CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine seamănă vânt, culege furtună

0 comentarii / 1493 vizualizări / 3 iulie 2012

Nu e în regulă ce se-ntâmplă. Nu e deloc în regulă ca o majoritate (mai ales una neligitimată încă de popor) să forţeze fiecare mecanism care-i stă la îndemână pentru a castra minoritatea. Nu e doar nedemocratic (ceea ce în România, şi nu de ieri de azi, nu înseamnă mare lucru) ci şi profund imoral. Măreţia celui care are puterea nu se vede în abilitatea de a-şi zdrobi adversarii ci în capacitatea de a fi corect şi echilibrat în luptă.
Chiar dacă e hilar şi/sau penibil ca hoţul să strige hoţii şi pedeleii să cheme poporul întru apărarea democraţiei şi a statului de drept, asta e treaba lor ca opoziţie. Şi, spre deosebire de PSD, care s-a bazat mereu pe activiştii de partid pentru a comunica cu poporulu, PDL-ul a ştiut să-şi hrănească un aparat de făcut valuri mult mai eficient, format din „intelectuali” a căror uniformă de camuflaj şi dezinhibiţii politice sau de alt gen le permit să ocupe cu mai mult succes spaţiile media.
E în logica personajului şi mulţi încă îl admiră pentru consecvenţa în acest domeniu, ca preşedintele să folosească toate pârghiile pe care 8 ani de domnie i le-au consolidat în mâini ca să distrugă orice opoziţie, chiar dacă asta vine din partea actualei puteri.
Dar perpetuarea de către noua majoritate a unui stil discreţionar de a conduce, de a rezolva conflictele şi de a atinge anumite obiective nu e, cu siguranţă, în măsură să bucure pe cineva cu scaun la cap, indiferent cât de mult îi detestă pe cei pe care roata i-a adus în postura de „victime”. Şi cred că oamenii, oricât de imperfectă se va dovedi noua putere, un singur lucru nu-şi doresc de la ea: să semene cu fosta grupare care a condus România până alaltăieri.
Dar nu ştiu cum ar trebui procedat cu bătăuşul clasei, cel care, timp de 4 ani, ţi-a tras castane de câte ori te-a prins, ţi-a luat fiecare măr din ghiozdan, ţi-a rupt caietele şi ţi-a băgat gândaci în buzunare, în hăhăiala găştii care se formează, de obicei, în jurul unui astfel de lider. Cum să răspunzi unuia care, atunci când nu te-a ignorat, instituţional, ţi-a tras scatoalce pe unde te-a nimerit? Îl rogi umil să înceteze? Îi explici calm că nu e frumos ce face? Că e creştineşte ca oamenii să se-nţeleagă între ei şi în lume trebuie să fie pace? Nu cred c-apuci să spui prea multe, pentru că, în timp ce tu eşti decent, democrat şi diplomat, celălalt s-a ocupat să-ţi mai scoată câţiva dinţi din gură.
România este în blocaj total, în timp ce în vintrele ei se duc războaie politice halucinante. Toată societatea riscă să se gripeze, cu efecte incalculabile. Nu există decât două soluţii. Ori ne întoarcem la ce-am avut în ultimii 4 ani, ori mergem mai departe. Cu o nouă putere, legitimată rapid de români, care să-şi înceapă mandatul prin a implementa sisteme care să împiedice pe viitor toate aceste abateri grave de la mersul firesc al unei societăţi civilizate.
Şi pentru că toate aceste derapaje au apărut odată cu ajungerea lui Băsescu la butoane, nu putem decât spera că ele o să înceteze după plecarea lui. Dacă nu… USL-ul ar face bine să ia aminte şi ea la zicala din titlu. (www.RaduHerjeu.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998