CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cit vor plati contribuabilii romani pentru ”pielea” lui Chauncey Hardy?

0 comentarii / 1452 vizualizări / 18 octombrie 2011

”Vrem dreptate. Vom merge pînă la capăt!!”. Declarația scrîșnită vine de peste ocean, de la familia baschetbalistului american ucis la Giurgiu care, în prezent, încă e prinsă cu înmormîntarea sportivului, programată mîine. Dar funeraliile vor trece și va veni momentul decontului. Iar, la cum se prezintă lucrurile, sunt toate șansele ca pielea lui Hardy să fie plătită nu de interlopii care l-au ucis, ci de contribuabilii români.

În cazul Hardy, atenția presei a fost acaparată, pînă acum, de aspectul penal, începînd de la vina interlopilor pînă la cea a medicilor de la spitalul județean Giurgiu. Foarte curînd, va veni al doilea val: e de la sine înțeles că familia americanului va cere despăgubiri materiale consistente.

Să vedem, însă, ce ar putea însemna despăgubiri și cine le va plăti.

În cazul lui Hardy, conform uzanțelor americane, despăgubirile cerute de familie pot porni de la cîteva milioane de dolari și pot ajunge la zeci de milioane sau chiar mai mult.
România a avut pînă acum un singur caz celebru, al medicului Ciomu, care nu a ucis, dar a schilodit un pacient. Acesta a cerut despăgubiri de peste un milion de dolari și a obținut 500.000 de euro, după procese îndelungi. Întrucît medicul nu avea avere – sau poate o pusese la adăpost din timp – despăgubirile au revenit, în solidar, spitalului ”Theodor Burghele” din București.

Numai că spitalul de stat, la rîndul lui, nu avea bani. Soluția? Banii au fost plătiți, finalmente, de primăria Capitalei, de care aparținea spitalul, din bugetul asigurat de contribuabili. Sigur, primăria are la îndemînă recuperarea ulterioară a banilor de la medicul Ciomu, dar, așa cum am spus, acestuia nu i se poate confisca decît praful de pe tobă.

Situația se va repeta, dar la o scară mult mai mare, în cazul Hardy. Sportivul era american, iar America e o țară în care malpraxisul soldat cu moartea pacientului costă al naibii de scump.
Cine va plăti, însă, pentru vina medicilor de la spitalul județean Giurgiu de a nu fi salvat viața sportivului, mai ales că respectiva culpă deja face obiectul unui dosar la parchet?

Este exclus ca medicii în cauză să poată asigura o sumă corespunzătoare pentru despăgubiri, ceea ce înseamnă că familia va chema în instanță, în solidar, spitalul giurgiuvean. (În plus, medicii pot demonstra în instanță că acțiunile lor au fost influențate de lipsa dotării necesare, caz în care acuzația de malpraxis pică). Cum spitalul nu are bani, rezultă că cel care va plăti e Consiliul Județean Giurgiu, care a preluat spitalul acum un an.
Președintele acestuia, liberalul Dumitru Beianu, declară, pentru Inpolitics, că nu i-a trecut prin cap, pînă acum, că scandalul ar putea avea o asemenea consecință, dar recunoaște cu sinceritate că scenariul e plauzibil. ”E clar că dacă familia dă în judecată medicii, presupunînd că aceștia ar fi găsiți vinovați, pînă la urmă va plăti spitalul. Dar unitatea nu are bani, noi abia am reușit să o aducem pe linia de plutire în ultimul an, pentru că avea datorii uriașe către furnizori. Dacă se ajunge la o decizie în justiție, e clar că oalele sparte ar trebui să le plătim noi, cei de la Consiliul Județean. Dar, de unde să dăm noi cîteva milioane sau zeci de milioane, că tot bugetul nostru anual e de vreo 25 de milioane de euro, din care grosul merge la plata salariilor și a altor cheltuieli? Ar însemna să lichidăm, practic, activitatea întregului consiliu. Probabil că, într-un asemenea caz, am fi obligați să deschidem, la rîndul nostru, o acțiune împotriva ministerului Sănătății, ca să ne recuperăm banii!”.

Trebuie amintit că CJ Giurgiu a discutat, deja, despre contestarea amenzii de 35.000 de ron date spitalului, în cazul Hardy, de către ministerul Sănătății, bani pe care, de asemenea, ar trebui să îi plătească bugetul consiliului.

Deputatul medic Tudor Ciuhodaru, UNPR, e și el de părere, contactat de Inpolitics, că moartea lui Hardy va aduce spitalului din Giurgiu un proces cu despăgubiri uriașe: ”E firesc ca americanii să ceară bani grei, probabil zeci de milioane de dolari, numai că problema, la noi în România, este că nici pînă acum nu am reușit să elaborăm o lege coerentă a malpraxisului medical. Eu am inițiat un asemenea proiect de lege, acum un an, care elimina, între altele, verdictul justiției în cazul solicitării de despăgubiri, introducînd plata prin înțelegere amiabilă și cu concursul societăților de asigurări, dar a fost respins sesiunea trecută de parlament. După părerea mea, pînă cînd nu vom avea o legislație clară, modernă, care să reglementeze aceste situații, banii pentru malpraxis vor continua să fie suportați, probabil, de către contribuabili”.

Reamintim, de asemenea, că, în cazul Teo Peter, ucis de un american într-un accident, procesul civil deschis de familia artistului s-a stins după ce americanii au plătit o despăgubire, considerabilă, ”cu foarte multe zerouri”, după cum a dezvăluit, nu demult, fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu.

Rămîne de văzut cîte zerouri va avea despăgubirea plătită, de această dată, de români pentru pielea unui american, în condițiile în care avocații americani sunt veritabili rechini și, atît procesul penal cît și cel civil, vor fi, în mod cert, atent supravegheate de ambasada SUA la București. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998