CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9686 RON DOWN | 1 USD = 4.5785 RON DOWN | 1 GBP = 5.8072 RON DOWN

Colonel SRI, acuzații infernale: Mihai Șora a trimis intelectuali în pușcăriile comuniste

21 comentarii / 5608 vizualizări / 5 martie 2023

Filosoful Mihai Șora a fost implicat în condamnarea în februarie 1960 a acuzaților din dosarul Noica-Pillat, considerat drept cel mai mare implicînd intelectuali din regimul comunist, a afirmat colonelul(r) SRI Tudor Păcuraru în podcastul HAI România de la Evenimentul zilei. Pe baza mărturiilor lui Șora, ca martor al Securității, 23 de personalități, între care Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu ori Păstorel Teodoreanu au înfundat pușcăriile, unii avînd condamnări de 25 de ani.

Fostul colonel SRI a avut acces la dosare secrete care arată despre implicarea filosofului Mihai Șora în structurile KGB, în perioada studiilor sale din Franța, se afirmă în EVZ. Însă calitatea de agent KGB a continuat și la revenirea în România, fiind cooptat de apropiata sa Ana Pauker – pe care o cunoștea bine de la Paris – în structura Ministerului Afacerilor Externe, pe care aceasta îl conducea.
„Era agent al puterii de la București, care era un guvern de ocupație pus de Moscova. Ca urmare a acestei notorietăți, a fost supus unei anchete discrete a Centrului Național Român. Era o ramură a DST-ului, care a conchis că dânsul este agent sovietic. I s-a făcut ordin de expulzare și în 1948 a apărut la București”, a relatat Tudor Păcuraru.

După plecarea Anei Pauker de la minister, Mihai Șora a fost tras pe dreapta („l-au mazilit”) și a preluat conducerea Editurii de Stat. Potrivit colonelului Păcuraru, Șora a fost reactivat ca agent KGB, alături de alți doi agenți locali, unul fiind Zigu Ornea.

„În 1957 au început arestările. KGB a trimis la confrații săi socialiști, printre care se număra Securitatea română, liste și specialiști. Printre țintele desemnate a fost Constantin Noica. Noica era agebt britanic încă din 1936 și a fost agent britanic până la moartea sa. (…) S-a organizat o echipă mixtă, un vechi agent al KGB-ului, șeful ca era Mihai Șora, în acel moment de 20 de ani, secondat de alți doi agenți ai Securității locale, Pavel Apostol și Zigu Ornea”, a afirmat Tudor Păcuraru.

Invitatul jurnalistului Mirel Curea în podcastul EVZ a dat detalii și din ancheta lotului Noica – Pillat, una dintre cele mai controversate procese din perioada care a însoțit instaurarea comunismului de tip sovietic în România. Astfel, subliniaza fostul ofițer SRI, Mihai Șora a avut un rol cheie în trimiterea după gratii a 23 de personalități ale României acelei epoci tulburi.

„Al doilea martor al Securității în acest proces a fost Zigu Ornea. (…) Acest triumvirat a băgat după gratii 23 de opersoane. Al 24-lea nu a apucat să vadă pușcăria fiindcă a murit în anchetă. (De fapt, au fost doi anchetați în această situație n.n.) Între ei citez, Nicu Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Păstorel Teodoreanu. S-au împărțit 174 de ani de muncă silnică și 94 de ani de închisoare. Șora a fost martorul Securității. A vorbit despre relațiile de spionaj ale lui Noica cu Comitetul Național Român, creația DSF, contraspionajul francez. Aceste relații se făceau prin cunoscutul ”bandit” Emil Cioran”, a mai afirmat colonelul.

