Cine câștigă, cui nu-i pasă și cine e ejectat?
0 comentarii / 761 vizualizări / 15 noiembrie 2024
Cuplarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale va avea o serie întreagă de consecințe, unele perverse, atât în ceea ce-i privește pe candidați, cât și în ceea ce privește situația partidelor. Mai exact, în turul doi nu se vor califica decât doi candidați. Care reprezintă două partide. Cele două partide vor fi propulsate în ceea ce privește numărul de locuri în viitorul Parlament, în timp ce celelalte vor fi retrogradate. Iar candidații la prezidențiale, a rândul lor, vor pierde sau vor câștiga și în funcție de acest scor. Putem în acest moment să facem câteva prognoze cu o precizie destul de mare.
Se conturează numele celor care vor intra în cel de-al doilea tur. Peste numai câteva zile, institutele de prognoză nu se vor mai da în stambă și vor fi silite să-și calibreze cifrele cu o precizie destul de mare. Astăzi însă știm că, în mod cert, pe primul lor la prezidențiale se va afla Marcel Ciolacu. Iar pe locul doi, cele mai mari șanse, conform tuturor cercetărilor de piață, precum și mediei acestora, se află George Simion. Este extrem de incertă, mai degrabă imposibilă, o recuperare pe ultima sută de metri a generalului cu patru stele Nicolae Ciucă. Ce concluzii putem să tragem de pe urma acestei prognoze provizorii?
PSD, care are un candidat absolut sigur pentru a câștiga prima poziție în primul tur la prezidențiale, este propulsat și la parlamentare. Electoratul său este pe deplin motivat să se prezinte în număr mare la urne și să voteze listele de senatori și deputați ai partidului. Prin urmare, PSD va încheia aceste alegeri la parlamentare cu un scor de 30-35%. Va fi deci și în continuare cel mai puternic partid din România, în jurul căruia se va construi în mod logic viitoarea majoritate parlamentară și care tot în mod logic va deține cea mai importantă pondere în viitorul Guvern. Pe locul doi, dacă nu se întâmplă un uluitor accident, deci dacă nu apar dovezi clare că George Simion este agent al serviciului secret al Federației Ruse sau măcar colaborator al acestuia și nu este silit conform propriului angajament să abandoneze cursa, se va afla partidul AUR. Dacă așa stau lucrurile, dacă conform tuturor estimărilor George Simion intră în cursă, el trage după sine partidul, care va avea cea mai semnificativă creștere de scor înregistrată în istoria recentă. Dacă George Simion va obține un 20-25%, adică puțin mai mult decât are în prezent, atunci și AUR va avea o proporție de peste 20% din structura viitorului Parlament. În paranteză fie spus, indiferent de declarațiile politice făcute în campanie, aproape exclusiv în scop electoral, cele două partide, în alianță cu UDMR, vor fi capabile să întrunească o majoritate confortabilă în viitorul Parlament. Majoritate la care se vor adăuga desigur și parlamentarii altor naționalități decât cea maghiară și posibil parlamentari ai unor formațiuni politice cu scor mic, dar care vor trece totuși ștacheta. În aceste condiții, marii câștigători vor fi Marcel Ciolacu și George Simion, pe locul secund la prezidențiale, iar la parlamentare PSD și AUR. Repet, dacă nu se întâmplă un accident fatal în aceste ultime câteva zile. Cei doi lideri, dintre care unul va ajunge președinte, iar celălalt va rămâne președintele unui partid în ascensiune, nu riscă în acest moment nimic și nu vor avea nimic de câștigat în urma acestor alegeri.
Cu totul altfel, însă nuanțat, stau lucrurile în ceea ce-i privește pe ceilalți lideri și celelalte partide. Indiferent pe ce loc se va plasa în final generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, sabia lui Damocles care stă deasupra capului său urmează să cadă inevitabil. Scos prin prognozele succesive, chiar înaintea turului de scrutin de pe lista primilor doi, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă va obține un scor mult sub așteptările partidului, iar PNL, care în conformitate cu numărul de primari, consilieri și președinți de consilii județene pe care-i are ar trebui în mod obligatoriu să obțină cel puțin 25% din numărul total de parlamentari, se va prăbuși mult sub acest scor și fie pierde cu desăvârșire șansele de a mai intra la guvernare, fie, dacă PSD decide altfel, va intra cu mâna întinsă în noua căsătorie, pe post de partea săracă, adică fata dezmoștenită a noii struțo-cămile. În ambele variante însă, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care nu a performat, va fi inevitabil sancționat de partid cu toată duritatea și, la pachet cu el, cea mai mare parte a conducerii PNL, care a jucat greșit, așa cum i-a dictat cel mai impopular președinte al României din istorie. „Ura și la gară!” i se va spune și Nicolae Ciucă, în timp ce PNL, probabil cu Ilie Bolojan în frunte, va gâfâi pentru a intra în viitoarea structură guvernamentală. Și, la limita limitelor, dacă Marcel Ciolacu nu a băgat doar bățul prinț gard, în timp ce generalul se va scufunda în mocirla din care a venit, Ilie Bolojan va prelua poziția de premier.
UDMR nu are nimic de pierdut. El va obține atât ca partid, cât și în ceea ce-l privește pe Kelemen Hunor, scorul preconizat de circa 6%. În schimb ar avea de câștigat, în măsura în care UDMR ar reveni la butoane, într-o nouă arhitectură guvernamentală. În niciun caz însă nu o va face în alianță cu PNL, partid care într-un trecut nu prea îndepărtat l-a aruncat pe scări. Cel mai mult va avea de pierdut din toată această afacere Elena Lasconi, care cu certitudine va fi debarcată de la conducerea USR. Cu Elena Lasconi în frunte și cu toate excentricitățile, naivitățile sau inepțiile care au caracterizat-o în ultima vreme, USR ar putea totuși să ajungă în Parlamentul României, dar fără actualul lider. Lasconi însă, bine înșurubată în poziția de primar, rămâne cu sacii în căruță.
Cât privește celelalte partide, nu are niciun rost să mai vorbim despre cine pierde și cine câștigă. Probabil că unii candidați își vor salva onoarea și cariera la limită, făcând între cele două tururi transferuri de voturi, în schimbul unor favoruri din partea PSD, AUR și, la limită, PNL.
Toți candidații prezidențiali care dețin deja poziții fie în administrația publică locală, fie în Parlamentul European, rămân cu sacii în căruță indiferent ce se va întâmpla. Cei care însă nu dețin asemenea poziții sau nu le vor dobândi în urma alegerilor sunt pierzanți și vor fi ejectați cu cinism de proprii susținători.