CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine santajeaza pe cine?

0 comentarii / 1941 vizualizări / 3 iunie 2014

Clanul lui Bercea Mondialu il santajeaza pe Mircea Basescu sau Mircea Basescu santajeaza clanul? Raspunsul corect la aceasta intrebare va fi dat in cele din urma. Si astfel vom afla daca o grava banuiala, care planeaza asupra familiei prezidentiale – inca o grava banuiala -, se adevereste sau nu. Raspunsul corect este, pana una alta, in mana procurorilor. La fel ca si informatiile si probele care permit formularea unui raspuns.

La prima vedere, asistam la un flagrant delict banal. Una dintre miile de operatii de acest fel executate intr-o Romanie a mascatilor. Un membru al clanului Bercea Mondialu este trantit la podea si incatusat, dupa ce ar fi amenintat o persoana, ar fi solicitat si ar fi primit o suma de bani. Bancnote pe care scria „santaj”. Numai ca victima nu este una oarecare. Victima este un peste mare. Foarte mare. Este chiar fratele presedintelui Traian Basescu. Faimosul domn Mircea Basescu.

Un simplu rationament de logica formala imi arata ca ceva nu este in regula in acest scenariu. Ceva scartaie. Rau de tot. Pot admite ca intreg clanul, cunoscut sub numele de Bercea Mondialu, este alcatuit din interlopi. Din persoane care, intre altele, sunt dispuse sa santajeze oameni, pentru a-i stoarce de bani. Dar cu mai multe observatii. Prima, care tine de bunul-simt, este ca, pentru a santaja pe cineva, este necesar sa dispui de o informatie care ar compromite acea persoana ori chiar ar arunca-o dupa gratii, in masura in care ea ar fi pasata autoritatilor. Consecinta este ca, daca avem un santaj impotriva lui Mircea Basescu, ar trebui ca undeva sa existe si vreo informatie sau vreo proba despre vreo faradelege facuta de acesta. Altfel, cum ar putea fi santajata o persoana de catre o alta persoana? Ce ar fi putut faptui sau planui sa faptuiasca Mircea Basescu si ar putea constitui obiectul unui santaj?

Aceasta este o intrebare la care trebuie sa raspunda acei membri ai clanului Bercea Mondialu, acuzati de santaj. Este singura lor modalitate de a se apara. Si, evident, ei trebuie sa produca si probele. Ei bine, acestia afirma ca au aceste probe, constand in inregistrari si filmari repetate efectuate pe parcursul a ani de zile. Desigur, exista, ca posibile probe conexe, si sute sau chiar mii de inregistrari telefonice facute, de asta data, de catre institutiile abilitate ale statului, care nu imi imaginez ca nu au supravegheat indeaproape acest clan, numit Bercea Mondialu.

Daca cineva nu pune frana cercetarilor, in cateva zile, in dosarul cauzei, ar trebui sa se regaseasca probele necesare si, conform unui obicei romanesc devenit clasic, o parte dintre acestea ar urma sa faca aripi, poposind in redactii.

Totul a inceput ca orice poveste cu gangsteri. In urma cu mai multi ani. Cand clanul Bercea Mondialu, care salasluieste undeva in Oltenia, a decis ca ar fi bine sa se inrudeasca cu familia prezidentiala. In ce scop? Pur si simplu fiindca erau fani Basescu? Daca da, atunci nu este nimic neobisnuit. Au mai existat situatii, in Romania, cand familii plasate pe treapta de jos in ierarhia sociala au ravnit la cinstea de a sta la masa alaturi de familii plasate la varf. Iar fapta crestineasca a botezului unui copil este un exceptional pretext. Dar de ce ar fi acceptat domnul Mircea Basescu, care salasluieste departe, la Constanta? De ce ar fi acceptat, cu inima usoara, sotia acestuia sa se inrudeasca cu o familie de rromi cu proasta reputatie, despre care se vorbea, si inca de atunci, ca reprezinta un clan interlop? Tot, pur si simplu, pentru o simpla fapta crestineasca?

Nu cumva acesti rromi, interlopi fiind si amenintati permanent de bratul legii, au incercat sa-si gaseasca nu doar un nas in sensul ortodox al cuvantului, ci si un nas intr-un alt sens, ceva mai sicilian? Nu cumva clanul Bercea Mondialu si-a facut un calcul simplu, si anume ca, inrudindu-se cu familia presedintelui Traian Basescu, va beneficia, intr-un fel sau altul, de imunitate, de protectie? Si daca asa stau lucrurile, si eu nu ma indoiesc ca un capitan de nava experimentat, cum este Mircea Basescu, nu ar fi intuit sau macar banuit aceasta intentie, atunci, din nou, se pune o intrebare cheie: „De ce a accepta sa acorde o asemenea protectie sub paravanul unei fapte crestinesti?” Ce interes ar fi putut avea Mircea Basescu? Ce alt interes cu exceptia celui financiar? Pentru ca, se stia inca de atunci, acest clan, Bercea Mondialu, este foarte bogat.

Dar Mircea Basescu nu este un individ oarecare. El este fratele presedintelui. Se bucura, ca si acesta, de un intreg sistem de protectie, care face zid in jurul sau. Nu numai presedintele, ci si rudele apropiate ale acestuia sunt protejati, pentru a nu cadea, Doamne fereste, pe mana unor infractori. Ceea ce ma conduce la presupunerea ca nu numai oamenii legii au cules informatii si au stiut cate ceva, ci si cei ai serviciilor. Si, implicit, presedintele Traian Basescu, beneficiar al informatiilor furnizate de acestia. A fost insa, daca asa a fost, o operatiune acceptata, tolerata si chiar incurajata, daca ne gandim ca si presedintele insusi, insotit de doamna sa, a beneficiat de compania acestor clanuri si, dupa imprejurari, chiar de generozitatea lor.

Tot un rationament de logica formala, adica de bun-simt, este si acela ca, in masura in care membrii unui clan de interlopi urmareau sa estorcheze oameni prin santaj, nu ar fi avut de ce sa-si fixeze tintele la sute de kilometrim distanta, alegandu-le dintre cei mai protejati cetateni ai Romaniei. Cata nesabuinta ar fi trebuit sa-i caracterizeze pentru a decide sa-l santajaze, in schimbul unor sume de bani, chiar pe fratele presedintelui? Cand, in imediata lor apropiere, ar fi exista atatea si atatea vaci de muls.

De aceea mai plauzibila pare ipoteza ca, dupa ce si-au cautat o protectie, inrudindu-se calnul Mondialu cu clanul Basescu, atunci cand a sosit si un moment de cumpana, arestarea unor interlopi, cei nasiti au dat fuga la Constanta, oferindu-i lui Mircea Basescu o suma consistenta, de peste o jumatate de milion de euro, pentru a face in asa fel, incat interlopii sa iasa de dupa gratii. Si ca, dintr-un motiv sau altul, Mircea Basescu fie nu a actionat, fie a esuat in tentativele sale. Si atunci era firesc ca oamenii lui Mondialu sa ceara „para-ndarat”. Numai ca Mircea Basescu avea dificultati in a restitui integral suma primita. Fie din motive de arici la portofel, fie pentru ca a cheltui banii in alte afaceri. Si atunci clanul interlopilor a pus presiune pe clanul Basestilor. Un urias scandal, iata, este gata impachetat. Cand fundita va fi desfacuta, un miros sulfuros va iesi de acolo. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998