CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9429 RON UP | 1 USD = 4.6098 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Cine mai poate opri tăvălugul?

10 comentarii / 1628 vizualizări / 21 februarie 2021

Trăim cu adevărat în realități paralele. Generate de un stat subteran. Rând pe rând, se revoltă toate categoriile sociale. România fierbe cu adevărat. Așa cum nu s-a mai întâmplat de mult. Iar autoritățile par neputincioase. Atitudinea lor poate fi deseori confundată cu reaua credință. Deciziile se bat cap în cap. Se generalizează haosul.
Sunt doar câteva dintre caracteristicile momentului pe care-l traversăm. Situația este mult mai complexă decât pare. Este greu să tragi o linie de demarcație între incompetență, prostie și rea-credință. Am să recurg, pentru a explica acest fenomen, la un prim exemplu extrem de simplu. Sâmbătă, în mod oficial, Guvernul României și-a informat cetățenii că a reușit performanța de a vaccina aproape 800 de mii dintre ei. Astăzi, duminică, să spunem că s-a ajuns la 800.000, chiar dacă a fost weekend. Numai că, în urmă cu cinci zile, președintele României a ieșit la declarații. Și ne-a informat că s-a ajuns în materie de vaccinare la cifra de un milion. Dacă ar fi să-i credem și pe unii și pe alții, și pe președinte, și pe Guvernul său, atunci ar rezulta că, într-un interval de cinci-șase zile, numărul persoanelor vaccinate, în loc să crească, a scăzut. Și nu oricum. Cu o cincime. Cine spune adevărul? Nici președintele și nici Guvernul său. Pentru că vaccinarea înseamnă practic două injecții. Ea include și rapelul. Despre situația finalizării vaccinării, prin imunizarea unor cetățeni, nu ne-a vorbit niciun oficial. Cinstit vorbind, dacă dăm credit cu rezervele expuse mai sus, fiecăreia dintre cifrele invocate de președinte și de Guvernul său, atunci rezultă că avem imunizate până în prezent circa 500.000 de persoane și, respectiv, circa 400.000. Mai e mult până departe. Mai e foarte departe până când vor fi imunizate, așa cum au promis și președintele și Guvernul său, opt milioane de persoane. Când minicuna are picioare atât de scurte, se cheamă că aleșii neamului joacă alba-neagra cu noi.
Am să mai dau un al doilea exemplu, pe cât de simplu, pe atât de elocvent. Mai țineți minte? În urmă cu un an, începuse nebunia izoletelor. Acele coșciuge roșii, semi-transparente, pe care brancardierii, emoționați, le mai și scăpau pe drum, cu pacienți cu tot. În urmă cu un an, izolera era prima armă infailibilă împotriva răspândirii pandemiei. Iar marea problemă a guvernanților, cu care au înnebunit o populație întreagă, era procurarea în număr cât mai mare, pe bani publici, a acestor izolete. Și, evident, asta a declanșat un scandal. Pentru că, în funcție de furnizori, diferențele de preț erau foarte mari. Se mai știe azi câte izolete au fost importate și ce s-a întâmplat cu ele? Pentru că ele au dispărut cu aceeași viteză cu care au apărut. Iar nicio autoritate publică nu a dat socoteală pentru a ne explica și nouă de ce au fost cheltuiți atâția bani câți au fost cheltuiți și de ce s-au făcut eforturile care s-au făcut, pentru un instrument total inutil până la urmă. Care doar le-a creat o umilință, o anxietate și un coșmar mai mare pacienților.
