CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cit de legala e numirea lui Gica Popescu drept consilier de stat?

0 comentarii / 3240 vizualizări / 12 ianuarie 2018

Monitorul Oficial de ieri a consfințit numirea fostului fotbalist Gheorghe Popescu în importantul post de consilier de stat pe lîngă cancelaria primului-ministru, el urmînd să se ocupe de organizarea părții care revine României în ce privește Campionatul European de fotbal din 2020. Marea întrebare, însă, e alta: cît de legală e această desemnare?

Asta, pentru că fostul mare fotbalist are o mică problemă: în martie 2014, el a fost condamnat de Justiție pentru evaziune fiscală și spălare de bani la o pedeapsă de trei ani și o lună de închisoare, plus pedepse complementare. Conform sentinței pronunțate definitiv ”În baza art. 38 alin. 1 din Codul penal, art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal şi art. 45 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului POPESCU GHEORGHE pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de 1 an, o lună şi 10 zile închisoare, urmând să execute pedeapsa de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g (constând în calitatea de reprezentant al unui club de fotbal) din Codul penal, pe o durată de 1 an, după executarea pedepsei închisorii”.

Nu vom comenta aici moralitatea deciziei premierului, de a numi un condamnat penal pentru spălare de bani într-o poziție implicînd bani publici, de parcă în România nu s-ar fi putut găsi și un sportiv curat, plus că activitatea lui Popescu nu îl recomandă nici ca vreo lumină a managementului.

Drama e că punctul b din art 66 alin.1 Cod Penal prevede, în clar, interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, iar pentru Popescu, respectiva interdicție expiră abia pe 14 aprilie anul acesta, informație confirmată pentru Inpolitics, azi, și de avocatul care l-a reprezentat la proces, maestrul Petruț Ciobanu.

Principalul aspect care trebuie comentat, în acest caz e următorul: se poate considera că postura de consilier de stat la guvern implică exercitarea autorității de stat?

Răspunsul e: și da, și nu, funcție de caz.
Dacă un consilier de stat se limitează la livrat opinii și sfaturi, nu ar implica, teoretic, respectiva exercitare a autorității de stat, iar textul publicat în MO către acest tip de activitate face trimitere: ”Domnul Gheorghe Popescu asigură exclusiv consilierea în domeniile promovării programelor de sport și susținerii proiectelor de dezvoltare a structurilor sportive”. O slujbă nu onorifică, ci plătită, conform normelor legale, în ciuda fumigenelor aruncate ieri pe piață de anumite personaje, precum Mircea Sandu.

Numai că textul din MO se bate violent cap în cap cu declarațiile publice ale premierului Mihai Tudose despre rolul pe care îl va juca, de fapt, fostul fotbalist.

Și care nu va fi unul de sfetnic de pe margine, ci de o dimensiune executivă aproape totală.

În cadrul interviului dat Antenei 3 miercuri seara, Tudose a dat amănunte despre cum s-a ajuns la numirea lui Gică Popescu: ”Cu soluţia respectivă s-a discutat în decembrie, domne’ un om extraordinar care nu s-a aruncat la ştiuca la linguriţă că e un peşte celebru în ultimul timp şi a zis „domne vreau să văd şi eu dosarul să văd la ce mă bag, să vă dacă pot, că de făcut de râs e uşor”. A luat dosarul şi a zic „când îl termin de citit şi când sunt convins că nu mă arunc de pe bloc, vă dau un răspuns”. Noi am avut răbdare, adică l-am sunat de 2 ori în fiecare zi şi acum nu ştiu dacă…ca să scape de gura noastră sau… glumesc. Când a zis „domne’ am câteva condiţii gen să fac echipă, să nu mă puneţi voi să îmi puneţi voi boii la căruţă să mă întrebaţi de ce nu pleacă căruţa unde trebuie, domne’ azi a zis da”. Şi de astăzi am un consilier nou pe probleme de organizare de UEFA şi sport, îl cheamă Gică Popescu”.

Reiese clar din chiar condițiile puse de Popescu ce rol ar urma să aibă.

Iar Tudose a accentuat și mai mult tușele, ca să fie limpede: ”I-am spus sincer astăzi „Gică îţi mulţumesc frumos că tocmai ţi-ai nenorocit din nou viaţa că o să ai… nu o să mai spui din momentul ăsta vai de mine şi o să spui vai de noi, că o să ai nişte probleme, îţi stăm la dispoziţie, te ajutăm dar tu o faci”. Coordonezi lucrul acesta(…)a venit astăzi şi am avut şi discuţie cu ministrul tineretului şi sportului, cu domnul ministru Dunca, să înceapă să coordoneze că nu e o chestie numai de tineret şi sport, nu e o chestie numai de transporturi, de Primăria Capitalei. Este o chestie interdisciplinară lucru destul de complicat, v-am spus. Dosarul cu micile chestii care trebuie să le facem are 30 de cm. Nu sunt lucruri foarte complicate, nu e baza de lansare a rachetei Cape Canaveral, nu lansăm rachete pe Marte. Dar sunt mici, multe şi trebuie făcute de un om care înţelege despre ce este vorba, de management sportiv(…) Şi eu cred că Gică Popescu când se va duce la doamna primar general Firea să lucreze pe acest lucru şi doamna primar general şi primarii de sector vor şti cine e, ştiu că e un tip întreg la minte, şi tip serios şi care va face treabă şi la Ministerul Transporturilor şi la aeroport şi la hoteluri, unde trebuie, vă spun, e o nebunie ce e acolo”.

O ”nebunie” guvernamentală care, aflăm de la premierul Tudose, va fi total coordonată și executată de consilierul de stat Gheorghe Popescu, cel în a cărui fișă de post, scrie, mincinos, că se va ocupa ”exclusiv de consiliere”.

Dincolo de șmecheria balcanică a lui Tudose, un lucru e cert: pînă la expirarea deplină, în primăvară, a condamnării lui Gică Popescu, ”Baciul” va trebui să calce pe ouă în activitatea sa; orice urmă pe care ar lăsa-o în activitatea sa și care ar dovedi că a exercitat autoritate de stat l-ar trimite pentru restul de pedeapsă, după gratii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998