CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

CNN trage sirena: Din conflictul Israel-Hamas poate izbucni un mare război în Orientul Mijlociu

1 comentariu / 3592 vizualizări / 5 ianuarie 2024

În fiecare zi crește temerea că un război la scară largă în Orientul Mijlociu ar putea izbucni din flăcările războiului dintre Israel și Hamas în Gaza(…) Dar singurul lucru care ar putea evita un astfel de dezastru este faptul că un conflict mai extins ar putea să nu fie în interesul național vital al niciuneia dintre marile puteri din regiune. Și, în timp ce statele-cheie și grupurile extremiste par să meargă spre marginea prăpastiei, există încă speranța că consecințele economice, politice și militare ale unei escaladări vor fi atât de grave, încât se vor opri chiar înainte de escaladare, se arată într-o analiză amplă a CNN, difuzată azi.

Aproape în fiecare zi apare un nou incident violent. Joi, de exemplu, SUA au efectuat o lovitură în Bagdad, în urma căreia a fost ucis un lider al unei miliții susținute de Iran, pe care Washingtonul o acuză de atacuri împotriva personalului american din regiune. Trupele americane din Irak și Siria, însărcinate să țină sub control ISIS, au fost supuse în mod repetat unor atacuri cu rachete și drone din partea reprezentanților Teheranului.
Luptele se intensifică între Israel și o altă grupare pro-iraniană, Hezbollah, dincolo de granița cu Libanul. Între timp, Israelul este suspectat că a comis un atac asupra unui lider de rang înalt al Hamas, Saleh Al-Arouri, în Beirut, stârnind furia liderilor Hezbollah care controlează zona în care a fost ucis.
Într-un alt incident alarmant, forțele americane au scufundat săptămâna aceasta trei ambarcațiuni aparținând rebelilor Houthi în Marea Roșie, în urma unei serii de atacuri asupra navelor comerciale. Comandamentul Central a declarat că elicopterele americane au fost primele asupra cărora s-a tras și au acționat în legitimă apărare. SUA și aproximativ o duzină de aliați au lansat o forță operațională maritimă pentru a proteja navele comerciale pe rutele maritime critice din zonă, după ce unele firme de transport maritim și-au trimis navele pe o rută mai lungă și mai puțin economică în jurul Africii.
Un dublu atentat cu bombă comis săptămâna aceasta în apropierea mormântului fostului șef al serviciilor secrete iraniene Qasem Soleimani, revendicat între timp de ISIS, a zguduit o regiune deja tensionată și ar putea crește presiunea internă asupra guvernului iranian în timp ce acesta își planifică mișcările mai ample în Orientul Mijlociu.

Mulți dintre brokerii de putere din regiune – inclusiv Israelul, Iranul și Hezbollah – ar putea avea cel mai mare interes ca un nivel ridicat de tensiune să se oprească puțin înainte de război. Cu toate acestea, îngrijorarea pentru SUA este că toată această joacă cu focul ar putea declanșa un alt conflict în Orientul Mijlociu care ar putea implica americanii. Acesta este un scenariu pe care administrația Biden dorește cu disperare să îl evite – mai ales într-un an electoral.

Situația este înșelătoare, deoarece o deteriorare rapidă ar putea avea loc în orice moment pe mai multe fronturi. Hezbollah dispune de mii de rachete care ar putea viza civilii israelieni, ceea ce înseamnă că intensificarea confruntărilor ar putea deveni rapid foarte periculoasă. Un atac cu victime în masă al reprezentanților iranieni împotriva forțelor americane ar crea imperative politice și militare pentru ca președintele Joe Biden să întreprindă acțiuni militare mult mai energice decât a făcut-o până acum. În cazul în care o navă americană sau aliată din Marea Roșie ar suferi avarii grave, Biden s-ar confrunta cu alegeri similare. Iar intrarea în Marea Roșie, în această săptămână, a unui distrugător iranian a ridicat posibilitatea unor calcule greșite cu marinele rivale care operează în apropiere, în ape agitate.

Interesul actorilor cheie de a evita conflictul ar putea acționa ca un întrerupător. Având în vedere costul probabil al unui război regional și repercusiunile economice, militare și politice globale pe care le-ar declanșa, fiecare putere are motive întemeiate pentru a evita această situație:
Israelul este deja implicat într-un război încins în Gaza, despre care guvernul său spune că se va prelungi luni de zile. Un război la scară largă cu Hezbollah ar putea supune cetățenii israelieni la bombardamente potențial mult mai mari decât cele suferite de orașele israeliene din cauza atacurilor cu rachete ale Hamas anul trecut(…)

Este posibil ca Iranul să aibă mai mult de câștigat din folosirea rețelei sale de grupuri proxy pentru a produce pagube de nivel inferior Israelului și Statelor Unite decât dacă s-ar implica într-un conflict direct. Acesta din urmă s-ar putea dovedi destabilizator din punct de vedere militar și economic și ar putea crește presiunea politică asupra regimului clerical, care este deja în creștere după atacurile cu bombă.

Aceste calcule s-ar putea schimba dacă Washingtonul nu reușește să împiedice Israelul să extindă conflictul. Prin urmare, atacul asupra liderului Hamas din Beirut, despre care SUA au declarat că nu știau dinainte, pare a fi o mișcare riscantă a guvernului lui Benjamin Netanyahu. Ea riscă să înrăutățească relațiile tot mai dificile cu SUA, după apelurile Casei Albe pentru o scădere a intensității operațiunii din Gaza, care au fost respinse în mod repetat, se mai arată în analiza CNN. (traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. […] Sursa: inpolitics.ro […]

Nu sunt permise comentariile.

STRTIME=1662721998