CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cind va avea loc preluarea PNL de catre ”brigada” Ciolos

3 comentarii / 4449 vizualizări / 23 noiembrie 2015

În ultima vreme, numeroase voci de analiști și observatori atrag atenția asupra nevoii urgente, la nivelul PNL, a unei clarificări politice în perspectiva anului electoral care urmează, în condițiile evenimentelor petrecute recent. La loc de cinste între acestea se numără adio-ul spus de PNL guvernului Predoiu (ori Gorghiu) din cauza instalării cabinetului Cioloș. Fostul senator PNL Sorin Roșca Stănescu e de părere că un congres pentru alegerea unei conduceri noi trebuie să aibă loc cel tîrziu pînă la finele anului. Așa ar fi bine pentru PNL, într-adevăr. Dar, nu și pentru alte structuri, motiv pentru care respectivul congres va avea loc, în opinia noastră, cel mai probabil în ultima decadă a lunii iunie, anul viitor. Cînd va fi instalat lider Dacian Cioloș.

Acum o săptămînă, în focurile nașterii, cabinetul Cioloș anunța în programul de guvernare, ca maximă prioritate, revenirea la alegerile locale în două tururi. O săptămînă mai tîrziu, ieri, la Digi 24, Dacian Cioloș declara că, pentru a modifica sistemul electoral ar trebui o majoritate parlamentară, ori, ”din discuțiile pe care le-am avut în Parlament, nu am constatat că ar exista o majoritate acum pentru a modifica legi electorale pentru alegerile din primăvară și din toamnă”.

El a adăugat că ”Nu mi se pare legitim ca un Guvern să schimbe legi electorale prin ordonanțe de urgență”. Frumos spus, plus că e interzisă prin Constituție modificarea legislației electorale prin OU.

Pentru PNL, anunțul lui Cioloș e devastator.

Alegerile într-un singur tur au fost impuse din nou, de coaliția PSD-UNPR, tocmai pentru că băga în corzi partidul lui Blaga & Gorghiu, amenințat acum să nu ia nicio primărie importantă. Asta, pentru că oricît de bine ar fi plasat în sondaje un candidat liberal, el nu poate față unei alianțe locale între PSD și UNPR, la care s-ar putea adăuga și ALDE.

Cvasi-izolat politic – pentru că alianța cu un eventual UNPR desprins de PSD ar fi imorală – PNL nu are de unde să adune voturi pentru a-și impune oamenii din primul tur; colac peste pupăză, Iohannis și strada au cerut liberalilor să renunțe la candidații penali, ori, mulți dintre aceștia, cu vîlceanul Gutău în frunte, sunt liderii popularității locale. La alegerile precedente, PDL, fost partid de guvernămînt, a fost zdrobit grație acestui sistem care defavorizează ”izolații” și a luat doar două șefii de CJ și 10 primării reședințe de județ.

În iunie anul viitor, nimic nu poate salva PNL de la un mare eșec în alegeri, iar acest eșec va trebui decontat urgent de actuala conducere. Demisia acesteia, care va fi firească, dar și ”impulsionată” de sus – dacă lui Blaga & Gorghiu le trec prin cap alte idei – va aduce la butoane noua vedetă a politicii, Dacian Cioloș, și încă într-un mod suficient de autoritar pentru a-i se da mînă liberă și pentru aducerea și altor lideri în partid, din exterior, adică din actualul guvern.

Momentul cel mai potrivit pentru instalarea noii conduceri printr-un congres ultra-rapid este ultima decadă a lunii iunie (alegerile locale fiind, cel mai probabil, pe 12 iunie), puțin înainte de încheierea sesiunii parlamentare, dar, mai ales, perioada în care e în toi Euro 2016, adică un mega-spectacol care va muta atenția marelui public de la alte evenimente. O atenție care e musai să fie slăbită pentru că, îndeobște, în politica autohtonă, congresele de criză vin la pachet cu numeroase încălcări ale legislației, vezi haosul produs în PNL și PDL anul trecut, după alegerile europene (puciuri interne, demisii, congrese în serie, abuzuri, decizii neprincipiale, procese pierdute în justiție pe motiv de statut ilegal șamd).

Dacă PNL ar forța, dimpotrivă, un congres pînă la finele acestui an, la butoane ar rămîne, într-o forma sau alta, tot vechea gardă. Cu ceva ajustări de imagine, adică tragerea lui Blaga & Gorghiu mai în spate.

Noua conducere, însă, ar putea invoca, după un eșec la locale – care, oricum, nu mai poate fi evitat din rațiuni independente de PNL – timpul prea scurt avut la dispoziție pentru a remedia situația, refuzînd, deci, să demisioneze. Ar fi un argument, ce-i drept, destul de solid.
Ceea ce înseamnă că brigada lui Cioloș ar rămîne pe afara partidului pînă cel puțin după legislative.

Iar după alegeri nu prea ar mai avea importanță.
E limpede că, în anumite sfere, se dorește ca Cioloș să preia PNL înainte de alegerile din toamna viitoare, cînd se va decide soarta guvernării pe următorii patru ani. Foarte important, revenirea la votul pe liste face mai puțin decisiv aportul baronilor locali la parlamentare, în favoarea unei imagini mai bune a partidului, ca brand național. Un partid proaspăt revigorat peste vară cu forțe noi, ”bruxelleze” ar putea fi soluția pe care se mizează. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. a spune ca psd-unpr-alde are forta usl din 2012 si va face pnl sa piarda primariile importante (inclusiv ardealul unde ponta si psd sunt urati din inima si unde ponta a luat foarte putine voturi la prezidentiale) e dovada de imbecilitate din partea autorului acestui articol. pacat. avea potential

 2. Propaganda liberala ataca baronii locali, si bine face, dar PNL-ul este imbacsit de Petrache, Tase, Nicolaescu, Blaga, Flutur, Alin Tise, Falca, Hava, Florea, Ialomitianu, Sulfina, Tinel etc.

  Preocuparea lui Iohannis este cum sa revopseasca PNL-ul pentru a parea ca este un produs politic nou, proaspat, adus de pe planeta Marte, via Bruxelles, ca sa pacaleasca electoratul la alegerile de la anu.

  Stima noastra si mandria, Blaga, Orban si Dilia!

 3. Nu trebuie minimalizat efectul a 2 pastile efervescente:
  1. Pastila „Dragnea”, administrata pana la rupere de mate, spre a-l forta sa comita seppuku PSD-ului.
  2. Pastila „majorari de salarii si pensii” pt.bugetari va zgudui scena politica cu magnitudinea 7,4.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998