CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine si de ce vrea capul Gabrielei Firea?

15 comentarii / 4848 vizualizări / 8 iulie 2020

În cîteva cuvinte: nu pentru că e primarul general care patru ani nu a făcut mai nimic, afară de aiuritoare campanii sociale implicînd vacanțe pentru bătrîni sau olimpici, fertilizări in vitro ori testări anti-Covid. Ci pentru că e în poziția să producă un ”accident” care ar putea să genereze foarte mare deranj pe stînga politicii.

Să o spunem simplu și direct: dacă Gabriela Firea cîștigă pentru a doua oară primăria generală, ea se califică drept cel mai bun produs post-decembrist al social-democrației, după Ion Iliescu. Pentru că faptele ”vorbește”.
PSD nu a produs pînă azi decît doi politicieni care au cîștigat funcții mari prin vot: președintele Ion Iliescu și primarul general Gabriela Firea.
Restul starurilor, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Nicolae Văcăroiu, Victor Ponta, Liviu Dragnea etc au fost mereu numiți în funcții mari, nu aleși. Iar cînd au candidat la primăria generală ori la șefia statului, au pierdut.

Sorin Oprescu a subliniat marea problemă a pesediștilor atunci cînd a pierdut de două ori cu ei primăria generală, și a cîștigat-o de două ori în pofida lor, după ce părăsise formațiunea.

Una peste alta, PSD cam duce lipsă, de prea multă vreme, de personalități suficient de puternice pentru a cîștiga niște alegeri prin votul a milioane de români, că e vorba de electoratul țării ori doar al capitalei.

Cum/necum, Gabriela Firea a spart această tradiție nefastă în 2016.
Dintr-un outsider al politicii, venită din lumea presei, ea a devenit o stea politică destul de rapid, pînă la a se vorbi despre ea ca despre un potențial lider al partidului și chiar candidat prezidențial.

Și asta, doar cu o victorie în alegeri.
Ce ar fi după a doua?
Simplu: Firea ar avea dreptul și chiar obligația să revendice atît conducerea PSD cît și candidatura prezidențială din 2024.

Ce șanse ar mai avea în fața ei unul ca Ciolacu, sau Orlando Teodorovici, ori Grindeanu ca să înșirăm cîteva nume vehiculate drept candidați la șefia PSD? Oameni care abia de au intrat în parlament, pe liste de partid, și nu chiar în toate încercările?
Doi dintre cei patru președinți de pînă acum ai țării, Băsescu și Iohannis, au cîștigat venind din poziția de primari de oraș, ceea ce întărește ideea că primăriile sunt trambuline excelente, în ciuda faptul că marii politicieni de la noi în general le evită. Și ce carte de vizită mai bună ar putea prezenta un candidat la prezidențialele din 2024 decît două victorii la primăria generală?

O asemenea perspectivă deranjează prea multe interese, începînd cu Ciolacu și terminînd cu Ponta, pentru a nu impune măsuri dure. S-ar putea ca nici unele cancelarii occidentale, calate pe ideea președintelui obligatoriu de dreapta în România, să nu fie încîntate de ascensiunea unui candidat important pe stînga, pentru 2024.
Liderul Pro România își pregătește cu multă atenție candidatura la prezidențialele din 2024, Marcel Ciolacu nu concepe să rateze menținerea unui statut la care nici nu visa cînd își făcea firmă de covrigi în Buzău, pînă și Dragnea o avea frisoane în pușcărie la gîndul că partidul ar ajunge la cea care l-a înfruntat fățiș cînd alții erau curajoși doar în propria vizuină.

Pentru ca toate astea să nu se întîmple, Firea trebuie blocată din cursa spre al doilea mandat.
Și asta se va întîmpla, în opinia noastră, mai mult decît sigur. Poziționarea neașteptat de agresivă a lui Robert Negoiță împotriva sa e doar un semnal care i se dă, ca să înțeleagă.
Victor Ponta, pe de altă parte, deși nu pare foarte interesat de primăria generală și caută alte variante, va intra și el în cursă, finalmente, dacă de asta va fi nevoie ca să o bareze pe Firea.

