CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine ii prezinta scuze lui Emil Constantinescu?

8 comentarii / 5811 vizualizări / 22 decembrie 2014

Klaus Iohannis și-a început mandatul cu un gest inspirat, decorîndu-l pe președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, cu ”Steaua României”. Un act pentru care curg deja laude, în special dinspre corul colindătorilor iohanniști; întrebarea e dacă nu cumva aceiași ”coriști” ar trebui să-i prezinte scuze fostului președinte Emil Constantinescu pentru ceva care are strînsă legătură cu decizia noului președinte.

Octav Bjoza, decorat azi de președinte cu ”Steaua României”, a fost numit de Victor Ponta, acum două luni, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist (SSRMLÎRC), în paralel guvernul avizînd favorabil un proiect de lege privind dublarea îndemnizațiilor pentru foștii deținuți politici. De asemenea, guvernul Ponta a decis sprijinirea proiectului „Jilava Fortul 13, Memorialul totalitarismului: represiune si rezistenta” și realizarea monumentului „Aripi” al rezistentei anticomuniste 1945 – 1989.

La acea vreme, fostul președinte Emil Constantinescu i-a adresat premierului o scrisoare publică în care i-a mulțumit și l-a apreciat pentru atenția acordată foștilor deținuți politici, pentru care nu se mai mișcase un deget de pe vremea guvernului Tăriceanu.

Urmarea?

Constantinescu a fost pus la zid de presa iohannistă și de susținătorii candidatului liberal, sfîșiat în declarații publice și articole, pe motiv că ”se vînduse lui Ponta” în prag de alegeri.

În toată presa antipesedistă au apărut titluri mari ”Emil Constaninescu îl sprijină pe Victor Ponta”.

”Emil Constantinescu il sustine pe “anticomunistul” Victor Ponta. Nu am nimic de adaugat ori de comentat. Situatia vorbeste de la sine” scria, nervos, Vladimir Tismăneanu, omul care decide, la fiecare patru ani, cine trebuie și cine nu trebuie să fie sprijinit.

”Emil Constantinescu se alătură, prin ditirambica sa epistolă adresată lui Victor Ponta, unei alianţe ce reuneşte, prin toxicitate şi grotesc, vocile demagogiei xenofobe şi populiste. Prin omagiul pe care îl realizează, într-o proză înnaripată care ar fi putut fi înscrisă în antologiile de omagii ceauşiste, Emil Constantinescu se află, acum, în vecinătatea lui Corneliu Vadim Tudor şi a lui Dan Diaconescu. Gestul său este unul de capitulare fără onoare. Emil Constantinescu cauţionează, prin sprijinul său, pe succesorii fesenismului însuşi.Cercul se închide, maculând un întreg mandat prezidenţial” scria, încă mai nervos, Ioan Stanomir.

”Martirii rezistenţei anticomuniste nu şi-au riscat viaţa pentru 200 de lei în plus aşa cum oferă proiectiul de lege. Idealurile lor erau cu mult mai înălţătoare şi ar fi ofensator să le convertim în sute de lei, adăugate pensiei” spunea, la rîndul său, liberalul Varujan Vosganian.

Interesantă abordare.

Oare ”convertirea” idealurilor foștilor deținuți politici într-o decorație (una pe care au mai primit-o Cati Andronescu, Adrian Păunescu, Dan Nica, Gabriel Oprea, Radu Timofte, Ovidiu Mușetescu ori Miron Mitrea) e mai potrivită?

Și dacă nu, pentru vina de a fi salutat un gest firesc în beneficiul martirilor comunismului cine ar trebui să-i prezinte azi scuze fostului președinte, în ziua în care alt președinte face un gest, în opinia noastră, la fel de benefic și de firesc? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. I-a cerut, prin fapta sa Johannis, scuze lui Umil. Intrebarea este, el cind ne cere noua scuze pentru umilinta pe care am simtit-o cind el ne-a terfelit sperantele? Ca si pt. el am alergat ca nebuna la Geneva, sa nu iasa stalinistul ala iarasi.

 2. eu am o intrebare: BTI este pesedist din convingere?…

  • Unul (sau una) dintre mârlanii şi neamurile proaste ale aşa-închipuitei „drepte”, cu carenţe profunde de bun simţ şi care se autodenumesc “intelectuali” este şi userul „Ro”.

 3. „Dreapta” este plina de marlani si neamuri proaste, cu carente profunde de bun simt, care se autodenumesc „intelectuali”.

 4. Toti politicienii sunteti o gasca ca la fotbal: ambele echipe si arbitrul sunt ai vostri in fratzia marsoneasca.Mana lunga care a pus in puscarie fostii detinuti politici conduce si acum tara DE ce nu sunt pusi fostii detinuti politici pe functii de decizie?Unii sunt capabili si sunt adevarati patrioti si au platit cu viata pentru supravietuirea tarii. Doar credeti ca ii cumparati cu niste tinichele si cativa banuti devalorizati, credeti ca va acoperiti vinovatia? Credeti ca ne dovediti noua electoratului ca sunteti identici cu acesti fosti detinuti politici? Daca ii puneti pe functii pe 1-2 fosti detinuti, actual lingai la politicile nenorocite credeti ca ati scapat de vinovatie? Panarame ca aia sefa de la pnl, ca aia purtatoare de cuvant,etc… cu astea credeti ca sunteti in siguranta? Vinovatia vostra va autohandicapeaza pe veci si indirect tara ca promovati politici si actiuni rau intentionate si sub o stare mentala complexata de frica,ignoranta si la comanda dusmanilor tarii.

 5. Daca voi, politicienii, fosti si activi,le dati tinichele si cativa banuti de o piine la fostii detinuti politici si umpleti ziarele cu propaganda de autolauda, credeti ca pacaliti lumea ca fostii detinuti politici sunt de acord cu ce faceti? Si in caz de situatie politica fatala cauzate de decizile vostre (ex. razboi ) voi puteti sa scapati sub fusta altora cu profil moral consacrat la electorat? Ca este rege, de ce nu este pus pe functie? Nu este, pentru ca toti politicienii tinerii, ca o regula au repulsie de batrani,chiar is in propria familie, printre altele, si de asemenea oportunismul feroce si tradator de tara va mananca din launtru ca un cancer psihic si mental.Daca tara se duce de rapa si neamul vostru si familia vostra isi rupe dintii in tarana inainte de vreme, sa aveti pe constiinta.Nici o scuza nu exista.

 6. Don’ Bogdan,
  S-ar parea ca esti cu Tradiceanu ?!?

 7. Unii din Tataie astia s-au zapcit de tot in inchisori:visau zi si noapte nu la Dumnezeu ci sa apara amercanii sa salveze tara.Acum au visul implinit: au venit cu rachete, avioane,aduc si tancuri anul asta ( si tot spectcolul cu jucariile astea pe plaiurile mioritice)Vise lumesti desarte!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998