CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Cine va pierde din cauza absentei diasporei de la vot?

1 comentariu / 3421 vizualizări / 9 octombrie 2020

Liderul USR-PLUS, Dan Barna, e optimist privind următoarele alegeri, într-un interviu pentru Spotmedia.ro: ”La parlamentare îți votează diaspora, îți votează studenții”. Altfel spus, partidul său va lua mai mult la parlamentare decît la locale. Ghinion, însă. Diaspora nu va prea vota la următoarele alegeri, iar meciul politic devine o afacere strict internă. Cine va pierde și cine va cîștiga cel mai mult de pe urma acestei evidențe?

USR-PLUS a fost, ne amintim, marele cîștigător în diaspora al alegerilor europarlamentare de anul trecut, cu cca.42% din voturi, mult peste PNL, în timp ce PSD nu a făcut nici pragul electoral.
Se știe că Barna și Cioloș au maximă susținere în rîndul diasporenilor, iar Barna ar fi fost în finala cu Iohannis dacă s-ar fi judecat doar după voturile din străinătate.

În 2016, în diaspora am avut 417 secții de votare, însă numărul a crescut dramatic anul trecut, cînd am avut la prezidențiale 816 secții, aproape dublu. Număr record de secții a însemnat și număr record de alegători, aproape jumătate de milion.

În mod normal, tot atîtea ori chiar mai multe am fi avut și acum, dacă nu ar fi intervenit un mic impediment numit Covid 19.

Adio secții de votare în săli închiriate prin restaurante și hoteluri, pentru că nicio țară afectată nu ar accepta un risc suplimentar de transmisie de dragul alegerilor românești, iar mesajele în acest sens au fost deja transmise autorităților noastre. Pe lista țărilor ”galbene” din zona de mare risc se află, trebuie spus, țările cu cea mai mare diasporă: Spania, Franța, Marea Britanie, Olanda, Austria, Belgia șamd. Pînă în decembrie, li se vor mai adăuga multe altele.

Teoretic, deci, secțiile vor fi organizate strict în spațiile diplomatice și culturale ale României peste hotare, adică ambasade, consulate și sedii ICR, în total cca.192, mai puțin de un sfert față de anul trecut.

Numai că nici aici nu e sigur.

La dezbaterile din parlament de luna trecută pe marginea modificării legii alegerilor, s-a luat în calcul explicit posibilitatea ca autoritățile competente din țara de reședință să retragă, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, caz în care legea prevede că nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cadrul secțiilor în cauză. Acordul respectiv, mai avertizează aceeași lege, poate fi retras chiar și în timpul derulării procesului de vot, iar principalul motiv care ar duce la asta nu poate fi decît coada din afara secției, focar clar de infecție.

Deci, din cele aproape 200 de secții tradiționale ar putea rămîne disponibile încă mai puține, iar celebrele cozi ale diasporenilor ar putea rămîne, și ele, o amintire.
Votul diasporenilor, în ansamblu, va fi umbra a ceea ce a fost cîndva. Cît despre votul prin corespondență, abia de s-au înscris cîteva mii de amatori, determinînd AEP să prelungească termenul limită pînă pe 21 octombrie.

Marii perdanți vor fi USR-PLUS și PNL, în ordine, marii beneficiari ar fi PSD și Pro România, care nu au ”prins” niciodată la votul românilor din străinătate.
Parlamentarele se îndreaptă spre statutul de afacere internă, ceea ce poate modifica în bună măsură rezultatul votului, dacă ne gîndim că în cîteva rînduri diaspora a decis rezultatele, în special la prezidențiale. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. S-a risipit misterul scorurilor obținute de PDL, USRI și PMPetrov, inclusiv la europarlamentare, când ne râdea securistul de serviciu al blogului că ALDE estimat la 10% în sondaje n-a atins pragul.
    La USRI se bat idioții utili pentru locurile eligibile, tocmai după ce securiștii PLUS le preluaseră în totalitate..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998