Jocurile sunt foarte mari peste capul actualei primărițe, probabil nu a exagerat aseară, la Antena 3, cînd a vorbit de apăsarea unui buton atomic împotriva sa. „Am fost foarte dezamăgită de declaraţiile care s-au făcut ieri. Mă refer şi la Robert Negoiţă, şi la Victor Ponta. Nu mă aşteptam. Am fost sunată azi de diverse persoane să-mi spună că undeva s-a apăsat pe un buton nuclear împotriva mea. Nu îmi plac conspiraţiile, dar trebuie să ne dea de gândit. Persoane cu care colaboram foarte bine, brusc şi-au schimbat opinia”.

Iar unele gafe majore din ultimele zile – nu treci la lamentări implicînd graviditatea și nu vorbești tu însăți de retragere nici măcar sub formă de glumă cînd asta vor să inducă adversarii tăi! – denotă panică din partea ei.
Există un singur element care ar putea să-i dea speranțe Gabrielei Firea și care i-ar putea aduce, teoretic, o nouă victorie chiar în pofida propriului partid.
În 2016, ea a cîștigat Capitala cu un număr mic de voturi – 246.553 – în condițiile unui absenteism masiv: 33,22% prezență la vot în București, în scădere dramatică față de 2012, cînd fusese 44,26%.

Covid 19 va face în mod cert ca prezența să fie și mai redusă în 27 septembrie, poate chiar puțin peste 20%. La asemenea cifre, victoria va fi asigurată de alegătorii devotați candidaților, pe linie de partid ori pe persoană fizică.
Dacă Firea și-a asigurat serviciile unor asemenea alegători, mai ales prin campaniile sale sociale, ar putea da peste cap calculele care se fac pe la spatele său în această perioadă și pe care ea însăși le denunță public.
Dar un asemenea risc e cunoscut și de sforari, astfel că cea mai sigură variantă rămîne tot forțarea ei, într-o formă sau alta, să se retragă din cursă înainte de alegeri. Deocamdată, Gabriela Firea spune public că nu. Dar parcă fără vigoarea și convingerea de altădată. Iar faptul că în sprijinul ei a sărit pînă acum doar penalul Piedone e mai degrabă un semn rău decît unul încurajator. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. Gabi Firea e deja terminata politic si nu are nicio sansa sa iasa onorabil din acest supliciu. Este deja condamnata sa piara pe limba ei, asta o omoara. Pentru ea, aceste zile sunt ca dusul la croitor, la cosmetica si la coafor inainte de o inmormantare. De propria inmormantare. Nu e ca la nunta sau la revelion.

  Starleta moldovlaha pare mai golita de idei decat oricand. Nu ca profunzimea mintii ar fi caracterizat-o vreodata, ci pentru ca singurul sau pilon pe care s-a bazat in toata cariera sa politica, tupeul si obraznicia, nu-I vor mai fi de niciun folos. E precum curva inainte de spovedanie, are o usoara indispozitie. Miorita laie, laie bucalaie, de trei zile incoace, politica nu-ti mai place!

  • Plicușor Muculeț este un neterminat politic. Mai are de făcut o biluță.

   • Nu conteaza securash, Nicusor o va face sa planga pe Sarmuleasa. Vei vedea. zarele sunt nu numai aruncate ci si cazute deja. Cuvioasa nu stie cum sa faca sa se scoata din joc. Stai sa vezi, maine poimaine isi va scoate biopsia la A3

    • Plicușor Muculeț tot o biluță va face.

 2. Frankline, se spune ”zarurile”, nu ”zarele”, analfabet dement si NAZIST ce esti !!!
  Deci zarurile, nu zarele !!!
  Sper sa te vad intubat de cercel si rafila, ca sa ne apucam sa-ti sapam groapa !!!

  • Jos palaria Tzepelush, asa este. Cine le stie pe zare/zaruri, cunoaste, ce mai

   • Moșule stai sa vezi cand apar oamenii lui Pânzele care i-au dat Lui Plicusor Ban dreptul ( ca e de dreapta) sa zideasca zidire de bloc si el sa nu se contreze! Egzista cica si niste mici filmulet cu el in flagrant, dar asta e o alta poveste! Cât despre prompterista, nu as vota-o nici mort!

    • Pandele!

