CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ciudatele manevre ale ambasadei americane

4 comentarii / 3931 vizualizări / 10 iunie 2018

Mandatul actualului ambasador american la București, Hans Klemm, expiră în luna septembrie; ținînd cont și de firescul concediu de peste vară, se cheamă că diplomatul mai adastă în România vreo cîteva săptămîni mari și late. Ceea ce nu înseamnă că nu are timp pentru anumite manevre de-a dreptul stranii, după cum s-a dovedit și ieri.

În septembrie 2012, un incident de proporții zguduia mapamondul: o serie de atacuri teroriste împotriva unor obiective diplomatice americane din Benghazi, Libia, se soldau cu uciderea ambasadorului american, al unor agenți ai CIA și al altor oficiali, plus o droaie de răniți. Bătălia de la Benghazi, cum a rămas cunoscută, a stîrnit scandaluri mari pentru că guvernanții americani, în frunte cu președintele Obama, secretarul de stat Hillary Clinton ori consilierul de securitate Susan Rice, au fost acuzați că au știut de existența riscului unor atacuri, fără să ia măsurile care se impuneau. Ca de obicei, au căzut capete ceva mai mici din administrație.

Iată că în România, o țară mult mai pașnică decît Libia, americanii se comportă fix pe dos și suflă, s-ar zice, și-n iaurt.

Iar ambasada SUA intră în panică exact cînd te aștepți mai puțin.
Ne amintim că acum cinci ani, la începutul lunii noiembrie, pe postul PRO TV se producea celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu cu un anunț teribil: vine marele cutremur. „Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802” profețea mama Omida a seismelor, care de vreo două decenii tot bagă spaima-n noi.

Nu l-a luat nimeni în serios, ca de obicei, cu o notabilă excepție: ambasada SUA la București, care a postat aproape imediat un mega-avertisment, pe siteul oficial, pe adresa cetățenilor americani din țara noastră. ”România este situată într-o regiune activă seismic si are o istorie de cutremure devastatoare și mortale. Zona București a cunoscut o serie de cutremure de intensități diferite, iar probabilitatea ca un cutremur puternic și distrugător să aibă loc este mare. Consecințele unui astfel de dezastru variază foarte mult în funcție de împrejurările producerii cutremurului, și nimeni nu poate precizeze cu certitudine ce situaţie va urma unui șoc intens”, se arăta în avertizare, care mai conținea tot felul de alte sfaturi legate de cutremurul ce părea inevitabil. (Ulterior, avertismentul avea să fie, în mod curios, șters de pe siteul ambasadei.)

De atunci, ambasada nu a mai postat niciun anunț panicard; doar unele mici avertismente privind șmenuri cu loteria vizelor ori privind riscuri de călătorie în anumite zone ale globului, acestea din urmă venind direct de la Departamentul de Stat din Washington.

Ieri, însă, o avertizare avea să bulverseze pe mulți: ambasada atrăgea atenția cetățenilor americani de la noi să evite deplasările prin București, din cauza celor patru(?) mitinguri programate în zona centrală.

”Cetăţenii americani sunt sfătuiţi să evite mulţimile agresive sau agitate şi să rămână constant în stare de alertă, atent la evenimentele din jur.
Măsuri recomandate:
Identificarea de rute alternative, planificarea programului în concordanţă şi păstrarea în minte a unei căi de „ieşire” în cazul deplasării prin zone aglomerate pentru a evita rănirea în caz de incidente” se arăta în avertizare, între altele.

Rănire în caz de incidente? Waw!…

Despre ce mitinguri era vorba?
În primul rînd, Marşul LGBT, apoi „Marşul pentru normalitate” şi Marşul Noii Drepte, și în fine, marele miting al PSD.

Cel de al patrulea invocat, contra-mitingul tefeliștilor la manifestarea pesedistă, nici nu a avut loc, mai ales că tocmai ONG-urile #Rezist transmiseseră mesajul abținerii de la provocarea pesediștilor.

Dacă ar fi fost să iasă cu scandal, cele mai mari șanse s-ar fi înregistrat la mitingul homosexualilor, atacați în mod deja tradițional cu bîte și pietre de fanaticii Noii Drepte.
Numai că – ce să vezi? – fix la mitingul mișcării LGBT a apărut să mărșăluiască în semn de solidaritate și să țină un speech ambasadorul britanic la București, Paul Brumell.

De aici, cîteva întrebări legitime.

Oare britanicii nu aveau propriile informații legate de riscurile majore ale mitingurilor de ieri, le-au avut doar americanii?

Și cum se face că ambasada SUA a transmis avertismentul îngrijorat de ieri după ce în ultimii doi ani tăcuse mîlc în legătură cu mitingurile tefeliste, neaprobate, neasumate legal de nimeni și, deci, mai degrabă susceptibile să nască oarece violențe decît mitingul PSD de ieri, spre exemplu?

A fost vorba cu adevărat, ieri, de preocuparea lui Hans Klemm față de securitatea conaționalilor săi din București?
Ori, mai degrabă, am asistat la unul dintre ultimele servicii făcute fenomenului TFL de către ambasadorul democrat aflat la final de mandat, unul prin care s-a dorit semănarea panicii printre bucureștenii tentați, la o adică, să se alăture mitingului pesedist? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. un cretin cu fata de bou, bine ca pleaca dracului…

    • Istoria a demonstrat că niciun bou plecat n-a lăsat loc vreunei vite mai răsărite. Din contră.

  2. SUA o tara atat de mare are numai astfel de specimene sa le trimita ambasadori in colonie? Il numesc pe ghitenstein si apoi pe screm; astia chiar sunt rusinea diplomatiei americane. De s-ar duce o data sa nu-i mai auzim de nume. Sper sa nu se oploseasca si asta pe aici pe un post caldut ca predecesorul….

  3. daca romanii ar citi presa republicana ar afla ca la Benghazi intregul aparat guvernamental american a incercat sa ascunda incompetenta lui obama (na, obama era protejat din cauza caracterului presedintiei sale, the first black president). atacul al-qaida a durat peste 12 ore, era timp sa fie trimise din italia niste forte americane. obama era obsedat sa micromanagerieze totul si prostul , din motive necunoscute , nu a dat aprobarea sa vina commandouri, elicoptere, bombardiere etc sa apere consulatul american.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998