, pentru esecurile Romaniei din ultimii noua ani ar urma, prin decredibilizarea in amsamblu a Parlamentului si a intregii calse politice, sa fie disipata.

A doua tinta a propagandei negre este complementara celei dintai. Ce idee incearca, de altfel cu succes, sa acrediteze Traian Basescu, sustinut de corul fanilor sai? Ca, in ultimii noua ani, Justitia, in care in mod pervers este inclusa si institutia Procuraturii, „si-a facut treaba”. A anchetat, a intocmit dosare, a arestat si a trimis in judecata si apoi dupa gratii, pe capete, un mare numar de politicieni. Ceea ce intentioneaza sa faca si in viitor. Dar se opune USL. Se opun si parlamentarii corupti. Se opune si acea parte a Executivului numita Guvern, condusa de Victor Ponta si alcatuita din ministri corupti. Se mai opun si baronii locali, primarii si consilierii, cei mai multi dintre ei corupti. Cum, pe drept cuvant, demonstreaza ANI si DNA.

Care este consecinta logica? Ca, alaturi de clasa politica in general si Parlament in special, toti cei care isi pun intrebari in legatura cu abuzuri de neimaginat ale unor procurori si grave erori judiciare intentionate sau facute din prostie lupta, de fapt, impotriva libertatii Justitiei. Si se plaseaza, automat, de partea coruptilor. Propaganda neagra are si rolul de a camufla si de a redirectiona nemultumirea reala a populatiei legata de modul in care este administrata Justitia pentru ca, in mod evident, ea nu poate fi redusa la cele cateva sute de dosare politice. In realitate, exista milioane de cauze dintre care multe nu sunt solutionate, altele sunt solutionate cu lentoare, torturandu-i pe cetateni, iar altele, destul de multe, sunt solutionate stramb. Fara ca cei responsabili sa plateasca.

Cele doua teme majore ale propagandei negre vor tine sub ocupatie spatiul mediatic romanesc in acest an electoral, vor da titlurile din primele pagini din presa scrisa ori electronica si vor face breaking news pe toate televiziunile. Asta in masura in care PSD si PNL il vor lasa pe Traian Basescu sa preia, zi de zi in 2014, initiativa, lansand cele mai importante teme de dezbatere. La fel cum s-a intamplat in 2013. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998