CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Cine mitraliaza o putere in stat?

0 comentarii / 1642 vizualizări / 25 iulie 2013

Urmarind sa vad ce se intampla cu pisica moarta aruncata dintr-o parte in alta, numita CFR Marfa, am dat nas in nas cu o realitate si mai socanta. Guvernul, intrunit miercuri, a discutat intr-adevar despre aceasta privatizare pusa pe butuci. Ocolind, e drept, ceea ce era mai important. Dar mult mai grav este ca, in aceeasi sedinta, domnii ministrii au mitraliat in serie absolut toate initiativele legislative initiate de parlamentari. Nouasprezece asemenea proiecte de legi au primit aviz negativ. Nu a existat niciun proiect de lege avizat pozitiv. Eu unul cred ca exista o legatura intre esecul privatizarii CFR Marfa si acest dispret manifest fata de importanta si de munca Parlamentului. O legatura data de „sistem”.

Daca Omar Hayssam este o pisica vie, fie ea si drogata, pasata de la unul la altul in functie de interesele politice, iata ca CFR Marfa indeplineste toate rigorile definitiei unei pisici moarte. Care este, din nou, plimbata intre Palatul Victoriei si Palatul Cotroceni. Mai exista insa un palat, Palatul Parlamentului. Care, constitutional, reprezinta cea mai importanta putere a statului de drept. Iata insa ca si Parlamentului i se aplica acest blestemat algoritm numit, popular, pisica moarta. Intre modul in care sunt ingropate initiativele parlamentare de catre Guvern, maniera in care este compromisa o mare privatizare strategica si scandaloasa ambiguitate a cazului Omar Hayssam exista o legatura. Ea poate fi definita prin ceea ce numeam in preambul „sistem”.

Despre ce sistem este vorba? Omar Hayssam a lucrat pentru batrana Securitate romaneasca. Care l-a racolat pe vremea cand era student. Dar el a lucrat si pentru securitatea siriana. Sunt multi care afirma ca cel condamnat de justitia de la Bucuresti, drept cel mai mare terorist al tuturor timpurilor, transpira si pentru alte servicii de informatii. Serviciile de informatii reprezinta un sistem. Un sistem care actioneza din umbra. Este evident ca Omar Hayssam nu-i putea rapi pe jurnalisti, nu se putea evapora din Romania si nu putea fi extras din Siria, via o alta tara, pentru a se reintoarce in arestul politiei, fara ca sistemul sa fi actionat printr-o intreaga tesatura. Ca sa nu mai vorbim de dosarul disjuns al traficului de arme.

Tot sistemul este cel care a „rezolvat” si faimoasa privatizare CFR Marfa. Daca Gruia Stoica este un investitor autentic sau contrafacut, daca el are sau nu o posibilitate reala de a imprumuta banii necesari de la banci pentru a plati statului roman contravaloarea actiunilor pe care le-a castigat la licitatie si pentru a face investitiile strategice necesare, este o intrebare la care, iata, doar „sistemul” are un raspuns. Tot „sistemul” este cel care ne poate lamuri pana la urma daca Gruia Stoica, asa cum afirma surse DIICOT, este capul unei retele de crima organizata sau nu. Pana in prezent, „sistemul” intr-un fel a informat Guvernul si in alt fel a informat presedintia si casele de presa. Exact ca si in cazul Omar Hayssam. De aceea, in ambele situatii, in timp ce fortele politice se incaiera, sitemul se bucura si are de castigat.

Dar tot sistemul este cel care da de pamant cu Parlamentul. Cum altfel ne-am putea imagina ca saptamana de saptamana, aproape douazeci de proiecte de legi primesc aviz negativ in Executiv? Le studiaza ministrii cumva in scurta sedinta de Guvern? Sau avizele vin de undeva din spate? Din sistem. Nu cumva, din nou, sistemul este interesat ca puterile in stat sa se incaiere? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998