CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine e misterioasa ”doamna” care candideaza la sefia PSD

0 comentarii / 1956 vizualizări / 19 februarie 2010

”Primarul din Amara și ”o doamnă” și-au depus candidaturile la șefia PSD”. Cam așa a sunat anunțul sec al lui Liviu Dragnea, făcut ieri către presă, fără alte amănunte. Cine este, totuși, misterioasa doamnă care îl va înfrunta pe Mircea Geoană la congresul de sîmbătă?

Dorela Alistar – un destin dramatic
Dorela Alistar are 67 de ani și o mare poftă să reformeze PSD. ”Partidul ăsta trebuie curățat de toate uscăturile, prea mulți au făcut averi peste noapte și au îndepărtat oamenii simpli” spune ea, în exclusivitate pentru Inpolitics. Un destin deloc blînd, Dorela are o străbunică albaneză, grație căreia a ajuns membru al Uniunii Culturale a Albanezilor din România, este fiica unui deținut politic, deportat cîndva din Basarabia și soția, pe rînd, a altor doi deținuți politici. Actualul soț a trecut, un an de zile, prin cumplita experiență a ”fenomenului Pitești”, cum a numit Virgil Ierunca temnița cu cel mai distrugător regim, probabil, din istoria omenirii. Poate de aceea doamna Alistar e participant permanent la simpozioanele internaționale dedicate experimentului Pitești, alături de nume sonore ale exilului și de foști deținuți politic. Acum, soțul o sprijină în candidatură, ”e alături de mine și îmi ține pumnii să cîștig”.

A luptat la revoluție și îl admiră pe Ion Iliescu
Femeia a mai trecut printr-o tragedie, de mult, ambii copii decedînd la vîrste fragede. Asta a călit-o, a învățat să se lupte cu viața și să o biruie. De profesie asistent social – meserie care parcă simbolizează nu atît ceea ce e PSD, cît ceea ce ar trebui să fie – , Dorela Alistar are o pasiune puțin obișnuită pentru o sexagenară: crosul. Nu numai că organizează alergări, dar și participă la ele, de aproape un sfert de veac. Un Ion Iliescu în fustă, dacă e să ne luăm după vivacitate. De altfel, Dorela îl apreciază foarte mult pe fostul președinte: ”e un om care a făcut foarte mult pentru partid și care a reprezentat un model pentru mulți dintre noi”. Fostă revoluționară în decembrie 89, imediat după căderea regimului comunist s-a înscris în Partidul Revoluționarilor, dar nu a fost ceea ce spera să fie. După mai mulți ani de tatonări politice, a aterizat în PSD, unde e membră la sectorul 1, iar acum a decis să se bată pentru șefia partidului. De ce o face? ”Simplu, eu cred că oamenii din partid, marea masă a membrilor, a simpatizanților, au nevoie, fie și măcar simbolic, să se regăsească într-un candidat care e aidoma lor, sărac și onest. Dacă mă uit la lista candidaților la șefia PSD, de la congresul de sîmbătă, nu găsesc unul-doi care să nu aibă averi nemăsurate și probleme pe la DNA. Cît de aproape se simt oamenii noștri de astfel de lideri?” se întreabă, Dorela, retoric. ”Cît despre Marian Vanghelie, dacă mă întrebați, mai bine nu îmi dau drumul la gură…!”. Ca orice amărăștean care se respectă, a pierdut și niște bani la FNI, motiv pentru care a fost unul dintre miile de păgubiți care s-au constituit în parte civilă în justiție.

”Sunt o leoaică și luptătoare prin definiție”
Dorela este membră a Asociației de Telemedicină din România, condusă de prof.dr.Irinel Popescu, îi place muzica clasică, mai ales opera, îi place să citească și îl divinizează pe Mihai Eminescu. ”Dacă ar fi trăit azi, cred că ar fi fost tare bine pentru noi, dar foarte trist pentru el, văzînd ce a ajuns țara”. Totuși, dacă ar fi să le dea un sfat românilor, le-ar spune să nu își piardă speranța, ”pentru că va veni ziua cînd Dumnezeu își va întoarce fața și către noi”. Nu știe dacă e rudă cu Victor Alistar, dar ”crede că da”. Dacă ar fi aleasă președinte al PSD, primul lucru ar fi să se adune în ședință cu ceilalți colegi din conducere ”și ne-am apuca să curățăm partidul, să rămînă numai oamenii cinstiți și onești, să ne descotorosim de cei care ne-au făcut de rușine și au strîns averi peste noapte”. Îi este teamă de eventuale repercusiuni din partea colegilor, după congres? ”Nici vorbă, eu sunt o leoaică și luptătoare prin definiție…nu mă tem decît de Dumnezeu”. Îi pare rău că nu are o fotografie să ne-o pună la dispoziție prin e-mail, doar pe cele din albumul de familie.

Contactat de Inpolitics, președintele PSD sector 1 București, Dan Tudorache, declară cu o sinceritate dezarmantă: ”Dorela și mai cum?…Ce face, candidează la șefia PSD? Hă-hă, acum aud asta. Nu știu cine e doamna, nu îmi spune nimic numele. N-are nicio șansă, vă zic eu…”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998