 3. Nimeni nu ii vrea capul. Activitatea depuse – „0” – nu o indreptateste sa mai obtina un mandat.

 4. Senalax,senalax!

 5. prezenta mica la vot, insa cei mai speriati sunt batranii, electoratul ei adica. deci doar tinerii vin la vot pe timp de pandemie

  • Ați vrut să organizați anticipate când s-a întors diaspora cu topoare și cuțite. Ceva n-a mers conform planului.
   La vot vor veni exact ăia care se pișă pe voi.

 6. PLICUSOR PENTRU NICUSOR – Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Nicusor Dan, a primit donatii de peste 50.000 euro, desi nu a participat la vreo competitie electorala. In 2018, Nicusor Dan a primit o donatie de 130.000 lei, mai mare decat veniturile incasate in acel an ca deputat: “Identitatea actualilor finantatori ai lui Nicusor Dan e secretizata” (Documente)
  SCRIS DE: L.J. | pdf | print

  6 iulie 2020 14:06
  Vizualizari: 2032
  Asta da politician de succes. Candidatul PNL la Primaria Capitalei Nicusor Dan (foto) a primit in doar trei ani donatii de peste 50.000 de euro. S-a intamplat in conditiile in care nu a participat la nicio competitie electorala.
  Dezvaluirea a fost facuta de Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de analistul politic Mugur Ciuvica. Astfel, GIP arata ca Nicusor Dan a primit in perioada 2017-2019 donatii de 241.000 lei, ceea ce inseamna peste 50.000 euro, suma ce se regaseste in declaratiile sale de avere.

  Conform Grupului de Investigatii Politice, donatiile reprezinta o valoare de 70% din indemnizatiile incasate de Nicusor Dan in calitate de deputat. De altfel, in 2018, Nicusor Dan a primit o donatie de 130.000 lei, mai mare cu 10.000 lei decat veniturile pe care le-a incasat in calitate de deputat.
  Prezentam dezvaluirea Grupului de Investigatii Politice:
  “Intre 2017 si 2019, ani in care nu a participat la vreo competitie electorala, Nicusor Dan a primit donatii de 241.000 lei (peste 50.000 Euro), potrivit declaratiilor sale de avere. Suma reprezinta 70% din indemnizatiile primite de el in calitate de deputat. Intr-un singur an, 2018, Nicusor Dan a incasat o donatie de 130.000 lei, mai mare cu 10.000 de lei decat veniturile incasate de el in acel an ca deputat.
  Cazul lui Nicusor Dan, un parlamentar care a primit pur si simplu cadou, pe persoana fizica, peste 50.000 euro in 3 ani, e unic in politica romaneasca si de neconceput intr-o democratie consolidata. Cu toate acestea, nicio institutie a statului nu pare preocupata sa afle cum e posibil ca un parlamentar roman sa primeasca in acest fel sume mari de bani si, mai ales, care e motivul pentru Nicusor Dan primeste banii. Nimeni sa nu il intreaba pe Nicusor Dan cum se face ca a primit in 2018 o donatie mai mare decat indemnizatia sa de deputat pe tot anul?
  Identitatea actualilor finantatori ai lui Nicusor Dan e secretizata in declaratiile de avere ale acestuia. Cert este ca sursa banilor nu e vreo ruda a lui Nicusor Dan, donatiile de la acestea netrebuind trecute in declaratiile de avere.
  In 2016, in urma presiunilor publice, Nicusor Dan a desecretizat identitatea celor care il finantau la acea data. Era vorba de mari dezvoltatori imobiliari din Bucuresti (Lucian Azoitei, Nicolae Ratiu, Radu Octavian), de o mare firma de publicitate stradala (Panotaj Expert) si de patronii unei companii cu nenumarate contracte cu statul, inclusiv cu primariile din Bucuresti (Softwin).
  Si in final un mic exercitiu de imaginatie: Ce ar fi facut DNA daca vreun alt parlamentar, de la PSD sau PNL de pilda, ar fi declarat ca a primit cadou peste 50.000 euro, intr-o perioada in care nu participa la vreo competitie electorala? Ce s-ar fi intamplat daca Dragnea ar fi declarat ca a primit donatii de zeci de mii de euro in bani de la patronii Teldrum sau daca Orban ar fi declarat ca a primit donatii de la patronul Romstrade?”

  • Deci e cel mai bun pentru primarie, este?

   • Plicușor Muculeț este de departe cel mai bun pentru primărie. Să nu iasă din cursa electorală direct coleg cu Dragnea.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998