CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Citeva zile care ar putea schimba fata politicii: guvern nou, conducere noua la PSD

0 comentarii / 1750 vizualizări / 10 noiembrie 2011

Lucruri spectaculoase se petrec de cîteva zile pe scena politică. Spectaculoase, dar și cam dezlînate, din moment ce marea masă a observatorilor nu prea reușește să înțeleagă ce se întîmplă în PSD între Ponta și Geoană, de ce oameni ai puterii sunt călcați de DNA, iar Băsescu are un comportament de-a dreptul misterios. Să facem o scurtă retrospectivă.

– În week-endul trecut, Băsescu dispare complet din prim plan, deși e ziua lui, împlinește o sumă rotundă, iar presa îl ”fugărește”, în general, la asemenea ocazii. De astă dată, e de negăsit. Invitat la un post TV duminică, președintele se scuză politicos, pe motiv că e foarte prins cu treabă.

– Săptămîna începe în forță: Biroul Permanent al PSD decide, brusc, că Geoană trebuie înlocuit de la Senat, iar auspiciile par bune: oamenii puterii sunt cam răsfirați înaintea ședinței de plen. Ideea nerostită e că o cerere rapidă a grupului PSD ca pe ordinea de zi să fie băgată propunerea de revocare a lui Geoană va fi îmbrățișată inclusiv de oamenii puterii, iar președintele nu se va putea opune tuturor. Mai apoi, Geoană ar trebui să cedeze șefia de ședință unui vicepreședinte, neputînd conduce ședința propriei maziliri. După demiterea sa, cu largul concurs al puterii, vine pasul doi: PSD îl propune pe Corlățean, și îl numește bazîndu-se pe absența unor senatori ai puterii. Surpriza vine din start, cînd Șerban Mihăilescu(UNPR) și Cristian Rădulescu(PDL) blochează planul PSD cerînd două pauze succesive de consultări. La finele lor, pedeliștii și uneperiștii s-au roit din plen, astfel că nu mai e cvorum. Geoană e salvat.

– Seara, Geoană descinde triumfal la Sinteza zilei, unde are avantajul unui auditoriu preponderent pesedist. Mesajele sale îl lovesc pe Ponta în plin, cu largul concurs al televiziunii lui Voiculescu.

– Are loc arestarea lui Vîntu și Liviu Luca.

– La Cluj, continuă scandalul anchetării vicepreședintelui CJ, Radu Bica.

– Sebastian Ghiță, patronul RTV, declară pentru Hotnews că pe ștatele de plată ale televiziunii lui Vîntu se regăsesc foști președinți ai României. Pînă acum, nici o reacție de protest din partea lui Iliescu și Constantinescu.

– Marți, vine bomba răzgîndirii lui Năstase și Iliescu: Geoană să rămînă nesancționat. Ponta o tulește la Bruxelles, pentru a obține sprijin din partea socialiștilor europeni, dar și, se spune, pentru niște discuții de taină cu apropiați ai săi. Seara, declară la B1TV că ori el, ori Geoană. Și mai spune că e supărat pe Iliescu și Năstase.

– De azi dimineață, începe să miroasă a congres extraordinar în PSD. Din toată țara se ridică tot mai multe voci care critică decizia conducerii PSD de sancționare a lui Geoană, ceea ce înseamnă că Ponta pierde teren. Iliescu și Năstase continuă să facă un interesant joc de glezne, care îl înfundă și mai tare pe liderul PSD. Vineri, Iliescu pleacă la Viena să inaugureze noua filială austriacă a PSD, în calitate declarată de președinte de onoare al partidului. Cei cu ținere de minte știu că Iliescu nu mai e de un an și jumătate președinte de onoare.

– Ideea unui plan prestabilit care să ducă la îndepărtarea lui Ponta de la șefia PSD e tot mai fezabilă. Drama, pentru PSD, e că eventuala demisie a lui Ponta va duce la organizarea de alegeri în toată țara, pentru că noul statut prevede alegerea președintelui nu de congres, ci de toti membrii de partid. Ultima (și singura) dată cînd PSD a organizat alegeri în partid a fost în vara lui 2004, cînd membrii au trebuit să desemneze candidații parlamentari ai partidului. Bulibășeala a fost atît de mare, încît s-a renunțat la procedură. Și pe atunci PSD era partid de guvernămînt, cu posibilități organizatorice net superioare.

– Alegerea noului lider după sistemul alegerilor va face ca soarta conducerii să nu se mai decidă printr-un congres organizat la București, unde se mai pot face jonglerii, ci prin implicarea decisivă a baronilor locali. Deocamdată, nu există nici măcar regulamentul de organizare a acestor alegeri, prevăzut în statut, și care va trebui aprobat ulterior de Comitetul Executiv și de Consiliul Național.

– Organizarea unui congres și, ulterior, a alegerilor pentru președinte, ar ține ocupat PSD pînă la finele anului sau și mai mult de atît. Avantaj PDL.

– La Cluj, situația devine explozivă: mîna dreaptă a lui Boc, primarul Sorin Apostu, e la un pas de arest.

– Traian Băsescu face o misterioasă vizită la Curtea Constituțională.

Una peste alta, toate aceste elemente par să inducă limpede ideea că, în zilele care urmează, ar putea apărea surprize maxime. Dacă Geoană e exclus din PSD, partidul se va scinda parțial; dacă Ponta demisionează, se relansează bătălia pentru putere în interiorul opoziției.

Posibile concluzii:

Informații de culise susțin că totul e parte a unui plan minuțios, generat în special de stagnarea USL în sondaje, în ultima perioadă. Schimbarea conducerii PSD ar urma să aducă și ruperea USL, social-democrații alegînd să meargă separat de liberali. De cealaltă parte, scandalul de la Cluj ar putea reprezenta ”imboldul” de care are nevoie Boc pentru a demisiona de la șefia guvernului, după ce a refuzat categoric să o facă, în ultimele luni, în ciuda solicitărilor lui Băsescu. Președintele ar putea instala, în fine, un guvern de specialiști, condus de un tehnocrat. Faptul că mîine se vede cu Angela Merkel, o susținătoare ferventă a economistului Călin Georgescu, după cum se știe în cercurile înalte, întărește și mai mult această ipoteză. Băsescu și Georgescu au avut o întîlnire tete a tete acum două zile, la care nu s-ar fi discutat concret, însă, din datele noastre, despre șefia unui nou guvern.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998