CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cineva minte cu nerusinare intr-o chestiune grava. Basescu ori SIE?

1 comentariu / 5449 vizualizări / 1 august 2016

Fostul președinte Traian Băsescu a lansat în aceste zile fierbinți, la propriu și la figurat, o informație-bombă, care a făcut valuri mari în media și în politică, cu atît mai mult cu cît nimeni nu a pus-o, deocamdată, la îndoială. Deși merita cu vîrf și îndesat. Și chiar mai mult de atît.

În contextul dosarului de corupție al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu. Băsescu a declarat, într-o emisiune RTV, că fusese informat în timp real despre anumite manevre financiare oculte făcute de Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, potrivit fostului președinte, în perioada în care SOV ar fi livrat un milion de euro drept șpagă lui Bogdan Olteanu, Băsescu ar fi fost informat de servicii că dintr-un cont din Bulgaria al mogulului ar fi fost scoși, în trei tranșe, 900.000 de euro:

„Am avut cunoştinţă despre banii care se scoteau din Bulgaria, că erau operaţiuni care s-au raportat. Banii s-au scos din Bulgaria, în trei tranşe de câte 300.000 (n.r. – de euro). Probabil instituţiile statului n-au acţionat pentru că n-au ştiut pentru ce au fost. Au reuşit să afle că s-au scos banii din Bulgaria, dar nu şi ce s-a făcut cu ei. Probabil, în urma unui denunţ, acum, procurorii au reuşit să lege lucrurile”, a comentat Traian Băsescu la RTV.

Și acum, să o luăm metodic.

Prin ”instituțiile statului” nu se înțelege, în acest caz, Protecția Copilului sau Direcția Sanitar-Veterinară, ci serviciile secrete.
Dar care servicii să fi livrat asemenea informații președintelui, în condițiile în care singurul abilitat să acționeze peste hotare este SIE?

Iar SIE a declarat oficial, public și răspicat, printr-un comunicat de presă, nu mai departe de săptămînile trecute, în replică la acuzațiile șefei DNA că nu a livrat informații despre anumite operațiuni efectuate în străinătate de cetățeni români:

„SIE nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate.

În acord cu tratatele internaționale la care România este parte, SIE nu desfășoară activitate specifică pe spațiile aliate (UE, NATO), ca urmare nu desfășoară activitate specifică nici în Franța, stat menționat ca exemplu de procurorul șef DNA.

Orice acțiune pe spațiile aliate se desfășoară doar în parteneriat cu structurile de informații locale și strict în limita competențelor serviciilor de informații, așa cum sunt acestea prevăzute și înțelese în Comunitatea Informativă Nord-Atlantică/UE. Activitatea de spionaj este ilegală raportat la statul țintă.

Un serviciu de spionaj nu poate obține, în străinătate, în mod autonom și legal, documente clasificate, baze de date, evidențe, date despre conturi, transferuri bancare, etc”.

Afirmînd public că a fost informat despre operațiuni bancare făcute în conturile din străinătate ale unui cetățean român, recte SOV, fostul președinte fie minte cu nerușinare, fie dă în vileag acțiuni ale unui serviciu secret, să zicem SRI, care încalcă legislația românească, acționînd pe teritoriu străin, fie dă în vileag în mod nepermis – riscînd chiar acuzația de trădare! – acțiuni ilegale ale SIE de spionaj, efectiv, și încă pe teritoriul unui stat partener în NATO, încălcînd grav tratatele internaționale semnate de România.

Oricare dintre variante ar fi reală, noi zicem că e grav.
Și că cineva ar trebui să dea anumite explicații. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. De ofițerii delgătură ați auzit?! Știați că aceștia pot fi detașați din cadrul oricărui serviciu secret românesc într-o altă țară? Ne place să vedem peste tot conspirați, dar nu ne documentăm.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998