CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Chemati Salvarea: Basescu vrea relansare economica prin redeschiderea minelor

0 comentarii / 1476 vizualizări / 25 ianuarie 2012

Șeful statului dă semne de scleroză: în cel mai așteptat discurs politic al ultimilor ani, în care se spera anunțul unui cereri de demisie a premierului, ori măcar a unei reașezări din temelii a relației între putere și opoziție, între stat și societatea civilă, între guvernanți și manifestanții din stradă șamd, el a venit cu scuze jenante, un bilanț penibil al unor așa-zise realizări și cu propunerea halucinantă de relansare a economiei prin redeschiderea de mine închise(?!!).

”Va trebui sa cream locuri de munca si sa redeschidem minele care au devenit rentabile. Cu totul altul este pretul metalelor acum pe piata internationala, fata de acum cativa ani, cand s-au inchis. Sa avem curaj sa cream locuri de munca in minerit”.

Redeschiderea de mine! Asta e oferta președintelui pentru propășirea României. Anunțul, aiuritor, a fost făcut în această seară, într-un discurs dezlînat, patetic, rostit cu poticneli, atunci cînd toată lumea se aștepta să ne spună cum va da peste cap guvernul Boc ori cum au pus rușii lui Voronin la cale manifestațiile de stradă din ultimele zile.

Pentru cei care au uitat, să reamintim un pic faptele: nu mai departe de acum 5 zile, într-un interviu pentru ziare.com, fostul ministru PD al Industriilor, Radu Berceanu, se lăuda cu închiderea minelor, un domeniu care a fost una dintre cele mai mari găuri negre ale economiei post-decembriste.
Anul trecut, ministerul Economiei a cerut aproape 40 de milioane de euro la rectificarea bugetară din august pentru închiderea de mine, în conformitate cu cerințele FMI. În iunie 2010, ministrul Economiei, Adriean Videanu, estima, și el, la 100 de milioane de euro închiderea de mine. Cu alți trei ani înainte, guvernul estima la peste un miliard de euro costurile reclamate de închiderile de mine, în conformitate cu cerințele tuturor organismelor economico-financiare de prim rang la nivel european și internațional.

Acum, președintele descoperă că a crescut prețul la metale și minele trebuie redeschise.
E de mirare că nu a cerut naționalizarea Petrom, avînd în vedere creșterea explozivă a prețului petrolului, după embargoul impus de UE Iranului.

Declarația șefului statului privind redeschiderea de mine pentru că a crescut prețul metalelor are ”logică” dacă e descifrat într-o singură cheie.

Dacă și numai dacă are în cap afacerea Roșia Montana, locul de unde cercuri internaționale afaceristice oculte speră să să extragă, într-adevăr, metale de preț: aur, argint, molibden, wolfram, staniu etc.

În rest, vorbe ieftine, un discurs jalnic și sforăitor. Confirmarea că a început sfîrșitul…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998