CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine păcălește pe cine?

2 comentarii / 2106 vizualizări / 7 mai 2015

Este clar că proiectul constituțional, în acest moment, este o utopie. Și atunci se pune întrebarea: îl păcălește PSD-ul pe Klaus Iohannis, transformându-l într-un Don Quijote atunci când promite revizuirea legii fundamentale? Sau Klaus Iohannis știe ce face și așteaptă ca PSD să greșească? Și ca opinia publică să observe acest lucru?
Am văzut de ce nu se poate face nimic acum. Și de ce trebuie așteptate alegerile, iar o nouă Constituție sau una revizuită nu vom putea avea decât dacă electoratul îi va oferi, încă o dată, șansa unui partid de a avea majoritatea pe care a avut-o USL în Parlament, la sfârșitul anului 2012.
Asta înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că, până la urmă, trebuie așteptate alegerile, care vor avea loc la finele anului viitor. Iar o nouă Constituție va putea există, în cel mai fericit caz, abia în 2017.
Și, în aceste condiții, de ce solicita Iohannis un proiect și de ce se angajează PSD, ca partid majoritar în Parlament, să-l livreze? Cine pe cine încearcă să tragă pe sfoară? Să analizăm, pe rând, cele două posibile ipoteze.
PSD, cum este și firesc, încearcă, pe de o parte, să demonizeze PNL, demonstrând că proiectul constituţional nu a fost dus până la capăt din vina lui Crin Antonescu, care a condus Comisia de revizuire și și-a asumat, în mod expres, această sarcină. Și, iată că, acum, când PSD a preluat, nu numai majoritatea, ci și conducerea Comisiei de revizuire, operațiunea va putea fi dusă până la capăt. Și, în această situație, ce urmează să facă PSD? Să livreze un proiect constituţional inacceptabil pentru PNL și la fel de inacceptabil pentru președinte și, care atunci când va fi respins de către aceștia, să-i depuncteze, evident, în beneficiul socialiștilor. Care vor și, iată, nu sunt lăsați să facă ceea ce vor. Și cum ar trebuie să arate acest proiect? Acest proiect acceptabil pentru PSD și inacceptabil pentru PNL și Iohannis. Răspunsul este simplu. Să fie, în esența lui, asemănător proiectului elaborat sub conducerea lui Crin Antonescu. Și anume ca în raportul dintre instituții, pentru a ieși din starea de struţo-cămilă a statului român, prerogativele președintelui să fie mult diminuate, în raport cu cele ale Guvernului. O soluție cu care Crin Antonescu și PNL fuseseră de acord, dar neîmpărtăşită de PSD, care, în secret, intenționa să-l proiecteze pe Victor Ponta în calitate de preşedinte, iar Victor Ponta dorea, tot în secret, să aibă prerogative mai mari decât cele ale viitorului prim-ministru.
Acum situația pare că s-a inversat. Ciocnindu-se mereu de piedicile puse de majoritatea parlamentară, dar și de operațiunile machiavelice ale lui Victor Ponta, în calitatea sa de prim-ministru, în mod natural, Klaus Iohannis este împins spre cealaltă variantă, prin care să poate ieși din starea de struţo-cămilă. O republică prezidențială. După modelul francez. Dacă nu cumva, chiar după modelul american. Nereușind să îi impună majorității o asemenea viziune, Klaus Iohannis nu va avea încotro și, prin intermediul PNL, în mod subtil, va încerca să boicoteze proiectul lui Ponta.
Și, astfel, se va ajunge la blocaj. Nici una dintre părți nu va ajunge să o păcălească pe cealaltă. Iar România va rămâne, încă mult timp, cu o Constituție, în multe privințe, anacronică. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Constat cu tristete ca dupa atatia amar de ani,dl.SRS habar n-are de subiect.Franta n-are nicidecum regim prezidential,in primul rand pentru ca are guvern,ceeace nu e cazul in SUA,iar sistemul nord-american nu a prins nicaieri in lume,derapand in prezidentialism,care e o forma voalata de dictatura,indeosebi in America Latina.In Europa democratica nimeni nu l-a incercat.Cum ar putea Ponta sa promoveze asemenea proiect ?Cine ar vota o astfel de idee la referendum ? Aceasta fara a mai lua in seama avizul certamente negativ al Comisieie de la Venetia,care este hotarator.

  2. in america presedintele e si premier, dar nu are prea multa putere fara sprijinul parlamentului. daca nu ai majoritate in nicio camera , precum obama acum , nu poti face nimic. practic in sua „the founding fathers” au vrut ca nici presedintele, nici parlamentul, nimeni sa nu fie puternic. au vrut ca statul sa fie cat mai slab, cat mai minimal.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998