CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Chestiunea zilei: va exploda ”nucleara” mandatelor pe siguranta nationala?

1 comentariu / 3626 vizualizări / 21 noiembrie 2017

Acum o săptămînă, președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a livrat presei o informație pe care, în mod normal și ținînd cont de mersul treburilor în România, ar trebui să o catalogăm drept ilară. El a spus că a făcut un demers oficial pe lîngă SRI să transmită un răspuns la o întrebare-cheie: cîte persoane au fost trimise în justiție în baza zecilor de mii de interceptări făcute în ultimul deceniu în baza legii siguranței naționale.

„Ne-a venit un răspuns de la SRI, unul clasificat și unul neclasificat, privind mandatele solicitate și obținute pe Legea siguranței naționale și combaterii terorismului, Legea 51 și Legea 535. Pot să vă spun doar de situația informațiilor neclasificate, ele sunt venite pe fiecare lună în parte, numărul de mandate, numărul de persoane, mandatele prelungite obținute și completări la mandatele obținute”, a precizat Manda, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, situația pe ani este următoarea: 2004 — 48 de mandate; 2005 — 1.350; 2006 — 2.025; 2007 — 1.605; 2008 — 1.918; 2009 — 2.787; 2010 — 3.118; 2011 — 3.431; 2012 — 3.413; 2013 — 3.701; 2014 — 2.497.

El a menționat că pentru 2015 și 2016, datele vor fi prezentate când vor fi dezbătute rapoartele SRI.

Adevărata bombă a venit cînd Claudiu Manda a precizat că va solicita SRI să spună câte dintre aceste persoane cărora le-au fost restrânse drepturile au fost deferite instanțelor pentru infracțiuni la legea siguranței naționale și câte pentru alte propuneri.

„Vorbim de un număr de câteva mii de mandate pe fiecare an pe Legea siguranței naționale și am decis să transmitem SRI întrebarea: câte dintre aceste persoane care au fost, li s-au restrâns drepturile, au fost deferite instanțelor cu propuneri de orice fel, dar de infracțiuni la Legea siguranței naționale, așa cum au fost obținute mandatele? Așteptăm răspunsul de la Autoritatea Națională a Penitenciarelor — câte persoane sunt în penitenciare în acest moment”, a afirmat Manda.

De la acest anunț și pînă acum a fost relativ liniște.
Nu știm sigur dacă Manda a făcut deja solicitarea sau urmează, în viitorul apropiat.

Sigur e că răspunsul ar declanșa un scandal de proporții atomice.
Pentru că numărul efectiv de dosare întocmite și livrate instanțelor pe baza acestor mandate – în sensul faptelor ținînd de siguranța națională și nu al celor ”colaterale”, adică așa-ziții ”picați pe tehnică”, neavînd legătură cu solicitarea de bază – trebuie să fie nu mic, ci de-a dreptul infinitezimal.

Dacă ar fi fost altfel, am fi aflat demult de persoane judecate pentru infracțiuni de mare calibru, prevăzute în legea siguranței naționale, cum ar fi terorism, spionaj, trădare, atentate, furt de armament, acțiuni armate, atacuri la integritatea statului șamd.

Din ce știm noi, cam rare asemenea cazuri.

Tocmai de aceea, e greu de crezut că SRI se va conforma cererii comisiei de resort.
(Acum șapte ani, un post TV a făcut o solicitare similară către SRI, iar serviciul a răspuns, sec, că datele nu sunt de interes public).

Dacă ar face-o, românii ar afla, cu stupefacție, că s-au interceptat, cum spuneam, zeci de mii de oameni, pentru că, reamintim, pe același mandat se pot intercepta mai multe persoane, perioade lungi de timp și cu costuri uriașe.

Și că toți acești oameni au cam fost ascultați de pomană.

Greu de crezut că la mijloc ar fi vorba de mai mult de cîteva zeci de asemenea dosare

Cum să recunoască de bună voie SRI cruntul adevăr?
Și, mai ales, cum să-l motiveze?

Iată de ce nu credem, în principiu, în livrarea către comisia parlamentară a unor asemenea date.

Dacă, totuși, minunea se va întîmpla, în zilele care urmează, trebuie să fim pregătiți.
Va fi cutremur de gradul 9 în societatea românească. Unul cu dedesubturi mai profunde, poate decît ne putem imagina în prezent. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Majoritatea parlamentara are la indemana o sumedenie de mijloace pentru a opri abuzurile de orice fel, dar din pacate nu le foloseste. De ex. taierea fondurilor SRI. Daca ar avea bani mai putini, nu s-ar mai juca de-a ascultatul fara motiv.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998