CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Citeva observatii privind discursul lui Iohannis. Si o veste proasta pentru Orban

3 comentarii / 3552 vizualizări / 5 februarie 2020

Klaus Iohannis a anunțat în această seară că se va consulta la Cotroceni, mîine, cu partidele parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern, după ce Cabinetul Orban a fost demis în urma moțiunii de cenzură inițiate de PSD și UDMR. Ce ne-a mai spus președintele, tot azi:

– Președintele ne-a lămurit rostul aiuritorului sondaj IMAS de zilele trecute, în care PNL avea 47%, ceea ce înseamnă că, după alegeri și redistribuire, ar forma singur guvernul, cu cca.53%. Mai precis, Iohannis avea nevoie de un asemenea sondaj care să-i justifice afirmația din această seară:

”Vedem, pe de-o parte, un guvern liberal, care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv, confirmat de toate sondajele publice, un guvern care vrea să facă reforme, un guvern care vrea să vină cu măsuri pentru România, pentru români, care vrea să vină cu proiecte pentru autostrăzi, pentru spitale, cu proiecte clare, deja bine pregătite pentru a încuraja creșterea economică”.

– În secundar, președintele ne transmite că pentru guvernare nu mai contează rezultatele din alegeri, ci scorul din sondaje la un moment dat.

– Surprinzător, Iohannis spune în clar că în parlament a reapărut o majoritate în jurul PSD:

”Ce aveam de cealaltă parte? O majoritate în esență pesedistă, supărată, frustrată, fiindcă a pierdut guvernarea, o majoritate care, evident, se opune cu tot ce are acestor încercări de a îmbunătăți guvernarea de la noi din țară”.

– A consfinți din proprie inițiativă și nesilit de nimeni o majoritate alta decît PNL fix înaintea consultărilor de mîine, de la Cotroceni, e de-a dreptul straniu și trimite cu gîndul la posibile surprize.

– Nu mai puțin neortodoxe sunt insultele la adresa PSD înaintea acelorași consultări de mîine, de parcă președintele ar forța boicotul social-democraților pînă după eventuale scuze:
”Românii vor altceva. S-au săturat de PSD. PSD să stea în opoziție! Doar că PSD nu vrea reforme. PSD vrea înapoi la putere. Baronii roșii vor înapoi la banul public”.

– Deși ar fi fost de așteptat conturarea din vorbe a unei situații de criză, ca argument pentru anticipate, Iohannis susține contrariul și ne liniștește pe toți: ”Pot să vă spun, dragi români, foarte clar: lucrurile merg mai departe. Instituțiile sunt solide. Guvernul va rămâne în funcție, sigur, cu ceva mai puține atribuții. Guvernarea merge mai departe. Lucrurile se vor mișca și mai departe și nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire sau într-o situație complicată. Deci, încă o dată: instituțiile vor funcționa! Eu sunt garantul că instituțiile din Românie vor funcționa în continuare pentru români!”.

– Ce mai spune apăsat președintele:
”Eu am fost și rămân, și v-o spun ca să fie foarte clar, adeptul alegerile anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul PNL. Asta ca să fie foarte clar ce se va întâmpla în continuare”.

Și completează:
”Mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegerile parlamentare o majoritate solidă, care vine cu reforme profunde, în beneficiul românilor, o majoritate solidă, care duce România mai departe.
Până atunci, primul pas a fost făcut spre alegeri anticipate. Următorul pas va fi făcut mâine, după consultări, după care voi reveni și vom discuta împreună despre pașii care trebuie făcuți în continuare pentru a ajunge la rezultatul dorit de români”.

Trăgînd linie și adunînd, sunt vești proaste pentru Ludovic Orban:
1) Președintele Iohannis nu pomenește deloc numele său de premier bine intenționat și dedicat reformării țării, nici măcar en passant, în întregul discurs.
2) Președintele Iohannis se prezintă și se lustruiește, în schimb, permanent, pe sine, drept marele erou al luptei anti-PSD.
3) Nepomenindu-l pe Orban, dar vorbind de un nou guvern în jurul PNL, Iohannis pare să ne transmită că altul ar putea fi alesul de la palatul Victoria. Ceea ce ar putea explica și paloarea feței lui Orban de la anunțarea rezultatului moțiunii, azi. Semn că premierul se aștepta să cadă, dar nu la asemenea scor zdrobitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Proiecte de autostrazi? Cand le-a facut? Ca s-a ocupat doar de imprumuturi, ordonante de urgenta si asumari. Sau proiect inseamna anularea tuturor proiectelor facute de PSD? Klaun nu stie ce vorbeste. Si daca a ajuns sa se refere la sondajele mincinoase ca fiind vrerea romanilor…..

  2. in lipsade idei,toata lumea acuza pe toata lumea…ba tu,ba tu!!!!! lectie de la presedintele trump…
    urmeaza lectia Presedintelui !!!!

  3. Dupa creierul plavanului, nu ar mai trebui sa existe opozitie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998