CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Cit a pierdut cu adevarat PSD. Si cit a cistigat opozitia

13 comentarii / 7305 vizualizări / 28 mai 2019

O vorbă veche și înțeleaptă spune că în România nu există electorat liberal, democrat, popular, țărănist șamd. Există doar electorat pesedist și anti-pesedist. (Și udemerist, e drept, ca un caz special). Alegerile post-decembriste au dovedit adevărul acestei spuse: PSD și-a păstrat permanent o felie importantă de electorat, incapabilă să crească, dar și să scadă, dincolo de o anume cotă. De celaltă parte, adversarii s-au bătut pe electoratul anti-pesedist în forme diverse: PNTCD, PNL, PD, ApR, PMP, USR șamd. Funcție de epocile istorice, pentru că adversarii PSD s-au născut ori au sucombat, electoratul anti-pesedist a rămas.

Alegerile de duminică merită analizate la rece, pentru că o concluzie greșită poate genera probleme imense în viitor.
Aparent, avem o victorie neașteptată a PNL, un scor fabulos al USR-PLUS și un scor prost al PSD.
Ceea ce ar însemna că social-democrații au făcut-o rău de oaie, în timp ce PNL și USR-PLUS s-au mișcat excepțional.
Cifrele indică, însă, altceva, raportate la precedentele alegeri europene, pentru că a compara europarlamentarele cu localele, spre exemplu, e mai neinspirat decît a compara mere cu ridichi.

Mai întîi de toate, PSD aproape că nu a pierdut voturi. În 2014, candidînd împreună cu UNPR – partid destul de solid la acea vreme – și cu PC, PSD a luat 16 mandate cu 2.093.237 voturi, cu cca.60.000 mai mult decît acum. Altfel spus, PSD și-a adjudecat acum electoratul propriu în nota obișnuită, luînd însă doar 8 mandate.
PNL, la rîndul lui, marele cîștigător, are undeva spre 27-28% în acest moment, ceea ce înseamnă cca.10 europarlamentari.
În 2014, PNL și PDL, cele două partide care constituie azi PNL, au avut la un loc 27,2% și 11 europarlamentari. Unde ar fi cîștigul?

Dacă negocierile PSD-Pro România, spre exemplu, s-ar solda cu succes și dezertorii anti-Dragnea revin în partid, PSD egalează PNL la europarlamentari. Diferența ar fi că, și în 2014 și în 2019, PSD a avut de a face în alegeri cu un președinte extrem de ostil, Băsescu ori Iohannis, în timp ce liberalii l-au avut pe actualul președinte drept locomotivă de campanie.
Marea performanță a liberalilor, care s-au confruntat cu un PSD erodat de guvernarea din ultimii ani nu mai apare chiar așa mare, nu?

Te-ai fi așteptat ca un partid cu atîtea probleme precum PSD să fi asigurat o victorie mult mai spectaculoasă adversarilor săi.

De ce a luat PSD un scor atît de slab în procente de astă dată, față de 2014 se explică prin cu totul alt fenomen: prezența masivă și stupefiantă la vot.
De la 32% în 2014 la 49% acum e o diferență de cca.3,2 milioane de voturi.
USR-PLUS și PNL au luat la un loc, duminică, cca.4,2 milioane de voturi. PMP și UDMR au luat scoruri aproape identice în 2019 față de 2014, deci pot fi lăsate în afara discuției.
Ceea ce înseamnă că opoziția momentului, PNL și USR-PLUS, au ”recoltat”, pe lîngă cele 3,2 milioane de voturi în plus de duminică, doar vreun milion de voturi exprimate în 2014.
Iar în 2014, PNL și PDL au luat la un loc cca.1,5 milioane de voturi.

Concluzia e simplă și, matematic, clară: în absența uriașei mobilizări la vot de duminică, PNL și USR-PLUS ar fi luat scoruri de-a dreptul subțirele.
Fără a mai vorbi de faptul că PSD a pierdut voturi masiv în favoarea Pro România, cca.574.431 voturi care au fost smulse în proporție de peste 90%, probabil, din zestrea social-democraților.
Prezența la vot și doar ea a făcut ca în 2014 PSD să fi luat 37% cu două milioane de voturi, în timp ce azi, cu aceleași voturi, să fi luat doar 23%.
Cu cît crește prezența la vot, segmentul electoral fix al PSD scade ca număr de procente și invers. Un lucru care nu e o surpriză, s-a știut dintotdeauna.

