CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Clipa adevarului: Romania are un presedinte ilegitim. Cui ii pasa?

0 comentarii / 1418 vizualizări / 4 iulie 2013

Ziua așteptată de mai bine de un an a sosit, în fine, cu rezultate spectaculoase, atît de spectaculoase încît la nivelul presei e clar că s-a dat consemn să se limiteze ”pagubele” la maxim. E vorba de anunțul oficial al INS privind rezultatele recensămîntului din 2011, mai precis numărul de alegători, și care consfințește ceea ce bunul simț ne spunea de mult: anume că România are, de anul trecut, un președinte demis, dar aflat încă în exercițiu, grație unor jonglerii misterioase.

Populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane, potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor – 2011, anunţate azi de Institutul Naţional de Statistică. Numărul persoanelor de peste 18 ani din România este de 16.269.839, ceea ce înseamnă că cvorumul la referendum trebuia să fie de 8. 134.920. Ținînd cont, însă, că din populația de peste 18 ani se scade numărul celor care nu au drept de vot, precum unii condamnați, bolnavi psihic etc, se ajunge la o cotă și mai scăzută a respectivului cvorum.
Cum se știe, populaţia prezentă la referendum vara trecută a fost de 8.459.053, ceea ce înseamnă, în condițiile datelor prezentate azi de INS, că referendumul ar fi trebuit validat, iar președintele Băsescu demis.

Juridic, e greu de crezut că se mai poate face ceva, deși senatorul PNL Ioan Ghișe declară, deja, că Parlamentul ar trebui să finalizeze procesul referendumului prin a emite hotărâre în constatare a rezultatelor acestuia. ”Parlamentul trebuie să constate acum că postul de preşedinte este vacant, iar în 90 de zile Guvernul trebuie să organizeze alegeri anticipate. În acelaşi timp, hotărârea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu trebuie abrogată pentru că el nu poate fi suspendat dacă este demis”, a afirmat, pentru Agerpres, senatorul liberal.

Un demers care e sortit, totuși, eșecului, pentru că la nivelul clasei politice și chiar al presei se constată de pe acum, cu ochiul liber, un soi de consens tacit în privința îngropării scandalului. Astfel, singurul post TV de știri care a făcut valuri azi pe acest subiect a fost Antena 3, în timp ce Realitatea, România TV ori B1TV păreau mai interesate de numărul rromilor ori al analfabeților din România, relevat de recensămînt.

Pe undeva e de înțeles: chiar dacă își păstrează postul, Traian Băsescu intră de azi într-o criză profundă de legitimitate pînă la finele mandatului, o ilegitimitate care îi poate fi aruncată în față de cîte ori va încerca să aibă vreo inițiativă politică majoră.
Or, dacă un lider politic aflat la putere, indiferent de țară, are o problemă serioasă cu scăderea în sondaje, e lesne de imaginat ce probleme de imagine poate avea unul despre care datele oficiale transmit mesajul că se află în post grație numai unei conjucturi ”speciale”, ca să nu spunem mai mult de atît.

Probabil că cel mai mare sacrificiu pe altarul coabitării va fi refuzul unei părți a actualei puteri de a specula ocazia furnizată de prezentarea datelor INS, menajîndu-l pe Traian Băsescu.

Pe de altă parte, tentative penibile precum cea a șefului INS, de a inocula ideea că datele recensămîntului nu trebuie luate în seamă, fiind mai mult orientative – atunci de ce se mai cheltuie banii cu asemenea operațiune? – nu fac decît să întărească impresia că lovitura pentru șeful statului e grea, extrem de grea.

Nu ar fi de mirare, ba e chiar probabil, că la viitoarele alegeri, fie că e vorba de referendumurile privind Constituția, de europarlamentare sau prezidențiale, vom avea aceleași cifre privind alegătorii ca la ultimele scrutine, așa cum stă bine unei țări în care anormalul e regula, iar firescul o rară excepție. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998