CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Chestorul Pavel Abraham: ”Ordonanta anti-drog a guvernului e plina de hibe”

0 comentarii / 1599 vizualizări / 16 februarie 2010

Ordonanta de Urgenta care a interzis comercializarea substantelor etnobotanice a fost eleborata in cea mai neaosa maniera romaneasca, textul legislativ avand o serie de hibe care ignora masurile de preventie si tratamentul consumatorilor de droguri usoare, probleme foarte importante in tarile europene democratice, avertizeaza fostul sef al Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestorul Pavel Abraham.

“Consumatorii vor continua sa consume”
“E bine ca substantele etnobotanice au fost, pana la urma, interzise. Dar interzicerea lor s-a facut intr-o maniera neaos romaneasca, maniera care ignora aspecte ce tin de preventie si de tratamentul consumatorilor de droguri usoare. Nu exista absolut nicio expertiza, in actul normativ, privitoare la monitorizarea si evaluarea situatiei consumului acestor tipuri de droguri. Nimeni nu s-a gandit ce sa facem cu acesti consumatori. Acum, dupa interzicere, acestia au doua posibilitati. Prima, sa consume in continuare acest tip de droguri care acum sunt ilegale si sa isi asume, astfel, responsabilitatile in fata legii. A doua posibilitate, daca tot substantele etnobotanice sunt ilegale, sa consume droguri de risc si de mare risc, ceea ce ar fi extrem de negativ”, explica chestorul Pavel Abraham.

“Se vor cauta alte plante si substante care nu sunt interzise”
Totodata, fostul sef al ANA sustine ca din moment ce preventia nu a fost luata in calcul de ctitorii actului normativ, consumatorii se vor teme, datorita penalizarilor prevazute de lege, sa se adreseze personalului medical in vederea unui tratament. Consumatorii vor continua sa consume. De teama, nu se vor adresa personalului specializat caci nimeni, la nivel oficial, nu a facut un pas in directia asta. Pe de alta parte, tara noastra are cele mai multe substante puse sub control. Este vorba despre 36 de plante si substante, unele dintre plante neavand niciun efect fara a fi stropite cu chimicale. Preconizez ca se va incerca descoperirea altor plante si substante care nu sunt inca interzise. Sa nu uitam ca adevarata cheie este preventia”, a concluzionat fostul sef al ANA. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998