CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Coloana a cincea sugruma Romania

0 comentarii / 2682 vizualizări / 4 aprilie 2014

Pentru ceea ce urmeaza, nu am gasit un titlu mai potrivit. Este inspirat din faimoasa Coloana a cincea a lui Franco, practic o armata oculta, prin care, in timpul razboiului civil, a incercat si, pana la urma, a reusit sa puna mana pe Spania. Numai ca Quinta columna era, la acea data, desi un puternic instrument subversiv, o institutie de forta represiva, care era, totusi, subordonata unui interes national. Spre deosebire de Coloana a cincea de la Bucuresti. Subordonata unui obiectiv antinational. Ati ghicit sau nu, dar ma refer la DNA, la ANI, la unele segmente ale serviciilor secrete, la unele segmente din justitie, la ceea ce Mircea Diaconu numea zilele trecute drept sistem. Un sistem care, daca nu este zdrobit, zdrobeste el. Si nu doar destine individuale, ci si tot ceea ce intra in sfera semantica a expresiei „interes national”.

Nu numai eu, ci din ce in ce mai multi romani isi pun intrebarea: de ce Dumnezeu, numai in aceasta tara, exista experimente la scara nationala, gen DNA sau ANI? Institutii neintalnite in alte parti. Si care, se vede cu ochiul liber, actioneaza coordonat. De multe ori in tandem cu segmente ale serviciilor secrete si magistraturii. Aparent, asemenea institutii au fost create pentru a lupta impotriva coruptiei. Impotriva marii coruptii. A coruptiei economice si politice. In realitate, ce observam? In acesti ani, de cand se aplica acest experiment asupra Romaniei, coruptia a crescut. S-a institutionalizat. S-a transformat intr-un veritabil cancer. Si, cu toate astea, in mod straniu, daca nu cumva chiar scandalos, respectivele institutii, inventate nu la Bucuresti, ci in alte capitale apratinatoare parteneriatului nostru euroatlantic, sunt ridicate in slavi. Pentru meritele lor. Dar care ar putea fi aceste merite, de vreme ce rezultatul este cresterea coruptiei si nu diminuarea acesteia?

Ei bine, exista un raspuns. O explicatie. Singura de altfel. DNA, ANI si compania sunt destinate nu luptei impotriva coruptiei, ci, in plan economic, unei vaste operatiuni de deznationalizare, iar in plan politic, unei operatiuni, la fel de vaste, de subordonare. Din aceste doua perspective, obiectivele institutiilor care formeaza aceasta Coloana a cincea au fost atinse. Si ele merita sa primeasca felicitari de la beneficiari. Iar beneficiarii se afla, din nefericire, in celelalte capitale importante ale parteneriatului nostru euroatlantic. Nicidecum la Bucuresti.

Sa incercam sa privim lucrurile din aceasta perspectiva cu riscul de a deveni, din nou, un paratrasnet al sitemului. Ce observam? Ca, in plan economic, respectivele institutii, in special DNA, lovesc in forta si sistematic tot ceea ce inseamna capital national. Oamenii de afaceri romani cu cat sunt mai importanti si mai relevanti, cu atat sunt mai moguli, mai corupti, mai suspecti. Si sunt supusi unei presiuni a sistemului din ce in ce mai accentuata. Pana cand din afacerea lor se alege praful si pulberea. Iar spatiul astfel eliberat este ocupat fie de multinationale, fie de grupuri straine de interse economice. S-a mai intamplat acest lucru in Romania pana la venirea lui Carol I si, partial, dupa. Numai formula liberala „prin noi insine”, potentata de o vointa politica uriasa animata de patriotism si de pragmatism, a condus la recrearea capitalului national. Am mai dat acest exemplu si il repet. Conform legislatiei germane, o societate germana este aspru pedepsita daca reprezentanti ai ei, pentru a obtine contracte cu statul, dau mita. Asta cand se intampla in Germania. Aceeasi societate germana, conform aceleiasi legislatii germane, poate insa oferi mita functionarilor publici din oricare alt stat fara a raspunde penal. Dimpotriva, spaga se transforma in comision si este dedusa din venituri. Astfel, statul german, prin Fisc, are intreaga evidenta a functionarilor publici romani corupti de firme germane, dar o tine la secret. Pentru ca acesti corupti au lucrat si lucreaza, nu-i asa, in favoarea unor firme germane. Asemenea exemple sunt nenumarate si nu avem spatiul necesar sa le enumeram.

Rezultatul este ca, treptat, prin distrugerea capitalului romanesc si inlesnirea, pe toate caile, a actiunii capitalului strain in Romania, indistruia, agricultura, finantele, comertul se deznationalizeaza, iar aceasta tara devine un simplu furnizor de materii prime, de forta de munca ieftina si, pana la un punct, de servicii.

Pentru ca aceasta operatiune sa functioneze fara riposta clasei politice, este necesar ca si reprezentantii partidelor sa fie tinuti sub control. In special parlamentarii. Ei trebuie sa lucreze la cheie. Cine nu se supune isi urca in cap sistemul. Se pune in miscare Coloana a cincea. DNA, ANI, servicii. Si, la capatul tunelului, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatiei si Justitie. Luata si ea in stapanirea sistemului.

Mai devreme sau mai tarziu, romanii vor sti cine sunt cei care au tradat interesul national. Nume cu nume. Biografie cu biografie. Ticalosiei cu ticalosie. Iar istoria Coloanei a cincea din Romania va putea fi scrisa. Dar, pana atunci, creatorii acestei masinarii isi fac interesele in Romania. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998