CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Chinezii, in razboi cu guvernul Orban: Incalca legile interne si externe, Constitutia si regulile comertului

15 comentarii / 3796 vizualizări / 12 august 2020

Compania guvernamentală chineză Huawei contrează extrem de dur guvernul Ludovic Orban și îl acuză că prin legea 5G în pregătire încalcă legislația internă a României, pe cea a UE, Constituția și normele Organizației Mondiale a Comerțului. Șeful Huawei România cere răspicat partidelor parlamentare să nu voteze această lege comandată, conform spuselor lui, de americani și solicită o consultare a legislativului cu marile companii din comunicații. ”Urmărim îndeaproape evoluțiile politice din România” mai spune el într-un interviu, ceea ar putea suna și ca un soi de avertisment printre dinți pentru cine are urechi de auzit.

Interviul acordat ziaristului Ion Cristoiu de către șeful Huawei România, George Zhang, despre care scriam în avanpremieră ieri, s-a dovedit încă mai spectaculos decît estimam. Politicos, dar ferm, Zhang a lansat critici vehemente la adresa actualului guvern și a proiectului de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G, lansat în dezbatere publică.
Un proiect unic în UE și chiar în lume privind prevederile sale, afirmă Zhang.

Cel mai important element din interviu ar putea fi apelul la solidaritate în fața acestui prezumtiv abuz al actualei puteri lansat de Huawei către giganții IT și ai comunicațiilor din România, precum Vodafone, Orange, Digi, Nokia, Ericsson ori Telekom, care, potrivit companiei chineze, ar urma să suporte pierderi financiare masive din cauza noii legi.

Ce se va alege de economia națională dacă acești giganți vor da curs apelului Huawei?
O întrebare bună…

Ce spune, în esență, șeful Huawei România:

”Acest proiect de lege poate fi considerat cel mai dur la adresa Huawei din toată Europa. El le ia operatorilor de comunicații dreptul de a-și alege furnizorul de echipamente, dând acest drept guvernului. Am constatat că multe articole și puncte din el sunt în contradicție cu legislația română. Vorbim de Legea Concurenței, Constituția României, chiar cu legislația UE și anumite regulamente ale Organizației Mondiale a Comerțului. Noi vom formula aceste observații și le vom trimite Ministerului Comunicațiilor. În luna iunie sau iulie am aflat din presă că în PE se discută despre legislația pentru 5G, acel Set de Instrumente al UE pentru 5G, ca să folosim termenul tehnic. Am cerut atunci să fim incluși și noi în dezbatere. Atât înainte, cât și după postarea acestui proiect de lege, nu am primit nicio invitație sau solicitare de a participa la asemenea discuții. Noi credem că și operatorii de telecomunicații, cum sunt Orange, Vodafone, Digi, Telekom, trebuie să fie invitați la dezbatere. Numai așa se va putea reflecta situația reală din piață, din industria IT&C, iar proiectul de lege să servească interesele populației” afirmă el.

”Până în prezent, în toată lumea, nu doar în Europa, nu am găsit nicio lege în vigoare sau un proiect de lege care să aibă un astfel de conținut. Pe noi nu ne interesează nici ca licitația să aibă loc mai repede, nici să fie amânată, ci să fie corectă. Acest proiect de lege va avea un impact foarte mare asupra populației și a industriei IT și indirect asupra altor industrii, nu neapărat conexe.

Noi am realizat o analiză internă, cu ajutorul unor experți independenți, de la Oxford Economics, care arată că dacă operatorii exclud echipamentele Huawei din rețelele lor, o companie care este prezența pe piață românească de 18 ani, această mutare ar genera niște costuri enorme, de 5,2 miliarde de euro, pentru industria IT, dar indirect, în următorii 10 ani, ar putea genera alte costuri estimate la 4 miliarde de euro. Deci, în total, într-un interval de 10 ani, România va pierde aproximativ 9 miliarde de euro prin acest proiect de lege.

