CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine genereaza conflict intre institutii?

0 comentarii / 1815 vizualizări / 3 noiembrie 2010

Cred ca am fost printre primii analisti ai vietii politice atunci cand am semnalat o trasatura a personalitatii celui care abia fusese ales presedinte. Am insistat asupra faptului ca unul dintre riscurile presedintiei lui Traian Basescu poate fi generarea unor conflicte pe multiple planuri.

Intre grupuri de persoane, intre categorii de cetateni, intre institutiile fundamentale ale statului. Ma refeream nici mai mult, nici mai putin la personalitatea accentuata a domnului Traian Basescu, beneficiind de exeperienta pe care am avut-o in cei peste 10 ani in care avusesem cu el, cel putin din punctul meu de vedere, o relatie de prietenie. Am simtit ca o putere prea mare in mana acestui om poate avea – nu era chiar si obligatoriu sa se intample – efecte negative de tip catastrofal. Nici nu stiam atunci cata dreptate aveam. Iata ca pana si Curtea Constitutionala valideaza punctul de vedere mai sus exprimat. Desi e construita gresit pe algoritm politic, iar majoritatea o detine frontul de judecatori pro-Basescu.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, si nici nu avea cum sa faca altfel, ca asumarea raspunderii pentru Legea invatamantului de catre Guvernul Boc este neconstitutionala. Cu acest prilej, aceeasi autoritate a constatat existenta unui grav conflict intre doua institutii fundamentale ale statului. Intre Parlament si Guvern. Practic, intre puterea legislativa si cea executiva. Desi Curtea Constitutionala nu precizeaza, pentru ca nici nu avea cum, vinovat de ceea ce s-a intamplat este Presedintele Traian Basescu. El a fortat mana Guvernului Boc pentru a-si asuma raspunderea pentru o lege aflata deja intr-un stadiu avansat in dezbaterea legislativa. Ce semnificatie are si ce consecinte va avea verdictul Curtii?

In primul rand, intreaga tevatura legata de asumarea raspunderii si de o noua motiune de cenzura, introdusa de opozitie la numai cateva zile dupa ce alta motiune de cenzura a cazut, pare ca se incheie aici. Dupa palma usturatoare data de Curtea Constitutionala, singura solutie este ca Guvernul sa se declare inca o data infrant – sau sa nu se declare, daca va refuza sa recunoasca starea de fapt – si sa renunte la acest demers politic. Iar Parlamentul sa reia, asa cum este normal, dezbaterea, articol cu articol, a unei legi atat de importante. Dupa care, actul normativ va fi votat in plen si prezentat Presedintelui pentru a-l promulga. Moment in care domnul Traian Basescu, suferind de boala copiilor care au tot timpul impresia ca li s-a luat jucaria preferata, va refuza promulgarea sub un pretext sau altul si va trimite Legea in Parlament. De unde s-ar putea sa se mai intoarca nicicand, daca actuala majoritate, incropita de acelasi domn Traian Basescu, nu se schimba.
Fapt este ca asemenea conflicte grave intre institutiile statului, constatate sau nu de Curtea Constitutionala, distrug orice urma de credibilitate pe care o mai are Romania ca stat si fac nu numai legislatia, ci si intreaga viata politica, economica, sociala, spirituala sa fie din ce in ce mai putin predictibile. (Bogdan Tiberiu Iacob – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998