CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9681 RON UP | 1 USD = 4.6029 RON UP | 1 GBP = 5.8001 RON UP

Cercetator american: ”Romania nu are identitate nationala”

11 comentarii / 3490 vizualizări / 23 septembrie 2019

România nu are identitate națională, pentru că nu a avut răgazul să și-o dezvolte, de-a lungul istoriei, și face asta abia după 1989, este opinia lui Peter Gross, cercetător și profesor american de origine română la Universitatea din Tennessee, într-un interviu acordat Europei libere.

”Istoria României, după cum știți foarte bine, a început în anii 1800, România însă n-a avut o șansă să-și developeze identitatea națională până în `89. Au fost: Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Rus, sovieticii, comuniștii, care au fost acolo… Când a avut România șansa să-și dezvolte identitatea națională și culturală? Totul a început numai în 1989. Acest lucru înseamnă că valorile, atitudinile democratice, împreună cu identitatea națională, bineînțeles, abia cum se dezvoltă. Așa că nu putem să criticăm România pentru că n-a făcut asta sau aia, pentru că, într-un sens, statul român e finalmente independent numai din anul 1989. Înainte, când a fost într-adevăr independent?” afirmă cercetătorul.

”Am văzut o democrație incipientă în anii 20-40(…) A fost doar o secundă în istorie! Dar independența adevărată a României în sens național-cultural a început 1989” mai spune el. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Cu tot respectul, dar Peter Gross nu are un nume prea românesc.

 2. Ca roman e doar analfabet functional (asta se pune si cand te informezi dintr-o singura directie, mai ales minoritara…), dar, ca american are dreptate! pai, daca ei, mamal si tatal democratiei, milenari pe acele coclauri nu stiu cum e cu identitatea nationala, la cine sa ne mai inchinam si de unde sa luam lumina?!.
  P.S. Imi place aia cu imperiile ruse si austro-ungare…bine ca n-a citit pana la otomani, ca, in actualul context politic, cu erdoganii deveniti rusofili, cine stie ce ne mai pastea…..dar, intr-un fel, le cam da si peste nas „superiorilor” aia care se revendica de la civilizatia austro-ungara ca de la Sorbona estului…

 3. Totul a început în 1989…..domnu e cumva millenial?

 4. Dupa logica sus-numitului, dezvoltarea identitatii naționale si culturale a Romaniei a inceput taman o data cu globalismul, neo-marxismul si migratia.

 5. adevarat

 6. Dupa ’89, Romania a devenit independenta in raport cu cine? Cu planeta Venus? Ca daca era independenta in raport cu centrele imperiale actuale, s-ar fi trait mai bine prin zona si nu mai aveam jumate din forta de munca in Occident. A, am uitat!!! Astia de-au emigrat n-au plecat de foame ci de prea multa independenta a Romaniei dupa ’89. Si cand te gandesti ca ipochimenul e platit gras ca sa debiteze asemenea aberatii.

 7. De fapt, cine este acest Peter Gross?!

 8. In 1989 a inceput prabusirea Romaniei, care a devenit o carpa de sters picioarele murdare ale strainilor .

 9. „Cercetatorul” din Tennessee bate campii!Romania are identitate nationala, chiar dinaintea infiintarii statului modern, in 1859!Sa nu uitam de Unirea lui Mihai Viteazul, de Revolutia lui Tudor Vladimirescu si de Revolutia de la 1848!!!O democratie „incipienta” se putea vedea si in Romania lui Cuza, in timp ce in SUA se desfasura un razboi civil sangeros , pornit de statele sclavagiste din Sud!

 10. Hai sictir mai nenorocitule! Bine ca ai tu identitate de transfug…Cine p..da ma tii esti tu ma sa jignesti un neam vechi de 2500 de ani!? Sictir!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998