Pe de altă parte, dacă un furnizor de echipamente este forțat să se retragă de pe piață, prețul echipamentelor va crește chiar și de trei ori, iar cei care vor suporta această creștere vor fi consumatorii finali – clienți individuali, companii. În această perioada de criză sanitară, atât Huawei, cât și alți producători de echipamente, cum ar fi Ericsson și Nokia, dar și operatori precum Vodafone, Orange, Telekom și Digi, am contribuit mult la economie. Așadar, ca să răspund întrebării dumneavoastră, nu este vorba despre accelerarea sau amânarea licitației, ci despre o decizie corectă, nu pripită” mai avertizează șeful Huawei.

Partea cu adevărat explozivă e altă, însă: dacă legea e adoptată în formă prezentată, actualii furnizori de servicii de comunicații ar putea fi obligați să renunțe le echipamentele Huawei deja existente în dotarea echipamentelor mai vechi:

”Din ceea ce am observat eu, proiectul de lege se adresează nu doar echipamentelor 5G ci și celor 4G și 3G. Acest proiect de lege din România este diferit de cele adoptate sau în curs de adoptare în alte țări din Europa, pentru că lărgește ținta măsurilor restrictive” spune Zhang.

Întrebat dacă proiectul de lege este rezultatul presiunilor americane, George Zhang răspunde afirmativ:

”Din analizele citite în presă, se pare că asta este situația. În ultima perioada, Huawei a semnat chiar multe proiecte cu companii de comunicații din SUA, așa cum toate companiile din IT sunt interconectate și au interese în diverse zone. În ultimii doi ani, actuală administrație americană atacă Huawei peste tot în lume fără nicio dovadă(…) Anul trecut, în luna august, ambasadorul României în Statele Unite și ambasadorul Statelor Unite în România au semnat un memorandum de cooperare în domeniul 5G. În septembrie, abia ce se întorsese președintele din vizită în Statele Unite, ambasadorul american în UE a venit la București, iar în încheierea vizitei sale a menționat că memorandumul din august avea ca scop eliminarea companiei Huawei din lista de furnizori de echipamente pentru 5G. O companie de tehnologie, nevinovată, care a contribuit timp de 18 ani la dezvoltarea digitală a României, va fi scoasă pur și simplu din cauza unui memorandum semnat de doi ambasadori, printr-un proiect de lege imatur. Cred că dacă se decide asta, trebuie furnizate dovezi clare că am fi greșit cu ceva. Adineaori spuneam că, dintre toate companiile de IT, Huawei a fost cea mai verificată în privința securității cibernetice. Dacă proiectul de lege a fost întocmit pe baza unor presiuni internaționale, le recomandăm factorilor decizionali să se gândească foarte bine, ca nu cumva să afecteze interesele României și ale cetățenilor, consumatorii finali”.

”Acest proiect de lege poate fi considerat cel mai dur la adresa Huawei din toată Europa. El le ia operatorilor de comunicații dreptul de a-și alege furnizorul de echipamente, dând acest drept guvernului. Dacă acest proiect de lege este adoptat, România va fi prima țară care adoptă asemenea prevederi în domeniu. Atât în România, cât și în Statele Unite, nu există nicio dovadă care să ateste că echipamentele noastre ar avea probleme de securitate, cum ar fi un „backdoor”. Aceste acuzații sunt doar o denigrare a companiei Huawei”.

Șeful Huawei e surprins de tăcerea clasei politice pe acest subiect atît de spinos:

”Tăcerea aceasta nu este normală. Luăm în considerare că suntem în luna august și poate parlamentarii și conducerile partidelor sunt în concediu, nefiind atenți la acest proiect de lege. Înțeleg că abia la 1 septembrie începe sesiunea parlamentară. Cu această ocazie, aș dori totuși să menționez două lucruri. În primul rând, adoptarea pripită a unui proiect de lege nu este de bun augur. Trebuie să analizăm impactul acestui proiect de lege asupra vieții de zi cu zi a populației. Trebuie să vedem dacă aduce beneficii populației și trebuie foarte bine analizat, nu doar de parlamentari, ci și de specialiști din domeniul IT&C, inclusiv dezvoltatori software.

