CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cite ceva despre lecturile premierului

2 comentarii / 2829 vizualizări / 6 septembrie 2014

Victor Ponta a acceptat să dea curs unei provocări care face furori pe Facebook, în ultima vreme, enumerînd zece cărți care i-au marcat cel mai mult viața.

Acestea sunt, conform postării premierului:
1) Umberto Eco – Baudolino
2) Mika Waltari – Amanţii din Bizanţ
3) Mario Vargas Llosa – Peştele în apă şi Mătuşa Julia şi condeierul
4) James Clavell – Vârtejul
5) Frederic Beigbeder – Iartă-mă, ajută-mă!
6) John Darwin – After Tamerlane
7) Amin Maalouf – Stânca lui Tanios
8) Kissinger – Despre China
9) Marin Sorescu – Trei dinţi din faţă
10) Petru Dumitriu – Cronica de familie
11) Petre Sălcudeanu – Biblioteca din Alexandria

O listă interesantă, să recunoaștem, România chiar are un premier citit. Nu ai ce să-i reproșezi, decît dacă ești prea din cale afară.
Și cum ziariștii sunt mai mereu prea din cale afară, hai să-l înțepăm nițel pe premier în listă, că doar și el îl înțeapă pe președinte cînd remarcă, malițios, că acesta a citit doar cartea unui mare susținător de al lui (Cărtărescu).

În primul rînd, se observă că Ponta bagă nu 10, ci 11 cărți pe listă, că deh, doar în fața legii toți oamenii sunt egali.
În al doilea rînd, e nițel subiectiv: lista cuprinde cărți semnate de doi miniștri pesediști din guvernul Văcăroiu (9 și 11), și de unul numit ambasador itinerant de Ion Iliescu în schimbul susținerii electorale (10).
E drept, în compensație apar și cărțile unuia care, după ce a vizitat România, s-a mirat că poate avea un președinte ca Iliescu (3). Premierul ar fi trebuit să fie mai atent, însă, cu nominalizarea cărții acestuia, ”Peștele în apă”, scrisă după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața unui etnic japonez din Peru; nu se știe ce vor înțelege pesediștii din asta, cît timp Iohannis îi suflă în ceafă…
Mai apare cartea unui scriitor (5) invitat în România acum cîțiva ani de presa lui Dan Voiculescu, a unui diplomat fascinat de China deși nu la fel de mult ca premierul.
Și, în fine, o notă aparte despre cartea numărul unu de pe listă: pentru cei care nu știu, Baudolino e o carte despre un personaj mitoman pînă în măduva oaselor, mai ales cînd e vorba să-și falsifice propria biografie, foarte abil în a învăța limbi străine și care e remarcat, june fiind, de un reputat comandant militar cu ajutorul căruia ajunge, mai apoi, pe la Paris, fir-ar ele de potriveli literare să fie…(B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  2. Fotografia este SUPER!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998