CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Cheia” unui divort: Udrea isi anunta candidatura la Cotroceni

0 comentarii / 1675 vizualizări / 11 iunie 2013

Un moment excelent ales mediatic, imediat după divorțul lui Putin, anunțul despărțirii Elenei Udrea de soțul Cocoș are toate șansele să coincidă cu lansarea blondei în campania prezidențială pentru anul viitor, indicii în acest sens fiind incluse chiar în comunicatul de presă dat ieri seară, cu motivele divorțului.

Așadar, Elena Udrea și Dorin Cocoș s-au despărțit după 10 ani de căsnicie și vreo 15 de conviețuire, perioadă în care blonda lui Băsescu, așa cum a fost poreclită, a fost prezentă în media ca nimeni alta, fie că a fost vorba de politică, afaceri ori mondenități.
Un deceniu, în același timp, în care Udrea a parcurs trei sferturi din treptele parvenirii politice, de la simplu membru de partid la consilier general, apoi prezidențial, deputat și ministru.

Au mai rămas două funcții în vizor: prim-ministru sau președinte.

Cum prima e adjudecată în actualul mandat, rămîne cea de a doua disponibilă, anul viitor.
Are legătură divorțul Elenei Udrea cu intenția de a candida la Cotroceni?
Noi credem că da, și semne, cum spuneam, deja sunt oferite publicului.

Să o luăm, însă, metodic și să ne întoarcem nițel în timp.

În vara anului 2007, steaua Elenei Udrea era în plină ascensiune, deja se vorbea de ea ca despre cea mai influentă persoană pe lîngă președinte și întreg PD-ul știa că o așteaptă un viitor încă și mai spectaculos. În primul rînd, o candidatură la primăria generală, în 2008.
Exista o singură mică problemă de imagine, anume soțul Cocoș.
Personaj mai degrabă insipid, cu aspect ușor grobian, genul de nescos ”pe sticlă”, cu afaceri extrem de controversate, Dorin Cocoș era considerat o piatră de piciorul Elenei în cazul unor obiective politice înalte.
A fost momentul în care blondei i s-au dat primele sugestii legate de un divorț, mai mult sau mai puțin formal, zvonurile ajungînd și în presă.

Exasperată de scurgerile de informații, Elena Udrea iese la rampă pe 28 august 2007, la Realitatea TV și recunoaște public, în premieră, că există presiuni legate de un divorț: ”Să divorțeze de mine, e singura soluție” declară ea despre ceea ce se dorește în anumite cercuri.
„Eu vreau să fac politică, nu afaceri. Dar eu trebuie să vorbesc permanent de afaceri, pentru că soțul meu face afaceri de 17 ani” mai spune Udrea în emisiune, adăugînd că soțul său „are numai necazuri de pe urma faptului că eu fac politică” în timp ce despre ea a spus că „eu trebuie să vorbesc de afaceri, cînd eu nu fac afaceri”.
Marea provocare: „Ce să fac? Ori să divorțez, ori soțul meu să renunțe la afaceri!”. Numai că, a spus blonda în final, pe un ton aproape amenințător: „N-am să divorțez!!”. Asta, chiar dacă, a precizat ea, „Există o campanie electorală, o bătălie pentru primărie și sunt și victime colaterale!…”.
La vremea respectivă, gurile rele au susținut că Udrea nu dorea să ia în calcul un divorț pentru că, la putere fiind, averea familiei creștea exponențial, iar un eventual partaj ar fi fost dezavantajos. Azi, intrată în opoziție, Udrea poate pleca din căsnicie cu o sumă cu mult mai multe zerouri.

Dincolo de chestiunea averii, decizia Elenei Udrea nu are cum să nu fie legată de prezidențialele de anul viitor. Anunțul divorțului e făcut, cum spuneam, într-un moment bine ales mediatic, după ce gestul similar al lui Putin a ”frăgezit” opinia publică. Mai mult de atît, însă, el e plasat înaintea verii, un sezon care va fi intens exploatat electoral de către candidații pentru prezidențialele de anul viitor.
E de așteptat, în consecință, o ofensivă intensă a Elenei Udrea în perioada care urmează, în plan mediatic, acum, că nu mai poate fi legată de bussinesurile familiei.
De altfel, indicii clare legate de viitorul politic al blondei sunt incluse în chiar comunicatul de presă de aseară:

„Decizia de a ne despărţi vine după o analiză îndelungată şi profundă a relaţiei noastre şi a opţiunilor de viitor a fiecăruia dintre noi.
Faptul că avem cariere atât de diferite şi, în cazul nostru, chiar incompatibile, unul politică, altul afaceri, ne-a privat de timpul petrecut împreună necesar relaţiei şi a supus căsătoria unor presiuni din exterior care au afectat-o iremediabil” se afirmă în document.

Să vorbești de cariere incompatibile – politica și afacerile – după un deceniu în care ele nu s-au deranjat reciproc, cît timp Udrea a fost consilier, parlamentar ori ministru, nu lasă prea mult loc de speculații. S-a dovedit mai sus că Udrea conștientiza de mult respectiva incompatibilitate și totuși a ales să o înfrunte.
Acum, dintr-odată, se răzgîndește.
De ce?
Simplu.
Pentru prima dată, Elena Udrea se pregătește pentru o funcție de mare calibru eligibilă, deci una în care contează fiecare element de imagine. Bătălia e grea: în 2008, ea nu a putut fi propulsată la primăria Capitalei, pe motiv de sondaje, și-a cîștigat nu fără emoții colegiul de deputat din București în fața unei nou-venite în politică, iar anul trecut a trebuit să abandoneze iar candidatura la primăria capitalei și să se mute într-un colegiu din Neamț unde avea garanția victoriei la deputăție.

De acum, relația cu Dorin Cocoș devine, într-adevăr, un balast insurmontabil și trebuia acționat în consecință.
Cariera Elenei Udrea poate fi puternic relansată anul viitor și pentru asta merită orice sacrificiu. Nu e vorba neapărat ca blonda să cîștige președinția, dar obținerea în primul tur al unui scor cît mai bun îi va permite negocieri politice ulterioare care i-ar putea asigura revenirea în schemele puterii, în condițiile în care actualul său partid, PDL, dă semne că se pregătește mai degrabă de sucombare decît de relansare. Cu spiritul său de luptătoare și cu sprijinul unor importante centre de putere, Udrea are șanse reale să supraviețuiască spectaculos formațiunii care a făcut-o celebră. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998