”Noi urmărim îndeaproape toate evoluțiile politice din România”

Nu aș dori să comentez pe marginea alegerilor parlamentare sau despre când va fi adoptat acest proiect de lege, înainte sau după alegeri. Noi urmărim îndeaproape toate evoluțiile politice din România. Știm că în septembrie vor avea loc și alegerile locale, urmate în decembrie de alegerile parlamentare. Alegătorii vor caută candidații care să le facă viață mai bună, cineva care să fie un partener de dialog, să le reprezinte interesele. Cu această ocazie, aș dori să fac un apel către toate partidele parlamentare că, la dezbaterea și votarea acestui proiect de lege, să țină cont de niște opinii profesioniste din domeniul IT&C și să țină cont de impactul pe care acest proiect de lege îl va avea asupra populației.

Nu dorim ca politicul să afecteze tehnologia.

Noi spunem că tehnologia este fără frontiere. Tehnologii din Germania, India, SUA, sau China, sunt folosite în toată lumea și nu dorim să punem etichete cu compania Huawei. Noi suntem prezenți în România de peste 18 ani. În realitate, este imposibil să elimini brusc o companie de tehnologie din societatea românească. Va avea un impact negativ asupra societății românești, a populației. Nu cred că ideea aceasta va fi acceptată de politicieni, iar consecințele vor fi suportate de oamenii de rând” conchide șeful Huawei. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. Wow! Dacă te iei dupa ciuciunghez telecomunicatiile din România se vor duce dracului! Tupeul lor este fara limite! Sunt curios daca s-au schimbat ceva bani odata cu acest interviu, sau a fost doar o.chestie benevola, de caritate a lui Cristoiu! Moșule, te asteapta găinile născute vii din epoca dvs!

  • amice, esti idiot!. mai aveti si altceva in cap decat „muie psd”?

   • Boule ai vazut reclama cu huawei care ajuta la vindecarea de Wuhan fiu? Mama ta se va duce in rai daca nu e acolo, la ce a trebuit să tragă cu un cretin ca tine! Mars!

    • e clar: esti idiot!

     • Din gura ta este o lauda! Nelu! Macar tu ai trafic de net! Rămâi tu cu muie par, iar nevasta-ta cu a vecinului im gura! Vierme!

 2. Una dintre gainile alea esti tu ca te-ai facut mare.China e singura care are bani in vremurile astea si vrea sa ii investeasca inclusiv in Romania,tara prostiei institutionalizate prima tara din lume care ia la goana un investitor ,una din cele mai mari companii ale lumii.Te crucesti de atata imbecilitate pe care ,culmea ,unii o mai si sustin.

  • Asa e cum zici tu! Asa e cum zici tu! Baga! BAGA!

   • Chiar va declarati ‘ imbecil”???

    • Trebuie să fii imbecil sa recunosti unul? Nu?

    • Dop? De sticla? De toaleta? De cur? Stii ca exista asa ceva! Citeste ce am scris si pt Nelu! Mars!

 3. Daca unul dintre stapani (partenerul strategic adica) a zis ca nu e voie, biata colonie ce sa faca?

 4. In kolonia romanica legile vin direct redactate afara
  5G este doar apanajul USA …
  China știe acest lucru de ceva vreme..
  Practic noi vom.avea Big Brother știutor de engleza…asta e tot…

 5. Astia sunt liderii ,managerii etc. chinezi ,tupeu ,agresivitate si plini de dusmanie .
  Astia vor sa conduca lumea !!!
  Daca tot ne conduce careva ,prefer sa fie crestini.

 6. @Florin Va trebui sa cauti mult sa gasesti acei crestini.Si ca sa iti simplifici cautarea scoate de pe lista Europa Occidentala ,America ,Occidentul in general.Nu cauta nici la Vatican,asazisul papa rataceste prin jungla neomarxismului.Stiu ca nu iti place dar in vremurile de azi doar Rusia mai indeplineste criteriile tale.

 7. […] biografică, refuză un minim gest de politețe față de omologul său și decide, prin CSAT, eliminarea companiei Huawei de pe piața 5G românească.Membri ai guvernelor sale și ai parlamentului, în special de la PNL […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998