CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine ne-a adus pe ultimul loc din Europa?

0 comentarii / 1425 vizualizări / 12 octombrie 2010

Pentru prima data, chiar daca ne raportam si la finalul intunecat al dictaturii lui Ceausescu, Romania se afla acum, in mod oficial, in coada clasamentului Europei. Bulgaria ne-a depasit. Iar decalajul dintre noi si Bulgaria va creste, asa cum preconizeaza specialistii Fondului Monetar International.

Clasamentul este elaborat in functie de cel mai important indicator al unei economii, si anume produsul intern brut raportat la numarul de locuitori. Este si un clasament al saraciei. Ne-am plasat drept tara cea mai saraca din UE. Cine ne-a adus in aceasta pozitie economica? Exista vreo legatura intre politica oficialilor de la Bucuresti si starea economiei?
Nu este pentru prima data cand insist asupra a doua trasaturi care definesc Romania de azi. Primul este ca, dupa 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, de la o lovitura de stat pe care unii, din ce in ce mai putini, s-au grabit sa o taxeze drept revolutie, noi nu avem inca o economie functionala de piata. Pentru ca problema proprietatii nu a fost limpezita, nefacandu-se in totalitate nici restituirile, nici despagubirile, munca nu este tratata ca o marfa, iar statul detine suficient monopol si suficienta marja de manevra, incat sa blocheze in multe sectoare libera concurenta. Cea de-a doua trasatura a statului roman contemporan deriva din cele de mai sus. Romania se confrunta cu o criza de sistem. Acesta este motivul de fond pentru care imi permit sa afirm ca noi traversam o criza proprie, decuplata de criza globala care este, de altfel, pe cale sa ia sfarsit. O criza de altfel mult mai profunda. Care acum, prin criza globala, a devenit mult mai vizibila si mult mai grava nemaifiind estompata de avantajele unei economii emergente.
Pentru faptul ca avem o criza de sistem, mult mai grava prin consecintele ei decat criza globala, sunt vinovate, intr-o masura mai mare sau mai mica, toate guvernele pe care le-am avut in ultimii 20 de ani. Faptul ca niciunul dintre aceste guverne si niciuna dintre administratiile prezidentiale nu au reusit sa ia taurul de coarne si sa aduca Romania in starea de economie functionala de piata li se datoreaza si cetatenilor acestei tari. Si ei sunt responsabili. Pentru ca nu au avut suficienta cultura politica pentru a intelege ce trebuie facut si, in functie de asta, ce trebuie sa aleaga in fruntea statului si a Parlamentului. Le-a lipsit si cetatenilor vointa politica, le-au lipsit punctele cardinale si, in consecinta, electoratul a fost incapabil sa-i alimenteze, la randul lui, cu suficienta vointa politica, in directia buna, pe oamenii politici. Nu e de mirare cum si de ce populatia a putut fi folosita, permanent, ca o masa de manevra pentru politicienii rai.
Daca nu reusim sa schimbam aceasta stare de lucruri, ne vom consolida in coada Uniunii Europene. Unde deja ne-am plasat, mai ales gratie ultimelor mandate ale Presedintelui Basescu, care ne-a izolat politic si ne-a dat lovitura capitala in plan economic, instaland si sustinand reaua guvernare. Daca vrem sa invatam ceva, trebuie sa invatam incepand de la adevarul ca, iata, o tara nu este bogata sau saraca prin munti, rauri, pamant roditor, privighetori si asa mai departe, ci doar in raport de ce au si de ce nu au in creier si in constiinta vietuitoarele ei ganditoare. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998