Dar dincolo de asemenea lucruri simple, avem de-a face cu situații extrem de complicate. Pe care poate cetățenii le înțeleg mai greu. Toată lumea pricepe cât de grav este că Klaus Iohannis și Guvernul său au decis să declanșeze în România nu o stare de austeritate, ci a cincea curbă de sacrificiu. Cetățeni resimt de bună seamă faptul că, rând pe rând, sunt lovite toate categoriile sociale, începând cu pensionarii, contiuând cu lucrătorii care nu beneficiază decât de un salariu minim și terminând cu copiii și studenții, care, după teleșcoală sau după școală prin telepatie, vor fi de acum încolo nevoiți să se deplaseze dintr-o localitate în alta, în afara gratuităților, pe covoare zburătoare. Toate aceste lucruri sunt ușor de înțeles. Dar mai greu de înțeles este marea grozăvie care urmează.
Cu un buget ca vai de capul lui, care va fi promulgat abia la începutul lunii martie, autoritățile locale sunt în aer. Ceea ce înseamnă că în aer sunt și comunitățile locale. E greu de presupus că în acest an mai e timpul necesar pentru a fi organizate licitații și pentru a se da drumul la investiții extrem de importante, care au fost promise cetățenilor, la care s-au angajat partidele politice prin aleșii lor. Mai mult decât atât. Ceea ce nu se prea vede, dar se va simți la greu, este că în întreaga țară, în absența fondurilor necesare, nu numai că cele mai multe lucrări s-au oprit, înțepenind în proiect. Dar societățile care trebuiau să le execute nu au fost plătite din urmă, nu pot fi plătite nici în prezent și nu vor putea fi plătite nici în viitorul apropiat. Ele vor da faliment, antrenând pe orizontală și pe verticală alte și alte falimente și îngroșând astfel numărul și așa extrem de mare al șomerilor oficiali și neoficiali din România.
Ceea ce și mai puțini cetățeni percep în acest moment este că acum, abia acum, marea criză economică s-a declanșat în întreaga Europă. Și în ciuda aiurelilor pe care ni le servește Florin Cîțu, această criză nu are cum să ocolească România. Suntem nepregătiți să-i facem față. Autoritățile vor fi neputincioase, întrucât nu dispun de pârghii de control, după ce au capitulat în fața capitalului străin. Pârghiile de reglaj și pârghiile de control sunt în alte mâini. Ceea ce urmează nu o să ne placă deloc. Urmează cea mai mare criză de după Primul Război Mondial.
În comparație cu ceea ce urmează, cercul vicios pe care îl întrezărim în Valea Jiului e floare la ureche. Din prea multă nesimțire, o societate a statului, pentru care Guvernul este responsabil, a uitat că minerii trebuie plătiți și echipați corespunzător. O grevă în subtean și o grevă la suprafață, care durează deja de câteva zile, le-a făcut pe autorități să tresară. Și să promită că vor face, cu întârziere, ceea ce trebuiau să facă de la început. Să-i plătească pe oameni. Între timp, în plină iarnă, extracția de cărbune s-a oprit. Iar primarul liberal al Devei e disperat. Pentru că Deva a rămas în frig. Și le bate obrazul minerilor. Certându-i nu numai că fac grevă, ci și că nu muncesc sâmbăta și duminica pentru a extrage cărbunele necesar. Și mai cer și bani în aceste condiții. Acest cerc devine și ai vicios dacă luăm în calcul faptul că, în timp ce Germania vorbește vrute și nevrute despre energia verde, aceeași Germanie a redeschis toate minele. Ba mai mult. Intenționează să cumpere și exploatările din România. Ca să vezi! Nu-i așa că e un cerc vicios? Mai poate opri cineva tăvălugul? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Nici nu trebuie oprit, ci ca un tsunami sa se duca peste nelegiuiti sa-i mature si sa-i duca la gunoi. Acolo este locul ciumei galbene, a puilor de securisti si a celorlalti de la guwernare in frunte cu schiorul sef.

