CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Circul ambulant

0 comentarii / 1828 vizualizări / 16 iulie 2014

A inceput la Cotroceni. S-a mutat in Palatul Victoriei. Se duce la Parlament. Este circul reducerii CAS. O solicitare indreptatita a liberalilor, la care PSD a raspuns ca de obicei. Formal. Cu lipsa de sinceritate. Cu perversitate. Si intr-un mod profund neserios. Un nou motiv pentru Traian Basescu de a transforma un proiect intr-un circ, premierul nefacand altceva decat sa-i dea apa la moara.

Traian Basescu a pregatit salonul de la Cotroceni cu minutiozitate. L-a transformat intr-un studio al unei televiziuni de stiri. Cu nu mai putin de trei camere montate. L-a invitat insistent, la consultari, pe Victor Ponta. Stiind ca-l va prinde la inghesuiala. Pregatit sa il filmeze. Cu intentia clara de a difuza imaginile cu respectiva intalnire. Si i-a iesit. Victor Ponta s-a facut de ras. Si a adus-o pe doamna Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, in situatia de a i se cere demisia. De catre toate partidele din opozitie. Dar si Basescu s-a facut de ras. Si uite asa o intentie buna, transformata intr-un act normativ, dar fara a avea cuvenitele calcule in spate, are toate sansele sa se finalizeze printr-o simpla mascarada. Electorala.

Incercand sa impuste mai multi iepuri dintr-o lovitura, Traian Basescu a luat initiativa decredibilizarii lui Victor Ponta, a ministrului Finantelor, dar si, hodoronc-tronc, a lui Calin Popescu Tariceanu. Pe acesta din urma l-a acuzat – si chiar inregistrarile lui Traian Basescu stau dovada – ca ar fi incurajat, in 2008, o lege nesustenabila. S-a inselat. Tariceanu, dimpotriva, in calitate de premier, a condamnat Parlamentul pentru respectiva lege. Practic, Traian Basescu a confundat doua demersuri legislative din acel moment. Unul privind cresterea pensiilor, celalalt privind marirea salariilor profesorilor. Mai departe, transformand institutia prezidentiala in platou de filmari, presedintele Traian Basescu a incercat si a reusit pe deplin sa il prinda pe ministrul Finantelor la inghesuiala. Sa demonstreze opiniei publice faptul ca, in spatele masurii de reducere a CAS-ului, nu exista niciun fel de pregatire la nivel guvernamental. De pregatire a respectivei masuri. Cu alte cuvinte, atunci cand, pentru a-i incuraja pe intreprinzatori, Guvernul decide sa incaseze mai putin, intr-un an, cu cateva miliarde de lei, el trebuie sa prevada si de unde va putea fi acoperita aceasta gaura. Numai in acest fel masura este sustenabila. Altfel, dintr-o intentie buna, ea se transforma intr-o fapta rea. Pentru ca fie este aruncat bugetul tarii in aer, fie se ia o masura la care se renunta dupa cateva luni si atunci ea se reduce doar la o actiune cu caracter electoral, fie, ceea ce este la fel de rau, devin necesare alte impozite si taxe. Care sa le ia oamenilor cu mana dreapta ceea ce li s-a dat cu mana stanga.

Nu Guvernul ar fi trebuit sa fie chemat la Palatul Cotroceni. Nimeni nu ar fi trebuit sa fie chemat. Pentru ca legea de reducere a CAS-ului a fost data de Parlament. Daca presedintele este nemultumit de lege, in mod constitutional, fara a mai fi necesar niciun circ, el o poate intoarce in Parlament care, la randul sau, o voteaza din nou, o amendeaza ori o respinge. Asa stau lucrurile intr-un stat normal. Asa ar fi trebuit sa se intample si la noi.

Este necesar sa deschidem o paranteza. S-a intamplat ceva semnificativ intre momentul in care s-a decis sa se dea curs unei solicitari insistente a liberalilor, inca de pe vremea USL, de reducere a CAS-ului si ziua de luni, in care s-a desfasurat circul de la Cotroceni? Da. La data la care legea a fost votata, Romania nu era amenintata de un deficit. Astazi insa, deficitul se vede. Fara ochelari. Situatia s-a schimbat. Tocmai de aceea Guvernul avea datoria sa identifice mult mai precis decat atunci cand a sustinut legea in Parlament sursele de venituri necesare pentru ca actul normativ sa fie sustenabil. Si nu a facut acest lucru. Guvernul este in culpa. Iar culpa e dovedita nu atat de inregistrarile din paltoul de filmare de la Cotroceni, cat de intentiile Executivului, cat se poate de explicite, de a modifica, din nou, Codul Fiscal. Marind o serie de taxe si impozite si introducand altele noi.

Dupa ce toti protagonistii telenovelei de la Cotroceni si-au dat in petic si dupa ce Guvernul se mai balbaie o vreme aratandu-si neputinta de a studia efectele unui act normativ si de a identifica resursele pentru scaderea CAS, legea se va intoarce probabil in Parlament. Am toate motivele sa cred ca Traian Basescu va refuza sa o semneze. Dar se intoarce doar legea sau vine si circul in Parlament? Ca sa nu vina si circul, ar fi necesar ca, pana atunci, doamna Ioana Petrescu, care s-a dovedit incompetenta, sa demisioneze. Si altcineva sa identifice resursele financiare. Altele decat noi impozite si taxe. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998