CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Chiar i-a luat Iohannis apararea sefei DNA? Ori dimpotrivă?

2 comentarii / 3629 vizualizări / 4 iulie 2017

Un val de indignare a cuprins azi rețelele sociale și multe mass-media după declarațiile președintelui de după ședința CSAT, în care Iohannis a lăsat impresia că îi ține spatele pînă în pînzele albe șefei DNA. Și asta, exact cînd corul celor care îi cereau capul Laurei Kovesi, pe o tavă, a atins cel mai înalt nivel; pînă și în DNA au loc valuri mari pe tema asta.
Chiar așa să fie, oare? Să fie Iohannis atît de atașat de Kovesi încît să nu vadă nimic din scandalurile care iau amploare în jurul persoanei acesteia? Noi nu am împărtăși această opinie.

Pe fondul scandalului din interiorul DNA, soldat cu excluderea procurorilor Mihaela Iorga și Doru Țuluș, nenumărate sunt vocile indignate de atitudinea președintelui, care azi, după ședința CSAT, nu a anunțat public că ia în calcul demiterea șefei DNA
Fraza-cheie e considerată a fi ”În ce privește activitatea și a Parchetului General, și activitate DNA, eu m-am exprimat în repetate rânduri și pot să repet: eu sunt foarte mulțumit de activitatea acestor instituții și de activitatea conducerilor acestor instituții”.

Pare clar că președintele îi va ține partea Laurei Kovesi pînă la Sf.Așteaptă, pentru că e omul americanilor/îi poate face dosar soției/îi lipsește curajul necesar/etc.
Pare, dar nu e deloc chiar atît de clar, în opinia noastră.

Ba chiar am îndrăzni să afirmăm că Iohannis a dat azi semnale puternice împotriva șefei DNA, inclusiv pe cel conform căruia, în condiții obiective, nu va ezita să o schimbe.

Să o luăm metodic.

În primul rînd, Iohannis avea azi la îndemînă varianta foarte convenabilă a refuzului de a răspunde la întrebări în afara tematicii, adică ședința CSAT.
Nu a ales-o, ba chiar a vorbit despre cazul Kovesi cu maxim de promptitudine, chestionat de reporteri.
În al doilea rînd, chiar alegînd că vorbească pe acest subiect, Iohannis putea fi radical: Laura Kovesi e un profesionist atît de desăvîrșit încă nici nu se pune problema, măcar vreo secundă, a ponegririi ei, necum a demiterii bla-bla-bla…

Nu a făcut-o nici pe departe.

Sigur că s-a declarat mulțumit, per ansamblu, de activitatea anti-corupție: dacă nu ar fi făcut-o, s-ar fi plasat împotriva pozițiilor sale anterioare, ori a forurilor externe, ceea ce ar fi fost ridicol.
Asta nu înseamnă că nu pot încăpea nuanțe în analiza activității instituției.

Iar președintele chiar le-a introdus cu vîrf și îndesat.

”Am fost informat despre aceste abordări media și cred că este bine să se verifice. Din informațiile mele, se fac verificări și în interiorul DNA. De asemenea, CSM se ocupă de anumite aspecte și am luat act de faptul că Ministrul Justiției a solicitat o inspecție pe management, atât la Parchetul General, cât și la DNA. Aceste demersuri vor clarifica toate aceste aspecte” a spus el.

Mare atenție: aici e adevărata cheie a poziției prezidențiale. În necesitatea clarificării aspectelor tenebroase de la DNA.

Vorbind despre celebrele înregistrări cu Laura Kovesi, președintele nu le aruncă la coș, ci, foarte important, cere luarea lor în serios pînă la punctul la care să se știe dacă sunt sau nu autentice:

”Am auzit prea multe așa-zise interceptări, ascultări, interpretări, ca să mai cred în ele. Cei îndrituiți de lege să verifice aceste lucruri vor face verificările de rigoare și, la final, vom afla cu toții unde este adevărul”.

