CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Clarificare: legea pensiilor se poate modifica doar in privinta virstei de pensionare

0 comentarii / 1499 vizualizări / 7 octombrie 2010

Decizia președintelui de a retrimite legea pensiilor Parlamentului a generat, imediat, o serie de speculații potrivit căreia textul acesteia ar putea fi modificat și în alte puncte decît cel criticat de președinte și chiar ar putea fi trîntit cu totul, la vot, în cazul unei mai slabe mobilizări a puterii. ”Este bine că a decis să retrimită Legea pensiilor în Parlament. Este o lege incorectă. Trebuie să modificăm valoarea punctului de pensie şi vârsta de pensionare”, transmite Dan Voiculescu, spre exemplu, într-un comunicat. Eroare.

În realitate, legea pensiilor, conform regulamentelor parlamentare, odată retrimisă de președinte în legislativ, va fi dezbătută în comisia de resort, adică cea de Muncă, strict în legătură cu aspectul sesizat de președinte ca fiind nepotrivit, în cazul de față vîrsta de pensionare a femeilor; aceasta va întocmi un raport în care va face propuneri cu privire la obiecţiile formulate în cererea de reexaminare. Raportul comisiei împreună cu cererea de reexaminare se supun dezbaterii Camerei Deputaţilor după regulile procedurii legislative.
În cazul în care este necesară o mediere, aceasta se va realiza conform prevederilor regulamentare, iar raportul comisiei de mediere va fi înscris pe ordinea de zi a Camerei.
Raportul comisiei de mediere se dezbate în fiecare Cameră. Se supun la vot, potrivit procedurii de dezbatere pe articole a legii, numai soluţiile propuse de comisia de mediere care sunt diferite de cele adoptate iniţial de Cameră. În toate cazurile raportul comisiei de mediere se aprobă cu majoritatea de voturi necesară pentru adoptarea legii în forma finală. Rapoartele comisiilor de mediere se aprobă în şedinţele consacrate votului final asupra proiectelor de lege.

Asupra legii, după modificare sau în absența acesteia – pentru că Parlamentul poate respinge cererea președintelui – nu se mai dă un vot final de ansamblu. În concluzie, legea pensiilor rămîne, pe fond, exact în forma deja adoptată, cu tot cu frauda invocată de opoziție, cu excepția vîrstei de pensionare a femeilor. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998