CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cind presedintele scoate furca impotriva floretei

0 comentarii / 1690 vizualizări / 24 februarie 2011

Traian Băsescu a demonstrat în conferința de presă de astăzi că încep să îl lase nervii, ori poate vîrsta începe să își spună cuvîntul. Și a mai arătat românilor președintele că, dintr-un anume punct de vedere, e din același aluat cu Vadim Tudor.

Nu s-a spus nimic epocal în conferința lui Băsescu de la Cotroceni, în această seară, aceleași bla-bla-uri despre corupție, Schengen, criză, poliție, vămi șamd.
În schimb, Băsescu a clacat, poate pentru prima oară, la un capitol unde a strălucit mai mereu, acela al reacției ultra-rapide și inspirate la declarații ori întrebări venite din partea politicienilor, jurnaliștilor șamd.
Pentru prima dată, lui Băsescu i-a căzut fisa cu întîrziere. Și tocmaid e asta, poate, a reacționat hormonal, de-a dreptul mitocănesc, față de o femeie jurnalist, Corina Drăgotescu, prezentă în sală. Contrată aspru la debutul dialogului cu presa pentru vina de a fi adresat nu una, ci două întrebări șefului statului, Drăgotescu și-a mai încercat șansa o dată, spre final, cu o nouă întrebare.

Binedispus, președintele i-a replicat, zîmbind larg: ”Nu vă pot refuza, avînd în vedere că ați mai stat odată la coadă, eu sunt sensibil… dacă erați un bărbat nu acceptam!”. ”Sunt disciplinată”, a replicat prompt jurnalista, ”știu că femeile disciplinate vă plac!”.
Întrebarea care a urmat a vizat compatibilitatea dintre profilul premierului actual și al premierului pe care Băsescu îl dorește pentru transpunerea unor noi politici în practică, nimic deranjant, pe fond.
Spre stupoarea generală, însă, în loc de răspuns la obiect, un Băsescu de-a dreptul furios i-a replicat, sec: ”Doamnă, rămîneți în dimensiunea unor chestiuni personale și, îmi pare rău, să știți că la Cotroceni nu se fac aluzii de tipul celei a dumneavoastră. Bună ziua! Probabil asta e valabil la dumneavoastră la post, dar aici, prezența vă obligă la decență”. Contrariată, Drăgotescu a încercat să explice că nu înțelege cu ce l-a jignit, iar replica a venit, și mai tăioasă: ”Doamna Drăgotescu, știți foarte bine ce ați spus și ce ați făcut. Dacă doriți să fiți vulgară, nu fiți aici”.

De fapt, pe președinte nu întrebarea l-a deranjat, cum au crezut, probabil, mulți dintre români, ci replica anterioară despre preferința prezidențială pentru femei disciplinate. Băsescu a luat-o ca pe un atac la persoană, și încă unul atît de puternic încît a reacționat vehement. Replica ziaristei, însă, hai să fim serioși, nu a fost deloc vulgară, poate insinuantă, dar după standardele malițiozității, să zicem, britanice, atît de apreciată.
În realitate, Băsescu a arătat că are aceeași construcție ca și Vadim Tudor, dintr-un anume punct de vedere.
Despre liderul PRM se spune, de multă vreme, că are simțul umorului. De aici și calitatea sa de pamfletar de calibru, pe care i-o recunosc chiar și adversarii.
Vadim Tudor are replică promptă, are talent oratoric, are cultură generală, însă, credem noi, nu are simțul umorului, ci doar al bășcăliei ieftine, de bodegă. Un personaj cu autentic simț al umorului e capabil să rîdă și atunci cînd alții îl ”înțeapă”, nu doar cînd el e în rolul plesnitorului…Ferească Dumnezeu să îl atingi, însă, pe Vadim, măcar cu o floare. Curg chintalele de borhot în capul nefericitului, preț de cîteva zeci de numere din ”Tricolorul” ori ”România mare”, spumele apar la gură, ochii devin injectați. Pamfletul e înlocuit cu înjurătura de mamă, gluma cu invectivele de maidan.

Traian Băsescu s-a remarcat, și el, prin abilitatea de a scoate replici inspirate la secundă, în disputele cu adversarii politici ori cu jurnaliștii mai ascuțiți. De aici a cîștigat foarte mult, electoral, pentru că politicianul care știe să smulgă alegătorului un zîmbet, a făcut un prim pas în a-l cuceri.

În această seară, însă, masca a căzut, iar Băsescu a arătat că nu e mai mult decît bășcăliosul vadimist, care știe să dea. Dar niciodată să încaseze. Drăgotescu l-a înțepat, elegant, cu floreta, președintele a replicat cu furca grăjdarului.
Restul comentariilor sunt de prisos, mai ales dacă ne amintim că personajul ”iritat” din această seară este același care, acum șapte ani, declara public că îi e scîrbă de el însuși după ce, anterior, probabil într-un moment bahic, declarase că Adrian Năstase ”face dragoste cu fundul”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998