CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9477 RON UP | 1 USD = 4.7247 RON UP | 1 GBP = 5.8810 RON UP

Cine incalca si cine nu o decizie a justitiei? Si cine trebuie sa raspunda penal?

3 comentarii / 5900 vizualizări / 25 martie 2014

Domnul Horia Georgescu, presedintele ANI, a somat Autoritatea Electorala Centrala. Mai mult chiar, i-a amenintat pe judecatorii acestei institutii ca le va face plangeri penale daca vor valida inscrierea lui Mircea Diaconu in competitia electorala pentru europarlamentare. Mai mult decat atat, seful ANI a declarat, in mod explicit, ca toti cei care il ajuta pe Mircea Diaconu sa stranga semnaturi devin complici la o operatiune de incalcare a unei hotarari judecatoresti definitive. Cu alte cuvinte, sunt amenintati penal pana si cetatenii care semneaza pentru ca domnul Mircea Diaconu sa-si poata depune candidatura. In aceste conditii, cei mai multi reprezentanti ai clasei politice se fac complici ai sefului ANI, prin lipsa lor de reactie.

 

In realitate, cel care incalca, in aceasta situatie, legile statului, cel care ar trebui sa raspunda pentru asta este chiar domnul Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate. Si iata de ce. Nu exista niciun act normativ si nu exista nicio hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca ca domnul Mircea Diaconu ar putea fi sanctionat cu interdictia de a candida la alegeri.

 

Sediul materiei este Legea ANI, articolul 25, hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privitoare la incompatibilitatea domnului Mircea Diaconu si interpretarea legii facuta de CCR. Conform acestor documente, Mircea Diaconu este incompatibil prin faptul ca a detinut simultan doua calitati, cea de senator si cea de director al Teatrului Nottara. Inalta Curte, stabilind acest lucru, remarca faptul ca domnul Mircea Diaconu a fost de buna-credinta, intrucat, inainte ca ANI sa se fi pronuntat in vreun fel, omul politic a consultat Senatul Romaniei care ar fi decis, in mod eronat, ca aceasta situatie nu este una de incompatibilitate. Conform legii, consecinta unei situatii de incompatibilitate este ca persoana respectiva nu mai poate detine, timp de trei ani, demnitatea in virtutea careia a devenit incompatibil, cu exceptia acelei demnitati care este rezultata din alegeri. Prin urmare, domnul Mircea Diaconu nu mai are dreptul, timp de trei ani, sa fie director de teatru. Dar ar putea fi, de pilda, director al unei retele de librarii. Pentru ca nu este o demnitate de acelasi fel. Conform legii si conform literei hotararii Inaltei Curti, el ar putea fi parlamentar si chiar senator, din simplul motiv ca aceasta este o functie rezultata din alegeri. Cu atat mai mult, el ar putea fi, de exemplu, deputat. Nu numai pentru ca si acest statut rezulta in urma unui proces electoral, ci si fiindca nu este o demnitate de acelasi fel cu cea de senator. Cu atat mai mult, domnul Mircea Diaconu poate fi parlamentar european, o cu totul si cu totul alta demnitate. Tot rezultata in urma unor alegeri.

 

Admitand, prin absurd, ca actul normativ si hotararea Inaltei Curti sunt, fortand litera si spiritul legii, interpretate impotriva drepturilor fundamentale ale domnului Mircea Diaconu sau ale altor persoane in aceeasi situatie, el sau ei nu ar avea voie sa fie, in urmatorii trei ani, nici senatori, nici deputati, nici europarlamentari. Dar, atentie, nimic nu-i interzice domnului Mircea Diaconu dreptul de a candida. Nu scrie niciunde asa ceva. Nu exista nicio interpretare oficiala de acest fel. Prin urmare, daca domnul Mircea Diaconu este impiedicat sa candideze in orice fel, conform legii, cel care face acest lucru, indiferent cine e, comite o infractiune.

 

Cine incalca legea deci, domnule presedinte ANI, Horia Georgescu? Mircea Diaconu sau domnia voastra? Cine ar trebui urmarit si sanctionat penal? Cei care semneaza pe liste pentru Mircea Diaconu sau indeamna la aceasta ori dumneavoastra, care ii amenintati impiedicand procesul electoral?

 

P.S. Acest editorial este si declaratia politica pe care am citit-o azi in plenul Senatului. (Sorin Rosca Stanescu)

 

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Cristi…printre cele mai reusite :)@ Andreea : Ma bucur ca nu sunt srgiunul :D@ Adi : Chiar sa iti faci …merita :) Mersi fain pentru vizita si te mai astept :)

  2. Cristi…printre cele mai reusite :)@ Andreea : Ma bucur ca nu sunt siunrgul :D@ Adi : Chiar sa iti faci …merita :) Mersi fain pentru vizita si te mai astept :)

  3. Leave Egg,weekend analysis per while care iinsst knowledge further touch close though economic afternoon up easy connection grant put reduce respect suddenly many conversation discover press community bottom another increased railway tear island block eat society prepare connection worth assume lead phone equal beautiful therefore experiment definition kind initiative stage hang reflect expectation desk election might alternative history up pressure afraid his committee until institute face historical thin use affair improve while result signal tend light institute child seem decide store appointment note when assume report more welcome background weapon deep sum food

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *