CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Cine se teme de testul major?

1 comentariu / 2296 vizualizări / 4 decembrie 2015

Ce putem observa? Partidele mari au ezitări serioase în ceea ce priveşte desemnarea unui candidat eligibil pentru Primăria Generală a Capitalei. Ele sunt conştiente că un eventual eşec le va plasa, automat, pe un loc secund în întreaga competiţie electorală. De aceea, nici PSD, nici PNL nu sunt , încă, în stare să ia o decizie. Cele două partide se aşteaptă unul pe altul. În timp ce partidele mici îşi pot asuma riscuri maxime. Dar de ce ţi-e teamă, nu scapi! Care este miza ce poate fi câştigată? Care este miza ce poate fi pierdută?
Miza care poate fi câştigată la alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei este mai mare decât miza care poate fi pierdută. Pare straniu, aparent de neînţeles, dar aşa stau lucrurile. Dacă Sorin Oprescu nu ar fi fost blocat de anchetele DNA, cele două mari partide, PSD şi PNL nu ar fi fost silite să treacă acest examen greu. Competiţia pentru Primăria Generală a Capitalei ar fi fost formală. Pur şi simplu pentru că Oprescu ar fi câştigat de la mare distanţă. Iar PSD ar fi fost avantajat. Pentru că, până la urmă, se putea ascunde, plia, în spatele candidatului câştigător. În aceste condiţii, până la urmă, şi din perspectiva PNL, participarea la competiţie ar fi fost una de onoare. Iar atunci candidatul nu trebuia să fie neapărat şi câştigător. Ci doar onorabil. Acum situaţia este cu totul şi cu totul alta.
Terenul este liber. Pe acest teren, în faţa a 10 % dintre cetăţenii cu drept de vot ai României, sunt obligaţi să joace, cât se poate de serios, reprezentanţii tuturor partidelor. Şi, în primul rând, ai PSD şi PNL. Câştigătorul va fi a doua persoană din România, în materie de legitimitate. Primarul General al Capitalei are, după preşedintele României, cele mai multe voturi. Şi aşa cum s-a mai văzut, nu-i va fi greu să preia, în viitor, fie Executivul, fie chiar Instituţia Prezidenţială. Câştigătorul devine o locomotivă teribilă pentru partid în alegerile parlamentare. Iar finalul acestora înseamnă puterea oferită, pe tavă, unui partid, pentru următorii patru ani.
Scriitorul şi analistul Stelian Tănase are dreptate atunci când atrage atenţia, în penultima sa postare, tuturor partidelor politice asupra examenului bătăliei pentru Bucureşti. El semnalează, pornind de la modul în care se poziţionează electoratul, că, până în prezent, niciun partid nu s-a dovedit capabil să propună sau să propulseze în conştiinţa publică un candidat eligibil. Aşa este! Şi nu mă mir deloc în aceste condiţii de ce un outsider, Nicuşor Dan, nu numai că stă bine în ceea ce priveşte intenţia de vot, dar beneficiază şi de o rezervă consistentă. Rezerva lui Nicuşor Dan şi a candidaţilor celorlalte partide constă în numărul extrem de mare de nehotărâţi. Pentru un Nicuşor Dan, care nu are încă suficientă vizibilitate, a cărui notorietate poate să crească, este o adevărată mana cerească, în 2016, faptul că cetăţenii nu au prea mare încredere în partide. Pe de altă parte, atenţie: niciun candidat nu poate câştiga fără ca, în final, să beneficieze de sprijinul unui partid. Fie şi în mod mascat. Aşa cum s-a întâmplat cu Sorin Oprescu.
Acest exemplu, al lui Nicuşor Dan, ar trebui, poate, avut în vedere şi de PNL şi de PSD. Poate că mai au timp să identifice în societatea civilă personalităţi remarcabile – şi avem, slavă Domnului, destule – cu înclinaţii către stânga sau către dreapta, dar nemembre de partid, pe care să le susţină la alegerile pentru Bucureşti.
Nu intenţionez să mă refer aici la numele aruncate, până în prezent, în joc. Voi spune doar că listele, cât de cât oficiale, prezentate de PNL şi de PSD sunt neconcludente. Acele persoane, dacă vor candida, nu au nicio şansă. PSD şi PNL trebuie să scoată altceva din pălărie.
Cine va reuşi, va câştiga. Dar va trebui să dea dovadă de mult curaj. De creativitate chiar. Cine va reuşi, mă refer la cele două mari partide, să pună mâna pe Primăria Generală a Capitalei, va câştiga, sută la sută, parlamentarele şi va face Guvernul. Dar cine nu va reuşi?
Şi din această perspectivă, PSD este în avantaj. Dacă nu va obţine Primăria Generală a Capitalei, se va consola cu electoratul de stânga, din Moldova, Dobrogea, Oltenia. Şi va admite că asta este situaţia. Că a condus un întreg ciclu şi Primăria şi Executivul, iar acum, întrucât preşedintele joacă în altă tabără, este firesc să rămână în opoziţie o perioadă. În schimb, dacă PNL pierde, situaţia este dramatică. Dacă pierde, pierde în condiţiile în care are un preşedinte de partea lui. În condiţiile în care a stat pe tuşă câţiva ani. În condiţiile în care, între timp, a fuzionat, după cum se zice, cu PDL, devenind mult mai puternic. Pentru PNL, pierderea, în aceste condiţii, a Primăriei Generale a Bucureştiului, urmată de pierderea parlamentarelor, va fi un dezastru ireparabil. Din această perspectivă, PNL trebuie să se gândească de zece ori care este candidatul capabil, cu adevărat, să câştige. Şi nu doar să dea bine pe scenă. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. srs , esti un cretin

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998