CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Codurile penale: un vot care ar trebui sa alarmeze Opozitia

8 comentarii / 4109 vizualizări / 24 aprilie 2019

Puterea și-a trecut azi prin Camera Deputaților cele două legi de modificare a Codurilor penale, cu un vot lejer, am spune, în pofida valurilor făcute de partidele din opoziție. Un vot care ar trebui să-i pună pe gînduri pe liderii respectivelor partide, ba chiar pe Klaus Iohannis, pentru că ele devoalează un mecanism de gîndire care se va manifesta în mod categoric și la alegerile din acest an.

Modificările de azi ale celor două coduri sunt importante și sunt vehement contestate de fanii necondiționați ai anticorupției. Istericul de serviciu al opoziției, Andrei Caramitru, scrie, bunăoară, pe Facebook: ”Grijania voastră de nenorociti ! S-au “scăpat” și albit, in bloc. Inclusiv violatorii, pedofilii, criminalii sunt scăpați. Cu voturile UDMR. Nu vom uita asta. Locul vostru – borfasilor de la PSD/ALDE/UDMR – este la pușcărie sau in exil unde să muriți de foame – nici gunoieri sa nu va angajeze aia. Rusine sa va fie!”.

Violența de limbaj trădează furia useriștilor. Numai că un dram de luciditate ar trebui să-i determine să vadă altceva în voturile de azi. Anume, solidaritatea unui segment majoritar al clasei politice, transpartinic, în fața tăvălugului cătușelor, din ultimii ani, și a încălcării grosolane a drepturilor omului.

Cu toate divergențele binecunoscute cu partidele puterii, PSD și ALDE, azi, în spatele voturilor în favoarea modificării codurilor, s-au aliniat, cuminți, absolut toți oamenii prezenți ai UDMR, două treimi dintre deputații minorităților, trei sferturi dintre neafiliații politic prezenți, adică 4 dintr-un total de 25, majoritatea zdrobitoare, adică 22, aparținînd Pro România, și chiar un deputat al PMP, care și-a sfidat pe față propriul partid, mare adversar al modificărilor de azi.

Cele două legi de modificare au trecut cu un avantaj absolut covîrșitor, de 99, respectiv 98 de voturi, și asta într-un moment în care se vorbește intens de subțierea numărului de parlamentari ai puterii și de o majoritate aproape pe muchie.

Încă mai grav, însă, dacă USR s-a mobilizat total pentru voturile de azi, 27 din 27, liberalii au chiulit în masă: 23 de absenți dintr-un total de 68 de deputați înseamnă cca.34%.
Faptul că un liberal din trei a lipsit de la cel mai important vot al anului nu poate fi, evident, o întîmplare. Cum nici absența deputaților Pro România nu e. La ALDE, spre comparație, rata de absenteism a fost de unul din 18, iar la PSD de unul din 139.

Am atras atenția în repetate rînduri că mesajele electorale anti-corupție riscă să producă masive demobilizări ale activelor de partid în teritoriu, acolo unde majoritatea zdrobitoare a edililor locali, spre exemplu, au dosare penale și li se încrețește pielea cînd aud de DNA.
Ori, pînă acum partide precum PNL și USR-PLUS, cărora li se adaugă candidatul prezidențial Klaus Iohannis, pare că nu au nimic altceva de transmis, electoral vorbind, în afara mesajelor privind corupția.
O strategie care le-ar putea fi fatală, cît de curînd. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Modificarile codului penal si a codului de procedura penala sunt minore, mai de graba un scop constitutional, dar fara impact deosebit. Desi s-a vorbit mult, nu s-a modificat mare lucru. Asa, o abureala fara consecinte de luat in seama.

  Am citit ce a spus trepanatu lui tata revolutionaru. Cine i-o fi scriind tembelismele?

  Daca cacanarii care se auto-denumesc liberali si USL-istii sunt atat de ahtiati dupa anti-coruptie ( Ludovic Orban, marele fan DNA , hi, hi, hi…), cand vor veni ei la putere sa faca bine si sa introduca, in prima luna de guvernare, pentru luarea si darea de mita si pentru alte fapte de coruptie, dar si pentru abuzul in serviciu, închisoarea pe viata, pentru a arata tuturor ca ei sunt curati si necorupti.

  • nu mai pot da inchisoare pe viata ca va interzice Muiannis OUG-urile vietii la referendum-dum… si in parlament nu vor ajunge veci sa aibe majoritate retardatii… poate securistii, dar nu retardatii

 2. „ar putea fi fatala” bai, bti , tu nu te-ai uitat la ultimele sondaje sa vezi ca psd-ul tau sta prost? chiar si la alea prietenoase…

  • Bai Asd, PNL-ul in sondaje este sublim, cu votanti sta prost.

   USR-ul n-are probleme, castiga lejer pentru ca procentele au fost stabilite deja de cine trebuie.

 3. De ceva vreme, în spațiul public produce un imdivid de sorginte legionară. Înainte vreme, avortonii erau aruncați la canal. Îmi pare rău pentru exprimare, dar postările acestui individ depăşesc orice limită a bunului simț.

  • Andrei Caramitru e un puțoi prost. Dar le zice bine, din inima Securității, „locul vostru este în exil”, Coreea de Nord e a lui Andrei Caramitru, puțoiul prost al lui tata lui.

 4. Andrei Caramitru e odrasla tipica care a fost la studii in strainatate unde n-a invatat nimic. Ca daca avea expertiza la modul serioa il opreau aia acolo. Ce are in schimb tanarul Caramitru e o cantitate enorma de frustrare, dublata de o imaturitate patenta. E greu sa explici altfel ,,continutul” mesajelor lui. Altfel, e de inteles ca omu’ vrea la guvernare dupa ce-a primit un sut in dos de la Occident.

  Altminteri, BTI observa corect ca ,,dreapta” din Romania n-are nicio naratiune de campanie in afara de cea anti-coruptie, din moment ce discursul anti-comunist a fost pulverizat to’arsu’ Lazar. Avand in vedere ,,ispravile” DNA, mai ales cele ale unitatii de elita de la Ploiesti, ,,dreapta” din Romania nu mai are de fapt nicio poveste de campanie. Si mai grav, e ca n-are nici oameni. Electoral, diferenta dintre Basescu si Iohannis e colosala in favoarea primului. Ca oferta de programe, de naratiuni de campanie si, mai ales, de oameni, ,,dreapta” din Romania n-a stat niciodata mai prost ca acum. Si cu toate astea sunt unii pe aici care cred ca ,,dreapta” va castiga alegerile doar pentru ca coana Viorica n-are profil academic. Las’ ca are imberbul Andrei Caramitru! Sau salvatore della patria Rares Bogdan.
  Nici PSD-ul nu sta mai bine la capitolul oameni, insa PSD propune un discurs pozitiv. Nu trebuie confundat discursul pozitiv cu o strategie de dezvoltare, dar votantul poate face aceasta confuzie. Deci in absenta vreunei combinatii strategice PSD-ul va castiga europarlamentarele en fanfare.

  • purely logic

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998