Marea victorie a opoziției anti-pesediste nu trebuie explicată, așadar, nici prin prestația PNL și a USR-PLUS, nici prin rolul jucat de Iohannis și al său referendum, nici prin istericalele lui Rareș Bogdan ori Andrei Caramitru șamd. Scorul anti-pesediștilor depinde doar de mobilizarea românilor la vot.
Cum s-a ajuns la o prezență care a năucit pînă și institutele de sondare e deja altă discuție și ea va trebui purtată în forurile interioare ale tuturor actorilor politici.

Putem vorbi de rolul în creștere al rețelelor sociale, pe care PSD l-a cam neglijat.
Putem vorbi de faptul că 1,2 milioane de români – ceea ce duce la peste 2,5 milioane de voturi cu tot cu familii – sunt angajați ai multinaționalelor de la noi. Aceleași multinaționale care s-au confruntat cu atacurile în valuri ale lui Liviu Dragnea și nu e imposibil să fi reacționat în cel mai simplu mod posibil, capacitîndu-și oamenii la urnele de vot.
Putem vorbi de repunerea în mișcare a rețelelor controlate de servicii, capabile, să ne amintim, să organizeze mitinguri de sute de mii de persoane cînd era cazul.
Pot fi și alte explicații care merită dezbătute.
Deocamdată, singura concluzie limpede e aceea că a discuta despre înfrîngerea anticipată a PSD la prezidențiale, locale ori parlamentare în contextul în care victoria la europarlamentare a fost facilitată unora nu de prestația lor, ci de mobilizarea neobișnuită la urne, e absolut hazardat și păgubos.

Creșterea PNL și USR-PLUS, ar spune un economist, e nesustenabilă și bazată pe consum, nu pe producție.
S-ar putea ca o nouă rundă de campanii isterice și deșănțate să nu mai pună masele în mișcare precum duminică.
Mai ales că din PSD a dispărut Răul Suprem și Absolut, Liviu Dragnea, ceea ce reprezintă pentru Iohannis, Cioloș, Orban, Rareș Bogdan &comp o problemă mult mai mare decît își închipuie, pentru că i-a lăsat fără ținta principală. Fără marele catalizator al urii. Iar fără subiectul preferat și facil ”penalul Dragnea”, e greu să ni-i închipuim pe sus-pomeniții discutînd electoral subiecte precum economie, geopolitică, probleme sociale șamd.
Să nu uităm că PRM-ul lui Vadim Tudor a răzbătut fără probleme în parlament, ba chiar a ajuns al doilea mare partid al țării, doar ținînd-o langa cu sloganul ”Sus patria, jos mafia”. Integrarea europeană din 2007 a anihilat, practic, respectivul slogan, iar PRM a dispărut imediat și definitiv din politică. Cînd obiectul urii dispare brusc, dispare liantul care îi leagă pe aliați.

Deocamdată, PNL și USR-PLUS jubilează, PSD sîngerează și își linge rănile.
Cine crede că bătălia s-a tranșat pentru multă vreme de aici încolo – deja se scrie despre PSD ca de un partid defunct și despre Iohannis ca despre un învingător cert – s-ar putea să aibă surprize maxime nu peste multă vreme. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. PSD este un partid defunct, fiindca electoratul s-a schimbat.PSD nu are niciun mesaj pentru tineri si nici pentru restul populatiei in afara de pomenile electorale- salarii nesimtite pentru bugetari , pensii de lux pentru anumite categorii, transport moca pentru studenti, etc.

  • defineste „salarii nesimtite” si cui li se dau, ca sa nu te consider un idiot care repeta lozinci scrise de altii

   • Stefan este un aproape informat din diaspora. De ce mai multe ori se prinde,
    Libertarienii utopici au impresia că banii sunt măsura valorii pe care o au o doar ei, în jur de doi lei.

  • Tov.Stefan in oricare stat capitalist social democratia este vitala, nu atat pentru oamenii infometati, haituiti de saracia impusa de minti hitlerist /staliniste , cat pentru apararea adevaratului capitalism. Indeferent ce nume va purta social democratia romaneasca ea exista si va exista, cu o conditie sa nu fie condusa de asasinii stalinisto/nazisti ai tarii, de marlanimea indobitocita comunista, ci de oameni demni si integri.

 2. este undeva o vorba….rezultatele trecute nu garanteaza in nici un fel rezultate viitoare. Valabil si pentru unii si pentru altii. Sa nu uitam ca au si pierdut din putinii oamnei mai de valoare care ii aveau, iar electoratul incepe sa arate putin diferit. Au acceasi problema si cei de la PNL. Totusi marea problema a lor este ca bazinul lor de unde pot recruta este ”subtire” valoric vorbind si o sa devina din ce in ce mai greu daca ajung sa ramana cu patalamaua de comunisti corupti.

 3. Bine PUNCTAT !

 4. E un sâmbure de adevar in analiza asta, insa adevarul este ca psd trebuie sa atraga electorat nou, proaspat tocmai pt a face fata unor situatii de genul ăsta.

 5. Si daca totul este un plan? Un plan mârșav pus la cale de consultantii speciali? Daca Dragnea va primi o vesta de salvare de la CCR si se va intoarce pe cai mari? Cum zicea Lapusneanu: De ma voi intoarce pre multi am să-i popesc! P. S. Soferul de autobaza isi merita soarta, daca ar fi dupa mine!

 6. In Romania electoratul civilizat, educaty cu demnitate si dragoste reala de tara ,peste 55% nu a votat pentru Uniunea Europeana ,cea care prin fapte si ura antiromaneasca este noua URSS. In Romania exista si mostenirea ceausista a turmei ”oamenilor noi”, stalinisto/nazisti, adunati politic in USR,+ PLUS,PMP, , Acestia si-au aratat inca odata primitivismul dezumanizat al urei si slugarniciei fata de ocupantii de tara. Campania electorala pentru europarlamentare s-a facut cu ura nazist/stalinista/IOHANNISTA, ura ce a indus frica animalica in turma ceausista, turma ce si-a tradat tara. In fapt, in Romania nu exista pluralsim poltic , ci doar o disipare a PCR-lui IN ”N” GRUAPRI DE MARE INFraCTIONALITAE..PSD ,ori PNL sunt conduse de mari corupti, PNL are acum stapan un nazist ultracorupt si trAficant de fiinte umane , un ins care praduie tara de bani, de zacaminte, de paduri de copii..

 7. Zice BTI: „Concluzia e simplă și, matematic, clară: în absența uriașei mobilizări la vot de duminică, PNL și USR-PLUS ar fi luat scoruri de-a dreptul subțirele”

  Sa fiu sincer n-am auzit asa prostie de la un ins cu pretentii de commentator. Pai domnule, este evident ca asa zisa „mobilizare” la vot este mobilizarea USR insasi, nu este bobilizarea electoratului, in ansamblu. Altfel spus, ca sa inteleaga toata lumea, a reiesit ca electoratul s-a mobilizat, doar pentru ca multa lume a dorit sa voteze cu USR, adica a optat pentru un alt fel de a face politica, pentru o a treia cale. Alta decat pesedisti si antipesedisti.

  BTI este in postura unui ins care, ciuciulete fiind, ne explica faptul ca vremea nu e frumoasa, nu ca-l ploua cu galeata.

  • Și să nu ne ascundem după deget, când alegi muie, sub influența efectului de turmă, să nu fie nimeni surprins că asta va obține.

 8. În afară de zarva din aceste zile, rezultarul acestor alegeri nu valorează prea mult. Contează cum vor gestiona acest succes de etapă. Deja RB a început să repete gafele PSD-ului: în timp ce aceştia promiteau măriri, creşteri etc., RB promitr tăieri, ajustări etc

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998