 2. Sincer sa fiu , chiar nu cred ca este vorba despre vreun ” tavalug ” ! Iar de oprit , vor fi opriti , in ciuda eforturilor disperate ale unora , de-ai mana spre Bucuresti . Jandarmii de azi nu mai au nimic in comun cu cei din ’90 care preluau din mainile minerilor bucurestenii cotonogiti , pentru ai duce in arest la acea unitate militara de pe Antiaeriana sau cu aia care au lasat mineilor scuturile , castile si pulanele din dotare in pasul Costesti fugind sa-si scape pieile . Astia de azi n-au mama , n-au tata si pentru ei nu conteaza ca tu cetatzeau roman platiror d e taxe si impozite mori de frig sau d e foame : sunt extrem de scrofulosi la datorie . Sunt platiti si actioneaza ca atare caci , stiu precis ca-n locul unuia dintre ei care-i cuprins d e mila si-i dat afara , sant 100 care-i vor lua locul . Apropos , am vazut ca ortacii vorbeau ceva despre „solidaritate ” . Oare cui cereau s a fie solidari cu ei , bucurestenilor cotonogiti in 13-15 iunie ? Sa fie solidar cu ei Ion Iliescu !!!

  • Ai uitat să spui 13-15 iunie 1991.

   N-ai cum să fii solidar cu minerii pentru ce au făcut manipulați de Securitate cu 20 de ani în urmă, dar solidar cu Securitatea care fură și ucide de peste 80 de ani poți fi pentru că-ți permite prostia.

   • Pai vezi ca esti prost ?! Securitatea aia adevarata nu era formata din d-astia ca tine neam de muncitori si tarani , era formata in primul rand din intelectuali si , daca asta nu-ti este suficient , ia incearca sa-ti amintesti cine l-a asigurat pe Nici O Lae Ceausescu dupa masacrul de la Timisoara ca-i benefic sa produca acel miting din 21 Decembrie 1989 , cumva IPF Teoctist sau …directorul de la Editura Tehnica ? N-ai drepatte si-o sti bine ! Solidar cu Securitatea care fură și ucide de peste 80 de ani poți fi pentru că-ți permite prostia. Boule , prostia-ti permite tie sa fi consecvent !

    • Jeg securist prost, toți Barangii și Cocoșii provin din măreața Securitate, unitatea de Labe Tâmpe. Din ăștia e formată Securitatea, oricum nu s-a schimbat nimic. :)))))))))))))))))))
     Până și cizmarul prostovan provenea din aceeași măreață unitate de țărani lăbari tâmpiți.

 3. 90, să nu te apuci de supt degeaba.

  • Eu am supt-o ATUNCI tu , o sugi ACUM si chiar o sugi degeaba caci nimic nu-ti va ramane in gura in afara malachiei !!! P.S. Ti-am mai spus-o : in Bucuresti a exista un singur MAREAN si nici eu dar nici tu , nu putem ajunge nici macar in vise , sa-si spalam …closetul . Fireste tu , un mancator de cacat autentic si profesionist o poti face , scatofil jegos ce esti !

   • O sugi și acum, doar că te-ai obișnuit cu gustul.

    Minerii erau masă de manevră folosită de SRI/Securitate. Tu ai rămas masă manevră folosită de SRI, cu pula-m gură, cum îți place ție.

 4. O sugi tu si sti ca asta-i adevarul ! Minerii n-au fost folositi ca masa d e manevra de Securitate ci , d e catre politicieni . Nici O Lae a fost sechestrat la Lupeni { fireste ca dupa , au dat socoteala } iar Securitatea , nici macar nu visa ca asa ceva s-ar putea intampla . Eu poate c-oi fi ” masa de manevra folosita de SRI ” insa tu , vita incaltata , esti masa ginecologica folosita sa se slobozeasca curvele pe ea si in…norocul si-n sporu’ tau pe urmatorii douazeci de ani…cum ar fi spus adevaratul MAREAN … VANGHELIE sugea-i-ai pula tu si copii tai de fraier coclit ce esti !

  • Tu și cu proasta de mă-ta o sugeți!

   Trenurile pentru mineri au fost puse la dispoziție de către SRI. Politicianul despre care vorbești era bețivul securist Petrov, alias Traian Băsescu.

   Nu politicienii s-au îmbrăcat în mineri să-i ducă pe proști la tiparnița de vouchere de vacanță de la peneleu. Hai că ești mai prost decât mă-ta!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *