CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ciucă cel zelos și povestea unei furnicuţe

2 comentarii / 3521 vizualizări / 19 iulie 2022

O poveste cu tîlc, mai veche și mult circulată pe net: în fiecare zi, Furnica cea harnica, productiva si bucuroasa de munca ei venea la serviciu devreme de tot. Acolo isi petrecea ea zilele, muncind cu sarg si fredonand un cantecel. Era harnica, productiva si bucuroasa de ce facea, dar, vai, nu o superviza nimeni. Așa că s-au luat măsuri.

Bondarul, presedinte si director general, a considerat ca asa nu se mai poate si a creat un post de supervizor, pe care a angajat un Gandac cu multa experienta.
Prima grija a Gandacului a fost aceea de a standardiza ora de sosire si de plecare de la munca, si a elaborat si niste rapoarte minunate pe aceasta tema.
Curand s-a vazut ca era nevoie si de o secretara care sa pregateasca rapoartele, si ca urmare au angajat o Paianjenitza, care a organizat o arhiva si s-a ocupat si de telefoane.
Si in tot acest timp, Furnica era harnica, productiva si se bucura de munca ei. Muncea si iar muncea. Si din cand in cand fredona o melodie.
Bondarul, presedinte si director general, era incantat de rapoartele Gandacului supervizor, ba chiar i-a mai cerut si niste tabele comparative si grafice, indicatori de gestiune si analize ale tendintelor de viitor.
Asa ca a fost nevoie sa angajeze si o Musca, pe functia de ajutor de supervizor si a trebuit sa-i cumpere si un laptop cu imprimanta in culori.
Curand Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei, a incetat sa mai fredoneze o melodie, si a inceput sa se vaiete ca pierde vremea cu hartoagele pe care o puneau sa le completeze, in loc s-o lase sa lucreze.
Si atunci, Bondarul, presedinte si director general, a hotarat ca e momentul sa ia masuri: s-a creat postul de administrator general al departamentului in care lucra Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei.
Aceasta responsabilitate a fost incredintata Lacustei care, ca prima masura, a pus mocheta bej in biroul sau si a cerut sa i se cumpere un fotoliu special. Noul administrator general – e clar – a avut apoi nevoie de o masina, de un laptop ba chiar si de o retea intranet pentru comunicarea cu subalternii.
Tot noul administrator general a mai avut nevoie si de o asistenta personala si a adus-o pe Broasca, cea care-i fusese secretara la precedentul loc de munca. Aceasta urma sa-l ajute la elaborarea planului strategic si a bugetului pentru departamentul in care muncea Furnica harnica, productiva si bucuroasa de munca ei.
Furnica nu prea mai canta, si pe zi ce trece devenea tot mai agitata si mai nervoasa.

„Va trebui sa selectionam o societate de consultanta care sa ne elaboreze un studiu cu privire la mediul de lucru in societatea noastra”, propuse Lacusta. Iar societatea aleasa, contra unei sume consistente, se puse pe studiu, anuntand ca are nevoie de cateva luni de lucru.
Dar intre timp, Bondarul presedinte si director general, reanalizand cifrele, ajunse la concluzia ca departamentul in care lucra furnica harnica, productiva, si ceva mai putin bucuroasa de munca ei, nu mai aducea acelasi profit ridicat ca pana acum.
Si a contactat Bufnitza, renumitul consultant in afaceri, ca sa-i ceara un diagnostic al situatziei.
Domnul Bufnita s-a invartit trei luni prin birourile societatii si a elaborat un raport sofisticat, in mai multe volume, in valoare de cateva zeci de mii de euro, care se incheia cu concluzia: „Sunt prea multi salariati in acest departament. Trebuie efectuate concedieri”.

Asa ca Bondarul, presedinte si director general, a trebuit sa urmeze sfatul consultantului care-l costase cateva zeci de mii de euro, si sa o concedieze pe Furnica harnica, productiva si furioasa, care pe vremuri era harnica, productiva si bucuroasa de munca ei.

Se dedică această poveste premierului Nicolae Ciucă.
Cel care, astăzi, a convocat, la Palatul Victoria, prima şedinţă a ”Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură”.

”Punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii este principala noastră prioritate” a spus premierul.
În România post-decembristă, sistemul de irigații a ajuns la fier vechi. În prezent, cam un sfert din suprafețe agricole mai au sisteme de irigații, dar 50% sunt nefuncționale.
Refacerea sistemului, de care vorbește Ciucă, ar dura ani și ar înghiți miliarde.

Primul pas a fost făcut însă.
În noul Comitet pritocit de Ciucă, se regăsesc 10 (zece) ministere diferite, inclusiv al Internelor, al Muncii, al Turismului ori al Fondurilor Europene. Nu e clar cum au fost ratate Apărarea și Digitalizarea. Zece ministere vor face planuri și studii pentru refacerea irigațiilor, într-un viitor neștiut. Nu s-a stabilit încă și cine va trage conductele de apă. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. P.S. la poveste: asa a fost distrusa Romania….oricine a muncit in sistemul public, oricat de putina vreme, nu poate zambi citind „”povestea””…Despre refacerea, pe genunchi, a sistemului de irigatii, nicio nadejde, va fi o noua birocrenineala, la fel cum e consacrata, deja, institutie a „”atragerii”” fondurilor europene…eu tot astept sa calculeze cineva cat ne costa expertii, directiile, procedurile, consultarile…etc, sa recuperam, macar, contributiile romanesti la fondurile europene…plus discriminarea fatisa a neangajatilor in aceste structuri

  2. „o secretara …… o Paianjenitza,”
    -cate perechi de craci are 1 paienjenitza,
    4 perechi de craci,nu?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998