CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Cindva, Timmermans murea de dragul lui Putin. Azi, il foloseste ca bau-bau

11 comentarii / 4455 vizualizări / 13 martie 2019

Acum 11 ani, într-un discurs oficial, prim-vicepreședintele de azi al Comisiei Europene, pe atunci ministrul olandezul Frans Timmermans, făcea apologia Rusiei într-un discurs în care regreta timpul scurt la dispoziție pentru a premări țara de la răsărit, aflată ”lîngă inima sa”. Și se declara recunoscător pentru existența unui lider ca Putin. Oarecum ciudat, azi, Timmermans pare să-și fi scos Rusia de lîngă inimă, iar pe Putin îl folosește ca să sperie copiii neastîmpărați, precum România.

Frans Timmermans, discurs oficial – 2 iulie 2008:

”Aceia dintre noi, care au văzut haosul și lipsa de securitate în Rusia din anii 1990, ar trebui să înțeleagă dorința poporului rus de stabilitate și securitate și, prin urmare, opțiunea puternică pentru un politician ca Putin, care a oferit această securitate și stabilitate, indiferent de efectele secundare. Un alt lucru important pe care Putin l-a făcut, din perspectivă europeană, este schimbarea mentalității conform căreia Uniunea Sovietică / Rusia ar trebui să aibă doar un partener de stat egal, adică Statele Unite. El a prezentat ideea că Rusia ar putea și ar trebui să fie un partener strategic al Europei. Acesta este un element important al schimbării politicii externe rusești, un element care este uneori subevaluat și subapreciat în UE(…)

Acestea fiind spuse, aș dori să mă refer la unele dintre efectele secundare problematice ale relației noastre cu Rusia. În primul rând, am auzit plângerile că Rusia instigă un stat membru UE împotriva celuilalt. Nu cred că putem da vina pe Rusia pentru asta. Cred că aceasta a fost o parte integrantă a diplomației europene timp de secole. Toate națiunile europene au făcut acest lucru când s-a ivit ocazia. Faptul că Rusia instigă un stat membru împotriva unui altul este vina UE, nu cea a Rusiei(…)
Una dintre marile greșeli pe care țările UE le-a făcut în relația lor cu Rusia este să fie dure în retorica lor și molatice pe fond. Este exact opusul a ceea ce avem nevoie. Rusia merită să fie tratată cu respectul și corectitudinea datorate unei mari națiuni. În ultimii 15 ani, aceasta nu a prea fost tratată în acest fel(…)

Un alt element pe care vreau să-l subliniez are legătură cu perspectiva unor relații economice de viitor. Potențialul pe care îl are comerțul cu Rusia este imens, iar Olanda este unul dintre principalii investitori din Rusia. Vedem oportunitățile generate de aceste investiții ca pe un angajament pe termen lung pentru dezvoltarea pieței rusești și a puterii de cumpărare a unor cetățeni cu o educație de prim rang(…)
UE trebuie să accepte că Rusia nu ar trebui tratată ca o țară în tranziție – din simplul motiv că nu este una. Este o prostie, de exemplu, să privești Rusia ca pe o versiune puțin mai mare a Poloniei sau a Republicii Cehe. Este o prostie să credem că Rusia este o țară ca statele central-europene, care au ieșit dintr-un sistem comunist și s-au integrat într-o economie de piață în stil occidental bazată pe o anumită relație între angajatori și angajați, implicând așezări negociate etc. Nu aste calea pe care merge Rusia. Rusia ar trebui văzută ca o țară care se transformă ea însăși, dar nu ca țară în tranziție de la A la B, la fel ca statele din Europa Centrală și de Est. În opinia mea, Rusia se schimbă și va continua să facă acest lucru, dar va rămâne întotdeauna un animal diferit față de actualii membri ai Uniunii Europene. E o problemă? Nu cred. Este totuși o problemă să nu recunoaștem acest lucru. Este o problemă să ne lipim de ipoteze incorecte despre dezvoltarea Rusiei. Cu toate acestea, este o mare oportunitate să percepem transformarea Rusiei ca o modalitate de integrare a ei într-o structură de securitate și economie continentală care va asigura securitatea și prosperitatea oamenilor de pe întreg continentul european(…)
Mi-ar plăcea să vă vorbesc încă o jumătate de oră despre Rusia, pentru că este un subiect pasionant pentru mine. Este o țară care este aproape de inima mea. Să fim recunoscători pentru oameni ca Elțîn și într-un fel pentru un om ca Vladimir Putin. Dincolo de toate greșelile sale, el a adus stabilitatea necesară care va permite Rusiei să se transforme într-o democrație capabilă a da oamenilor șansa de a lucra pentru propria lor prosperitate”.

Frans Timmermans, București, 12 martie 2019:

”Nu este niciun dubiu pentru mine că dacă nu făceați acest pas istoric (intrarea în UE n.n.), ceea ce Putin face acum în Ucraina, o făcea și în România”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. august 2008 – georgia si 2014 crimeea cred ca l-au convins ca rusia, aliatul psd, este nociva pentru intreaga omenire. insa psd e partidul tradatorilor de neam si sustin rusia impotriva Romaniei si a romanilor.

  • Ai și probe sau e o axioma?

  • @Vox. Spui numai tampenii.

   • Mesajele de acest gen provind din Transnistria.
    Românii n-au nicio treabă cu Rusia, zero interes.

 2. In 2008 Timmermans sugea la greu de la țâța Gazprom. Acum a înțărcat. Dacă începe realimentarea, sigur se mai reconsideră reconsiderarea.

 3. Ai și probe sau e o axioma? Daca ai probe, ar trebui sa le aflăm și noi, daca nu, fa un dus rece!

  • Citatele ce sunt? N-ai avut timp de școală? Te-a recrutat Securitatea de mic?

 4. „Timmermans este fost ofițer de informații, specializat în spațiul sovietic” (https://ro.sputnik.md). O fi adevarat?

 5. Olandezul sorosist, un demn reprezentant a ceea ce inseamna de fapt UE: uniunea sovietica europeana. Sper sa nu-i mai auzim numele dupa alegeri. Sa se duca, unde o vedea cu ochii.

 6. curva ramane curva indiferent de pozitie

 7. O alta sluga in raport de cei care il platesc…open society… Halal politician de doi lei…Rusine UE …drumul spre autodistrugere este asa de lin si previzibil !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998