CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine a calcat pe bec?

0 comentarii / 1493 vizualizări / 18 iunie 2013

A trecut suficient timp pentru a nu mai face un secret dintr-o intamplare petrecuta la Paris. Bunul meu prieten, marele grafician si, mai recent, scriitor, Eugen Mihaescu, a fost numit, sub presedintia lui Ion Iliescu, ambasador la UNESCO. Cateva zile mai tarziu mi-a telefonat si, din vorba in vorba, mi-a comunicat ca l-a dat afara pe soferul pe care il gasise la misiune. I-am spus, glumind, ca a calcat pe bec. „Cum asa?”, m-a intrebat. „Pai ai distrus reteaua.” „Ce retea?” „Reteaua Securitatii. Va iesi scandal.” Si, spre uimirea sa, dar si a mea, intr-adevar taraboiul a fost imens. A vuit intreg Ministerul de Externe. Presedintia. Presa. Mihaescu calcase pe bec. Nu cumva episodul Marga e similar?

Gluma mea a fost dramatic de reala. Soferul alungat de Eugen Mihaescu era lucrator SIE. Si nu unul oarecare. Ambasadorii si functionarii diplomatici se schimba. Soferii insa raman pe loc. Si cresc in grad. Pentru ambasadorul UNESCO, Eugen Mihaescu, schimbarea soferului a fost o experienta traumatizanta. Sistemul a stat la panda si, cu primul prilej, l-a scos din dispozitiv pe indisciplinatul diplomat. Am toate motivele sa-mi amintesc acest caz atunci cand ma gandesc la motivele reale care au declansat ejectarea profesorului si carturarului Andrei Marga din pozitia de presedinte al Institutului Cultural Roman. Eu cred ca si Andrei Marga a calcat pe bec.

Aflu, din dezvaluiri facute la Realitatea TV, ca o oarecare doamna Hoffman, director ICR la Berlin, ca sa nu spun rezident, a luat masa – fireste nu era pentru prima data – cu ambasadorul Lazar Comanescu. Si cu alte cinstite personaje. Se intampla cu cateva zile inainte de venirea lui Victor Ponta la Berlin pentru istorica sa intalnire cu cancelarul Merkel. Doamna Hoffman s-a plans ca va fi data afara. Excelenta sa, domnul ambasador Comanescu, a asigurat-o de contrariul. Mai mult chiar. I-a spus ca cel care va fi eliminat este insusi Marga. Dupa nici o saptamana, decizia fusese luata, iar astazi a fost executata definitiv prin votul plenului Parlamentului Romaniei. Becul pe care a calcat Andrei Marga a facut explozie.

Dar oare a fost un singur bec? Sa stam stramb si sa ne gandim drept. In aparenta, ICR este o institutie culturala si atat tot. Destinata promovarii culturii noastre in statele lumii sau chiar in Romania, in randul cetatenilor straini care ne viziteaza. In aceste conditii, mixtura care exista intre ICR si Ministerul Afacerilor Externe reprezinta o mare ciudatenie. De ce este nevoie ca personalul ICR sa fie aprobat, de cele mai multe ori dupa luni de zile, de catre Ministerul de Externe? Pretextul invocat este ca acestor reprezentanti ICR li se confera un statut diplomatic. Cu alte cuvinte, primesc un pasaport de serviciu. Si, vezi Doamne, pentru un pasaport de serviciu, este obligatorie aprobarea Ministerului de Externe, dupa luni intregi de cercetari, de investigatii si de mai stiu eu ce. Mai mult decat atat: functionarii ICR primensc calificative nu numai de la institutia care i-a angajat, ci si de la Ministerul de Externe. Pana si procedura de demitere trece pe la Externe.

Eu cred, si nu sunt singurul in aceasta situatie, ca ICR este un instrument al „structurilor”, iar Andrei Marga, in candoare sa, si-a imaginat ca este o institutie de cultura. Carturarul a calcat pe bec! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998