CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Codul Penal si noaptea mintii

2 comentarii / 5957 vizualizări / 31 ianuarie 2014

Basistii urla sa sparga plamanii. Solicitand o ordonanta de urgenta. Pe ultima suta de metri. Care sa modifice o lege organica. Codul de Procedura Penala. Si nu orice fel de basisti. E vorba de insusi presedintele. De procurorul sef DNA. De oameni din ditamai CSM. Este ca si cand noile coduri au cazut ieri, alaltaieri ca niste comete. Si dupa ce au clipit din ochi, marii penalisti ai neamului au descoperit ca ele au vicii ascunse. Si ca ar trebui schimbate. Este noaptea mintii.

Toate aceste noi coduri au fost elaborate, trecute prin asumare de raspundere si promulgate de presedintele Romaniei inca din anul 2009. Oameni buni, suntem in 2014. Intre timp, Guvernul Boc a mai supravietuit doi ani si ceva. A urmat tot un Guvern basist, Guvernul MRU. Fiecare dintre aceste Guverne a beneficiat de o majoritate parlamentara. Asadar, daca in noile coduri existau lucruri gresite, ele trebuiau schimbate prin Parlament din 2009 incoace. Sau daca, prin absurd, pentru ca, nu-i asa, avem aceasta cutuma, oamenii aflati la butoane ar fi decis ca modificarile se pot face prin ordonanta de urgenta, cine i-a oprit si cine Doamne i-ar fi putut opri sa dea respectivele ordonante de urgenta?

Astazi, premierul Victor Ponta este somat. Daca nu produce schimbari in Codul de Procedura Penala, inseamna ca este corupt. Si va fi anchetat ca atare de catre procurorii doamnei Kovesi. Iar somatia vine nu numai de la seful DNA, ci si, sau in primul rand, de la presedintele Romaniei. Cel care a promulgat prostiile inca din anul 2009.

Nu ma voi referi catusi de putin la detalii. Legate de momentul din care ar trebui sa inceapa interceptarile telefonice ale unor cetateni. Voi ataca in schimb o chestiune de principiu. Codurile toate, Civil, de Procedura Civila, Penal si de Procedura Penala, sunt printre cele mai importante legi ale unui stat. Urmeaza, ca greutate, imediat dupa Constitutie. Nu sunt legi organice. Sunt legi superorganice. Ca atare, este de bun simt, si asta se intampla pretutindeni in lume, ca asemenea coduri sa nu poata deveni litera de lege pana cand nu sunt temeinic dezbatute de toate segmentele opiniei publice, de toate categoriile socio-profesionale implicate si, evident, pana nu sunt supuse, articol cu articol, unei analize in Comisiile juridice ale Parlamentului si in plenul celor doua Camere. Afirmatia de mai sus nu poate fi cotrazisa de nimeni. In mod rational. Si totusi in Romania s-a intamplat o nemaivazuta. Traian Basescu a decis, in urma cu mai multi ani, ca cele patru proiecte de legi organice sa fie siluite. Sa fie promovate fara dezbatere in opinia publica si fara dezbatere parlamentara. Pur si simplu prin asumarea raspunderii de catre Guvern. Si astfel, Guvernul Boc le-a trantit pur si simplu intr-o zi pe masa Parlamentului si a spus asa: „Ori le votati, ori Guvernul cade”. Majoritatea aflata la ciolan s-a grupat brusc si disciplinat si, in ciuda protestelor opozitiei si opiniei publice, ca sa nu mai vorbim de nenumaratele proteste venite din interiorul diferitelor segmente ale justitiei, codurile au trecut. In sensul ca Guvernul nu a cazut. Cred ca am avut atunci un serial de cel putin zece analize pe aceasta tema, in care am avertizat ca, imediat dupa intrarea acestora in vigoare, romanii isi vor da seama in ce capcana au cazut. Pentru ca legi de o asemenea importanta si complexitate nu pot fi apanajul unui grupul restrans de politicieni si de juristi. Si, inevitabil, in conditiile in care nu are loc o dezbatere, vor aparea greseli, erori care vor fi extrem de greu de corectat mai tarziu.

Intre timp, de cand USL a rasturnat o parte a regimului Basescu, partea executiva si o parte din legislativ, au fost promovate, pe calea dezbaterii paralmentare, cateva modificari ale acestor coduri. Insuficiente. Si inconsistente. Iar acum, ce observam cu uimire? Ca exact cei care au promovat si au promulgat cu iresponsabilitate prevederi gresite, dupa ce au umblat sorcova cativa ani, tipa ca din gura de sarpe, acuzand partide care la timpul respectiv s-au opus procedurii de asumare de raspundere ca ar fi vinovate pentru ca aberatiile clocite acum cativa ani nu sunt corectate pe ultima suta de metri.

Este cu adevarat noaptea mintii. Cel putin in materie penala. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Felicitări pentru ave2nd una ditnre cele mai sofisticate bloguri am dat peste een unele timp! Ei doar incredibil ce2t de mult vă poate lua departe de ceva pur şi simplu din cauza modului vizual frumos este. Youve pune eempreună o grafică mare blog spaţiu mare, video, aspect. Aceasta este cu siguranta un blog trebuie să-vedea!

  2. Okay, well I don’t know how bigheadedness comes into play here, or WWII for that maettr. Yeah, I have to agree with you on the whole „many nationalities” thing but there is a catch. The war started in 1939 and Pearl harbor was December 7, 1941. We were in the war for 4 years, many major battles were won by the ALLIES not just America. You are coming from a very biased standpoint because the veterans have respect for everyone friend or foe. Russia was in WWII but had very poor tactics

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998