De menționat că dintre zecile de anchetați în lotul Noica-Pillat, mulți au fost arestați, alți cîțiva au fost anchetați în stare de libertate, dar condamnați, cu toții avînd și averile confiscate, în timp ce numele invocate de colonelul SRI, Mihai Șora și Zigu Ornea au fost printre puținii care – ”miraculos și arbitrar”, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului – nu au fost nici arestați, nici condamnați. Șora a continuat să fie redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, pînă în 1969. Condamnații din lotul Noica au ieșit din închisoare în 1964, cu prilejul amnistierii generale a deținuților politici.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. nu am avea surpriza:
  -probabil a fost schimbat la nastere,
  unor li s-a bagat avortonul in scutec,
  „cuib de cuc”.

  (situatiunea e complicata:
  maxtor nu crede in analiza adn
  nici de test paternitate
  nici de test maternitate:
  tineti ochii CA PE BUTELIE!)

 2. shora a trait
  cat sa aflam CAM TOTUL.
  (cat sa avem interesul)

 3. O secatura,care a tinut umbra pamintului degeaba. Agent al răului, fara constiinta,fara morala. Ete filozoful! Pai Noic ce este? FILOSOF ROMAN!

  • I-ai zis-o! Se face strigoi acum şi te suge.

 4. Dosarul de colaborator al Securitatii al lui Mihai Șora nu a mai fost scos la iveala de catre CNSAS, care a promis sa o faca din 2019, Obligatoriu trebuie ca sa se fii aflat un dosar al sau la Securitate, dar probabil aceta a disparut. Explicatia: Mihai Șora a facut parte din primul guvern „post-decembrist”, cand mai multi demnitari, precum Basescu (ministru la Transporturi in 1990) si-au subtilizat / furat propriul dosar de Securitate din arhive.

  • iar astfel Michael Sora a continuat sa fie „util” serviciilor

 5. Gunoiul asta a fost ingropat cu onoruri militare………………..

  • Asa este. Tot mai multe gunoaie merg pe ultimul drum cu onoruri militare pe care nu le merita ,toti au acceptat ordinele ,medaliile si titlurile care le confera acest drept.In schimb militarii de cariera sunt acum apostrofati si jigninti ca au pensii pe care nu le merita.Tot felul de insi care nu au tangenta cu viata miilitara sunt onorati „pi di gratis

   • înpârţial, ca toate epavele, si tu esti pe ultimul drum, si tot pi di gratis

 6. Acelasi colonel SRI ne indemna sa avem mila si sa nu judecam un gunoi abject ca Sora ce a distrus vietile la asa de multi oameni la ordinele Moscovei.
  Si nu a platit niciodata pentru raul facut…nu a fost judecat si pedepsit. A adunat averi, si-a mancat pensia speciala 50 de ani si s-a dus.
  Averea lui ilegala trebuie confiscata si data drept retributie familiilor victimelor Securitatii si puscariilor comuniste.

  • Absolut corect!

 7. Cineva care cunoaste vila in care a locuit spunea ca ar costa cel putin un milion de Euro. De unde a avut atatia bani? Acum o sa inceapa scandalul in familie privind mostenirea.

 8. „Poate ne spune „stimabilul”si cum de a acumulat un milion de euro,dupa cum se spunecprin presa.

  • Du-te dupa el sa-ti spuna!

 9. Trebuie sa aflam cine de la CNSAS a tinut ascuns dosarul lui Sora si sa fie tras la raspundere penala! Cer sefului CNSAS de acum sa-l publice imediat!

 10. Cum cine I-a ascuns dosarul de securitatate? Acolitul sau Andrei Plesu!

 11. Toi toparlanii exopincare din mass media care il plang pe mihai sora, bestia stalinist nazista sa va fie rusine!

  • nazisto-„exopincare” e prostia exploziva din tine, jegule.

   • Toparla jeg esti tu idiotule care te numesti vorba lui Mircea Badea

    • ugi ula la licuricii cu muci, jarteao imputita din coclauri.

 12. Insfarsit dupa 32 de ani ne dezvalue domnul securist niste informatii senzationale. Bravo lui ca ca s-a trezit.dupa atatia ani de somn adanc si ne pre
  zinta realitatea cu documente de necontestat !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998