CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Clauza ascunsă din proiectul Roșia Montană

0 comentarii / 1673 vizualizări / 31 august 2013

Toată lumea s-a întrebat ce stă la baza unei schimbări de poțizie atât de radicale a premierului Victor Ponta cu privire la proiectul minier de la Roșia Montană. Partea vizibilă a aisbergului o reprezintă beneficiile mai mari pentru statul roman. Statul va avea de câştigat din proiectul Roşia Montană aproape 5,5 miliarde dolari adica 2,3 miliarde dolari pentru bugetul naţional şi bugetele locale şi 2,9 miliarde beneficii directe în economia naţională. De asemenea, prin proiectul negociat de guvern, investitorul se obligă să plătească 100 de mil. USD pentru proiecte de conservare a patrimoniului și 146 milioane USD pentru închiderea minei și reabilitarea mediului.

Guvernul a negociat, de asemenea, și creșterea redevenței la 6% peste media europeană de 4% și creșterea participației statului la 25% din proiect. Partea ascunsă din draftul Guvernului se găsește la redevență. Aici ministrul finanțelor a dat o declarație pe care prea puțini au bagat-o în seamă.

Ieri, la ședința Biroului Permanent Național al PNL, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a evocat majorarea redevenţelor pentru exploatările miniere în perspectiva anului viitor. El a admis că în proiectul de lege transmis Parlamentului în ceea ce priveşte exploatarea de aur de la Roşia Montană nivelul redevenţei este de 6%, însă a precizat că ”un articol în proiectul de lege prevede că, în cazul în care legea cadru privind redevenţele este modificată, nivelul acesteia se va alinia la cel din legea cadru.” (D.P.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998