CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9490 RON DOWN | 1 USD = 4.3853 RON DOWN | 1 GBP = 5.8544 RON DOWN

Codruța Kovesi a ajuns piesă electorală

0 comentarii / 1446 vizualizări / 3 octombrie 2016

Cu certitudine, fără să intenționeze acest lucru, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost transformată într-o piesă în jocul electoral. Și de aceea, nu întâmplător, săptămâna a început printr-o declarație șoc a președintelui României Klaus Iohannis. Acesta cere, adresându-se direct, rectoratului Universității din Timișoara să limpezească neîntârziat chestiunea plagiatelor. Cu bătaie la Kovesi. Oare de ce?
Se apropie, în ritm accelerat, alegerile. Și, ca de obicei, se fac sondaje de opinie. În această cursă intră institute consacrate, institute dubioase, dar și așa-zise institute de cercetare de piață apărute peste noapte, la fel cum s-au petrecut lucrurile mereu în proximitatea scrutinului. Sondajele testează situația partidelor, dar și scorul personalităților politice implicate în vreun fel sau altul în alegeri. Instituția prezidențială nu poate scăpa din acest tir de artilerie.
Probabil căderea dramatică a PNL, înregistrată în special în ultimul an, de când, la Palatul Victoria, a fost instalat Guvernul Cioloș, va fi stopată prin renunțarea la bicefalitate. Și în măsura în care noua conducere, în persoana Alinei Gorghiu, va ști să dea, în viitor, mesaje mai clare, mai lipsite de echivoc, dar și mai pe gustul cetățenilor, în comparație cu ceea ce s-a întâmplat până în prezent. Nu ar fi deloc exclus să asistăm chiar și la o ușoară ascensiune a PNL.
Cât îl privește pe președintele Klaus Iohannis, el a urmat acest trend dramatic. Ajungând la cel mai scăzut scor înregistrat vreodată de un președinte al României, înainte cu mult timp de încheierea primului său mandat. Dacă lucrurile continuă la fel, Klaus Iohannis poate să își ia adio de la proiectul său pe zece ani. Agățat în acest vârtej al sondajelor de opinie, care sapă ca un picamer la temelia credibilității sale, președintele Klaus Iohannis nu mai are încotro și iese la bătaie. El ia în piept, cum s-ar spune, valul. Iar valul este acum generat de cel mai mediatizat scandal după ce deputatul Sebastian Ghiță s-a detonat, de gât cu Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, și cu generalul Florian Coldea care, oficial, încă este prim-adjunct al directorului SRI. Este vorba de scandalul de plagiat. O temă care, până când să devină politică, ține de chintesența sistemului de educație. Numai când un sistem de educație este extrem de vulnerabil, e posibil că zeci și sute de lucrări de doctorat să fie plagiate. Iar președintele Klaus Iohannis a lansat primul său program național exact pe tema educației. Prin urmare, el nu are cum să ocolească un subiect de-a dreptul exploziv.
Și așa se face că, luni dimineață, el a lansat, pe adresa expresă a Universității din Timișoara, o solicitare în termeni extrem de ultimativi. Să fie clarificată situația plagiatelor. Cu bătaie la cazul doamnei Laura Codruța Kovesi.
Adevărul este că, pe măsură ce trece timpul, scandalul legat de acuzațiile care i se aduc șefului DNA crește în amploare. Deunăzi, domnul Mugur Ciuvică a ieșit din nou la rampă, insistând asupra faptului că 40% din lucrarea de doctorat a doamnei Laura Codruța Kovesi reprezintă un plagiat. Dacă așa ar sta lucrurile, situația ar fi extrem de gravă. Nu numai credibilitatea șefului DNA s-ar prăbuși atât în țară, cât și peste hotare, ci și credibilitatea instituției ca atare. Un asemenea fenomen ar fi, în general, extrem de dăunător pentru societatea românească. Într-o perioadă electorală, însă, o desfășurarea de acest fel a evenimentelor ar deveni de-a dreptul dramatică, în special pentru imaginea celor care și-au legat destinul politic de clamarea luptei împotriva corupției și a ridicării DNA pe un adevărat soclu al bătăliei respective.
Cu cât trenează mai mult această temă, a prezumtivului plagiat al Laurei Codruța Kovesi, cu atât mai afectată este imaginea atât a PNL, cât și a președintelui Klaus Iohannis. Așa se și explică de ce președintele a rupt pisica. Și, mai hotărât ca niciodată, a solicitat clarificarea acestei dileme a doctoratului falsificat.
Prin urmare, este de așteptat să asistăm la o derulare rapidă a evenimentelor. În sensul că, în câteva zile, universitarii din Timișoara să ne lămurească dacă doamna Laura Codruța Kovesi s-a făcut sau nu vinovată de plagiat. Iar dacă da, atunci evenimentele intră într-o direcție și mai spectaculoasă. Și, din nou, cu o puternică încărcătură electorală. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *