CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ciudateniile din spatele unei demisii din Parlament

4 comentarii / 4834 vizualizări / 20 aprilie 2022

Un gest care ar merita ceva mai mult atenție, pentru că el trădează modul în care politica se face, în România, strict după interese personale și cu sfidarea deplină a alegătorilor. E vorba de demisia din parlament a senatorului PNL de Bihor, Gheorghe Carp, despre care aflăm că urmează să preia șefia spitalului județean din Oradea. Ce ar fi atît de spectaculos legat de o demisie?

Să o spunem pe scurt.

Medicul Gheorghe Carp este, de mulți ani, un mare apropiat al greului liberal orădean Ilie Bolojan, cînd primar, cînd baron județean, cum e cazul în acest moment. Din această postură, Carp a avut o evoluție cel puțin bizară, abandonînd domeniul medical în favoarea politicii, apoi invers, și iar invers și tot așa, de parcă omul nu se poate niciodată hotărî ce vrea: medicină sau politică?

Localele din 2008 l-au prins manager la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, de unde pleacă pentru a fi consilier local și, ulterior, viceprimar al Oradiei, din partea PNL. În ianuarie 2012, el demisionează din funcție și redevine manager de spital, la județean. În 2020, Carp renunță la spital pentru a candida la Senat și devine unul dintre cei doi senatori ai PNL în Bihor. Abandonarea domeniului medical s-a produs în plină pandemie, într-un moment cînd Carp fusese însărcinat cu coordonarea tuturor spitalelor din județ.
Sănătatea se pleca iar în fața politicii.

După acest moment, în parohia lui Bolojan – din 2005 pînă azi prefect, secretar general al guvernului, primar de Oradea trei mandate ori președinte de CJ – se pune la cale și se finalizează fuziunea dintre spitalul municipal și cel județean, ceea ce duce la nașterea celui de al doilea mare spital din România după cel universitar din București, cu 1.937 paturi și cu 4.500 de angajați, aproape de două ori mai mulți decît are Casa Poporului.

După ce gigantul medical e lansat la apă, doctorul Carp, printr-o firmă creată de soția sa, concurează fără contra-candidați pentru obținerea managementului în următorii patru ani și o obține, printr-un concurs derulat la o lună după marea fuziune, suspectat a fi aranjat special pentru el.
După ce firma sa își vede sacii în căruță, Carp trădează iar politica și demisionează din fotoliul senatorial unde a fost trimis de bihoreni.

Cum explică el decizia, într-un interviu de zilele trecute pentru Ebihoreanul.ro: ”Nu fac un secret că eram oprit pe stradă şi rugat de colegi: „Veniţi înapoi!”(…) Eu consider că revenirea mea este o soluţie pentru a continua dezvoltarea spitalului şi pot reveni ca să termin treaba pe care am început-o. Deşi, credeţi-mă, viaţa de senator e mult mai liniştită decât cea de manager.”

Carp respinge ideea concursului aranjat printr-un caiet de sarcini pe profilul său: ”Condiţiile din caietul de sarcini nu erau exclusiviste, cu dedicaţie pentru mine. Ca dovadă, timp de o lună, cât licitaţia a fost în desfăşurare, nimeni nu a cerut o corectare a condiţiilor.”
Cine să conteste condițiile, însă, în absența oricărui alt competitor?
Unica întrebare care ar mai rămîne e pentru ce demnitate va cere liberalul Carp votul bihorenilor în 2024, după ce se va plictisi iar de medicină? Primar, europarlamentar, senator, consilier? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Nu pare nimic ciudat la demisia lui Carp. Arata doar nivelul de subordonare – probabil totala – fata de baronii locali. Care au nevoie de oameni loiali, dar nu neaparat si competenti. Cam asta-i neo-feudalismul politic din Romania, mascat – cu din ce in ce mai putin succes – cu multa propaganda. Cine crede ca Gheorge Carp e de capul lui, inseamna ca a citit prea multe carti aparute la Ed. Humanitas.

  2. e de bine:
    solicitam restului
    printre care si dna. Sosoaca
    sa paraseasca parliamentul.

  3. Ce dracu e de bine?! Carp e un vechi combinator lăbăral la nivel local! Pentru cine nu știe, reamintesc faptul că PNL Bihor (să sperăm că această gașcă de hoți nu mai intră în Parlament în 2024) e jucăria fraților Mikkula! NIMIC nu mișcă în organizație fără știrea și aprobarea amintiților frați! Ei aprobă/modifică listele de candidați la TOATE alegerile!..De la ei a venit ordinul ca Ghiță Carp, care e doar un cadavru ambulant după moartea fiului său, într-un tragic accident de bicicletă, să revină la șefia spitalului!…Toți cei din sistemul sanitar bihorean știu că ar fi candidat degeaba împotriva protejatului mikkulescian, așa că nici măcar nu s-au înscris la concurs!…Însă li se apropie funia de par și fraților M, cei mai mari evazioniști din România!…În timp ce ei plătesc taxe și impozite simbolice, au cumpărat, cu banii negri sifonați din firmele proprii, MII de imobile – terenuri și clădiri, în județele Bihor, Arad, Timiș, etc., precum și în București și pe litoral, pe persoane fizice, rpin firme sau prin interpuși! Ca să nu mai vorbim de conturile din străinătate, de ex, din Austria!..Oficial, averea lor valorează în momentul de față maxin 200 milioane de euroi, dar imobilele cumpărate cu bani negri fac multe sute de milioane – de câteva ori cât averea oficială!..Așteptăm ziua când ANAF, DNA, DIICOT, PICCJ vor da buzna prin birourile amintiților frați, care vor fi fugit deja în Suedia, țară a cărei cetățenie o dețin!..Hai să trăim sănătoși, Victoraș să scape de pârnaie și să-i trăiască și amanții Doinei, indiferent de culoare!..

  4. Va deveni reprezentabtul Tehnoplus Medical in Oradea….doar 70% din bugetele de investitii in spitalul judetean in ultimii 15 ani au fost alocate Tehnoplus

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998