CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

CNN: Dreapta americană l-a transformat pe Georgescu într-un simbol al non-democrației UE

0 comentarii / 3585 vizualizări / 15 martie 2025

România, o țară aflată la marginea estică a Europei, este, probabil surprinzător, în centrul atenției noii administrații americane, ale cărei priorități de politică externă includ încheierea războiului din Ucraina, remodelarea Orientului Mijlociu și extinderea teritoriului american. Obișnuiți să zboare sub radar, mulți din această țară au fost uimiți de interesul administrației Trump pentru politica sa, care rareori atrage atenția internațională, se arată într-o analiză difuzată azi de CNN.

Atenția s-a concentrat pe Călin Georgescu, un candidat ultranaționalist favorabil Kremlinului la alegerile prezidențiale de anul trecut, care au eșuat brusc, și pe Andrew Tate, o celebritate a „manosferei” (o colecție de site-uri care promovează masculinitatea și misoginismul n.n.) acuzată de viol și trafic de persoane de către autoritățile române, acuzații pe care acesta le neagă.

Cei doi bărbați au puține în comun, dar afirmațiile lor că au fost supuși unei „vînători de vrăjitoare” de către instituții liberale corupte – à la președintele Donald Trump – au contribuit la transformarea lor în cauze celebre în cercurile conservatoare americane și au făcut din ei un dușman al statului român. În Georgescu, dreapta online vede un politician cu opinii neortodoxe căruia i se refuză victoria în alegeri pe baza unor afirmații nefondate de „interferență străină”. În Tate, vede un om influent care se confruntă cu acuzații inventate pentru a-l doborî. Iar în România, vede cel mai grosolan caz a ceea ce JD Vance a numit „amenințarea din interior” a Europei.

Cei doi bărbați au amplificat afirmația vicepreședintelui SUA. De cînd România a ridicat restricțiile de călătorie asupra lui Tate – se pare că în urma presiunilor SUA – influencerul autoproclamat misogin a subliniat că acuzațiile împotriva sa au fost false, comparînd problemele sale juridice cu cele ale lui Trump. „Amintiți-vă ce i-au făcut lui Trump. Amintiți-vă de acuzațiile lui. Amintiți-vă că l-ați numit infractor condamnat… era nevinovat”, a spus Tate într-un videoclip înregistrat de pe un șezlong din Florida. „Cei mai mari oameni din istorie au suferit această lege fare [sic] și calomnie”, a spus el într-o postare, enumerîndu-l pe Trump alături de Nelson Mandela și Malcolm X.

Georgescu, cel care era practic necunoscut înainte de alegerile din România, a comparat de asemenea afirmațiile făcute despre campania sa electorală cu cele despre Trump. Fostul pedolog în vîrstă de 62 de ani – care se opune trimiterii de ajutoare în Ucraina, îl numește „patriot” pe președintele rus Vladimir Putin și și-a exprimat simpatia față de conducerea fascistă a României din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – a cîștigat în mod neașteptat primul tur de scrutin în noiembrie. După ce procurorii l-au acuzat de înființarea unui grup fascist și de alte infracțiuni, pe care acesta le neagă, biroul electoral i-a interzis lui Georgescu să candideze la alegerile repetate din luna mai, scandalizînd conservatorii americani și provocînd proteste violente în București.

Dar în timp ce curtarea administrației Trump a părut să îi avantajeze pe ambii bărbați, este mai puțin clar de ce unii dintre adjuncții lui Trump au încercat să îl propulseze pe Georgescu la putere și, se pare, au folosit capitalul diplomatic pentru eliberarea lui Tate și a fratelui său, Tristan(…)

Georgescu s-a dovedit de asemenea valoros pentru administrația Trump, spun analiștii. În discursul său tăios de la Munchen, Vance a indicat România drept un exemplu de regres democratic în Europa: „Dacă democrația ta poate fi distrusă de cîteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci ea nu a fost foarte puternică la început”, a spus Vance, criticînd decizia României de a-și anula alegerile.

Marietje Schaake, membru al Centrului de Politică Cibernetică al Universității Stanford, a declarat pentru CNN că dreapta americană l-a transformat pe Georgescu într-un „simbol a ceea ce este în neregulă cu democrația europeană”, care „se încadrează în agenda lor mai largă de slăbire a Uniunii Europene”. După ce a arătat puțin interes pentru bloc în primul său mandat, Trump a afirmat că UE a fost creată doar pentru a „înșela SUA” și a amenințat blocul cu tarife vamale uriașe. Euroscepticul Georgescu a fost slăvit de conservatorii americani care împărtășesc mînia lui Trump față de Bruxelles, mai scriu analiștii CNN. (Traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998