Da, Iohannis are dreptate. În spațiul public de la noi s-au aruncat, în ultimii ani, sute de înregistrări despre care nu știm nici azi în ce măsură sunt reale, atît timp cît acuzațiile de trunchiere grosolană au fost cu ghiotura.

Ori, dacă inculpații în diverse dosare s-au plîns că nu e corect să fie judecați pe baza unor înregistrări dubioase, e firesc ca și Kovesi să beneficieze de același tratament.

Pînă nu apare dovada oficială că ele sunt autentice, răspunsul lui Iohannis, ”Nu văd niciun motiv de suspendare” e îndreptățit.

Mai ales că el a continuat cu o precizare crucială:
”Aștept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituțional. Dacă voi semna sau nu, asta este din filmul „dacă și parcă”. Când vom avea o concluzie, discutăm pe ea”.

Iohannis a și explicat care sunt neajunsurile scandalurilor din justiție:

”Sincer, nu cred că este afectată lupta anticorupție și ea se desfășară la viteza ei intrinsecă normală. Însă, nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie încrederea cetățeanului în instituțiile statului și pun mari semne de întrebare partenerilor și aliaților noștri. De aceea vreau să am clarificări urgente și nu doar urgente ci pertinente. Trebuie să știm foarte exact ce e adevărat și ce nu e adevărat. Indiferent dacă este un scandal creat de media sau de unii politicieni corupți interesați în compromiterea luptei anticorupție. Sau, dacă chiar a fost o scăpare, clarificarea trebuie să vină repede și trebuie să fie credibilă. Altfel, lumea rămâne cu anumite semne de întrebare, care în această zonă nu trebuie să existe”.

De la cine să vină aceste clarificări urgente?

”De la instituțiile care trebuie să vină cu ele, recte Inspecția Judiciară, CSM, Ministrul Justiției” a răspuns președintele.

Deci, trăgînd linie și adunînd:

Klaus Iohannis nu doar că nu se arată indiferent la ”scandalurile Kovesi” – și asta chiar de Ziua SUA – ci, dimpotrivă, transmite instituțiilor majore din sistem să ancheteze faptele cu maximă celeritate, pentru că, personal, ”așteaptă cu mare interes”.

Iohannis spune explicit – dînd peste nas chiar adoratorilor lui Kovesi și tezei lor preferate – că nu are relevanță dacă e vorba de scandaluri umflate de politicieni corupți ori de ziariști vînduți.

Ci doar dacă faptele incriminate sunt sau nu reale.

În momentul cînd apar primele dovezi că, spre exemplu, înregistrările cu șefa DNA sunt reale, atunci vom avea o situație. Și abia atunci, vorba președintelui, ”discutăm pe ea”.

Mesajul nespus al președintelui e că Laura Kovesi nu poate fi demisă doar după amploarea unor scandaluri, ci strict pe baza unor dovezi concrete.
Și invită la clarificarea ”urgentă” a dilemei: există sau nu asemenea dovezi în cazul Kovesi?

În măsura în care mesajele prezidențiale sunt decriptate corect de către oamenii din interiorul sistemului, cei care au înțeles că, într-un fel, cu bune, cu rele, epoca Laura Kovesi se apropie de asfințit, vor apărea, curînd, și dovezile necesare.

Altfel, învîrtitul în jurul cozii nu va servi la nimic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Dar institutiile care trebuie sa faca lumina, o vor face, sau doar se vor face ca fac? Pana una alta, kovesi lasa impresia ( daca nu este asa), ca este foarte puternica si ca deschide dosar oricui deschide gura sa spuna de rau despre ea.

  2. Colduţa il are la mana pe mutulica de la Cotroceni cu dosarul in care ravasitoarea Carmen e pasibila (trebuia deja ) sa fie acuzata de fals in declaratii si uz de fals :) Dacă se enervează , Colduţa ăşi va arăta maimuţa SHI PAC LA RĂZBOIU

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998